Děkujeme Ó vznešený Bruseli, že Karlovarská oplatka není

Jásejme skákejme, děkujme a velebme: Karlovarká oplatka je prý karlovarská. Tak k tomuto závěru došel Evropský soud a Brusel. Prý se také bude v arbitráži jednat, jestli je Pražský hrad pražský....Děkujeme ti Ó Bože.

Nebo je někdo skutečný debil?

Karlovy Vary po šesti letech soudních tahanic získaly zeměpisné označení svých oplatek. Verdikt Evropského soudu nepříjemně zaskočil Němce a Rakušany, kteří oplatky stejného názvu vyráběli ve svých zemích. K pravým oplatkám by však potřebovali také karlovarskou vřídelní vodu, která představuje nenahraditelnou ingredienci této ryze české pochoutky. Europoslanec Jan Březina rozhodnutí soudu uvítal s tím, že jistě pozitivně ovlivní české výrobce i spotřebitele. ''Výrobci získají zaslouženou konkurenční výhodu na domácím i evropském trhu a spotřebitelé záruku, že pod označením Karlovarské oplatky se nebude skrývat nekvalitní napodobenina," uvedl Březina.

Ani dlouhá tradice sousedům nepomohla

Němci i Rakušané u soudu argumentovali, že oplatky patří k jejich tradiční kuchyni. Karlovarským oplatkám údajně přinesli věhlas právě Němci, kteří pochutinu před 200 lety začali připravovat. Rakušané z bývalých Sudet dokonce oplatky označují za duševní vlastnictví.

Verdikt soudu se naši sousedé ještě pokoušeli zvrátit tvrzením, že oplatka obsahující léčivou lázeňskou vodu se stává léčivem, které zeměpisné označení nemůže chránit. Ani tato klička jim však v Bruselu nepomohla. Německé Karlsbader Oblaten dostaly pětiletou lhůtu na přejmenování.

Rubriky:

Komentáře

*
*
Překročil(a) jsi maximální délku komentáře o 0 znaků.
*  captcha
Ruské vejce
před 5 roky

Doufám že stejně skončí "pařížský salát" Takovou českou s*ačku by žádný Francouz do úst nevzal.

binko
před 5 roky

Frantíci požívají jiné sračky než "pařížský salát"

 

PAŘÁT dnes   Přidejte si nás na Facebooku

 

 

Komodity a deriváty ze stránek Kurzy.cz

 

Zlato - graf ceny

 

RUB/CZK - graf kurzu
Kurzy měn ze stránek Kurzy.cz

Poslední komentáře

  • Ten, co to cáluje:

    A před měsícem mexickej červotoč?

  • Petr:

    Klídek a hadr na čelo - nějaký exot ho...

  • n:

    Vzali nám předsedu nebo nevzali.... https://www.nov...

  • *antibuzna*:

    Samozřejmě, že volby budou. Hnutí ANO...

  • n:

    Stačí si poslechnout poslední vysilání...