Jaroslav Matuška: EPIMÉDIE, EPIMÉDIA.

Nejprve pár slov, jak tyto novotvary vznikly. V podstatě náhodou. A protože tato slova se třeba i ujmou, dostanou se do povědomí lidí, nemohu nezmínit jejich "tatínka". Oním vynálezcem je diskutér na Internetu, s nickem Mind the Gap. Místo epidemie, naťukal epimedie. Povedla se mu docela pěkná přesmyčka. Neodolal jsem a už v diskusi jsem nabídl ostatním slova EPIMÉDIE, EPIMÉDIA k volnému používání. Reakce nebyla žádná. Lid asi nová slova zase tak rychle nepřejímá. Možná, že nacházím v "memu" něco, co tam není. Nerad se ale vzdávám, beru si na pomoc Petra Hájka. Snad se na mě nebude zlobit, když budu citovat pár vět z jeho knihy Smrt ve středu:

"Jsme zahlceni zvuky, obrazy a klipy, které obcházejí mřížku racionální opatrnosti příjemce. Kupujeme, jíme a pijeme, co je nám předepsáné, myslíme si, co je interpretováno jako všeobecně sdílené, bojíme se nebezpečí, které nám je jako nebezpečí předloženo /a chováme se podle toho/. Nemoci šílených krav, ptačí chřipky všeho druhu - prostě běžné marketingové operace naplňujeme tak oddaně řízeným chováním, že se o něm propagandistům všech totalit ani nesnilo. Jsme dobrovolnými armádami ve válkách celých průmyslových odvětví. Na stejném principu souhlasíme s razantním omezováním zbytků našich občanských svobod, kvůli našemu bezpečí vůbec, a Dobru zvlášť. Skutečným vládcem veřejného prostoru - ať si pod tím shrnujícím termínem už představujeme cokoli - jsou technologicky vyspělá média."


Komentáře

*
*
Překročil(a) jsi maximální délku komentáře o 0 znaků.
*  captcha
juras
před 5 roky

Ale ano, epimédia se mi líbí moc, ale myslím, že se nemají šanci ujmout. Není to slovo vhodné k běžnému používání, je to podle mého názoru spíš pěkná slovní hříčka

 

PAŘÁT dnes   Přidejte si nás na Facebooku

 

 

Komodity a deriváty ze stránek Kurzy.cz

 

Zlato - graf ceny

 

RUB/CZK - graf kurzu
Kurzy měn ze stránek Kurzy.cz

Poslední komentáře

  • Ten, co to cáluje:

    A před měsícem mexickej červotoč?

  • Petr:

    Klídek a hadr na čelo - nějaký exot ho...

  • n:

    Vzali nám předsedu nebo nevzali.... https://www.nov...

  • *antibuzna*:

    Samozřejmě, že volby budou. Hnutí ANO...

  • n:

    Stačí si poslechnout poslední vysilání...