CHKO: rostou až do nebe. Stromy? Kdeže...

České středohoří, dálnice mimo pověstnou E 55, zdržovaná Miroslavem Patrikem a stranou Zelených. Jaká je pravda, jaká je současnost? Muselo to tak být?

Po bitvě je každý generál. Jenomže jsou jiná, autenticky doložená fakta, že to mohlo být jinak. Miroslav Patrik, rozporuplný zástupce těch, co tvrdě brání přírodu a její zákony. Rozporuplný proto, že dnes brání něčemu, co se nedá naprosto zastavit: výstavba dálnice D8 a její ukončení a zároveň ten, který svými nápady dal možnosti, jak naše děti, vnoučata, prostě nezatížit totální ekologickou destrukcí další generace. Musí být heslo: po nás potopa?

Začněme ze široka: strana Zelených. Má být jako strana? Asi ne. Tam, kde společnost sama chápe, že jsou dvě možnosti: buď hnůj a chemie zničí celou společnost od tyfu přes rakovinu , pokud včas nedá prostor ekologii a přírodě, zhyne. V opačném případě bohužel i cestou násilí nastupující Zelení ukazují, jak dál. Proto musí být na příště vždy v každé demokratické straně její přirozená odnož.

Dálnice přes České Středohoří: CHKO: rostou až do nebe. Stromy? Kdeže...

Jedno z mála údolí, které ještě uchovávalo svůj ráz. Údolí, zvané Opárenské. České středohoří. Nádherný kraj sopečného původu, ještě nedávno skoro nedotčený průmyslem A dnes rostou do nebe...Stromy? Ne! Rostou, ale betonové!!!

 

Rostou do nebe
Rostou do nebe

Samozřejmě hned vedle vzniká objekt zájmu ekonomického - boj o turisty. Restaurace pro ekonomický rozvoj. Musí se uznat, že proti předchozí přírodní dnes ve velkém, jak stále někteří užívají sousloví - moderním střihu. Vážně, je hezká a hodí se. Ale co dál to obnáší?

CHKO
CHKO

Do CHKO další, nekontrolovatelný vjezd snobů, které budeme nazývat turisty. Podej prst, (jedna z mála, kdy nesouhlasím s prezidentem Klausemi vůči Šumavě ) a je po přírodě. Dej Japoncům povolení k průzkumu velryb a je jich zabito tisíce. Dej našinci možnost postavit chatku a za chvíli tam vede dálnice. Nejsme jiní. Plná ústa svobody a demokracie. Ale svoboda končí tam, kde druhého začíná. Teda, měla by. Jak to dodržujeme my, kteří jsme za svobodu v postkomunistickém státě přímo či nepřímo bojovali? Dejme totální svobodu průmyslu či lobistům a ostatní zašlapejme.? Tudíž Opárenské údolí z jedné strany likvidované dálnicí a betonem, z druhé příjezdem aut, které musí restauraci v CHKO navštěvovat. Páni zastupitelé z Lovosic, což udělat přímo sjezd z dálnice do oné restaurace v CHKO?

Fakta: v roce asi 1990 byl vypracován projekt, který byl logický. Polabská nížina, propíchnout kopce unikátního pohoří České středohoří a hurá na sever. (Aktivista z Litoměřic Lubomír Studnička, který navrhoval vystavět místo dálnice dokonce jedenáctikilometrový tunel, jenž by byl prý kratší než navržená dálniční trasa) Dražší, ale pokud by byl vystaven jako dva tunely či jedním s bezpečnou zónou vedlejší chodby úniku a odfiltrováním - tunel pro mnoho dalších generací, není konkurence. Přesto to někdo škrtl a lidem nabídl údajně levnou (dnes to nazýváme čínskou) cestu přes mosty a likvidaci přírody viz foto a lid zaplesal. Dokonce byly komické hlasy, že "horní cesta" dá lidem práci, jak se vyslovil tehdejší starosta Libouchce. Navždy. Prý turisté budou z dálnice sjíždět do přírody...A byla vypsána podpisová akce. Pro horní cestu. Nefiltrovanou. Možná trochu odhlučněnou. Možná... Ale muselo to tak být?

Je vše nenávratně pryč, investor lidem zalepí ústa ekologickou akcí, kdy uměleEkologie

 

vysadí několik stromečků a je to smáznuto. Vy lidičky prostě už tady dálnici budete mít a dál se s tím vyrovnejte. Co bylo, bylo. Ale já se ptám: kdo škrtl tehdy dražší, avšak pro další generace prospěšnější a zdravější podpovrchovou dálnici s odfiltrováním bez veřejné, ale především seriozní diskuze a přešel na pouze zdánlivě levnou horní pro všechny místní zdravotně neodfiltrovanou s trochou odhlučnění a prý "lidem prospěšnou" dálnici E8?

Apeluji dnes na pana Patrika, aby stáhl všechny žaloby pouze z jednoho důvodu: nelze již stavbu zastavit a dnes se ubližuje všem, co podél současné silnice bydlí. Ale najděme viníka, kdo zarazil projekt logický k umístění naší republiky ve středu Evropy bez seriózní oponentury a po "zásluze ho odměňme"!. Třeba i kriminálem. Někdo "zvláštní referenda" vypsal a někdo projekt změnil. Najdeme onoho viníka?

Petr Pokorný

Předešlé:

České středohoří a nejproblematičtější dálnice (zatím)

Rubriky:

Komentáře

*
*
Překročil(a) jsi maximální délku komentáře o 0 znaků.
*  captcha
Nikdo nekomentoval.
 

PAŘÁT dnes   Přidejte si nás na Facebooku

 

 

Komodity a deriváty ze stránek Kurzy.cz

 

Zlato - graf ceny

 

RUB/CZK - graf kurzu
Kurzy měn ze stránek Kurzy.cz

Poslední komentáře

  • Ten, co to cáluje:

    A před měsícem mexickej červotoč?

  • Petr:

    Klídek a hadr na čelo - nějaký exot ho...

  • n:

    Vzali nám předsedu nebo nevzali.... https://www.nov...

  • *antibuzna*:

    Samozřejmě, že volby budou. Hnutí ANO...

  • n:

    Stačí si poslechnout poslední vysilání...