Židé, muslimové a humánní, mírová válka v Sýrii...

 

Předkládám  pohled člověka, který se za svůj život setkal s mnoha střípky a ty dávají mozaiku určitého vidění.

Myslím, si že ostré diskuze jsou více z nepochopení druhého, než ze skutečných rozporů.

Nevím, v čem se liší izraelská, arabská či „ateistiká“ matka, když si její dítě ublíží. Viděl jsem pláč všech a rozdílu jsem nezaznamenal. Turkyně, Češka, Němka, bez rozdílu. Stejně jako upřímný pláč romské matky. Od čeho se ale potom odvíjí ta pozdější šílená nenávist, která vede k válkám a zabíjení?

Jeden rozdíl jsem však mnohokrát v životě zaznamenal a to je, domnívám se, příčinou obrovské dlouhodobé nenávisti. Asi každý potvrdí, že většina Čechů se od výše popsaných velice liší. A dovolím si tentokrát spojit Čech – ateista. Zatímco islám s jejich vírou nebo  Židé s jejich vírou o svém vůdci, o svém učení nepochybují, neprotestují a na rozkaz jdou, jdou a jdou, křesťané nebojují za svoji víru, ale mnohokrát se jdou pomodlit za své peníze, za životní radosti a dokonce „aby sousedovi chcípla koza“. A ateistický Čech? Ten nevěří nikomu, pochybuje o všem, dělá si legraci ze všech bohů, válek, věřících, a dokonce i sám ze sebe často udělá šaška a kašpara. (Toto šíleně nenáviděli Němci za okupace) Netroufám si posuzovat, co je pro Homo sapiens sapiens výhodnější a správnější. Jsem si však jist, že právě ateismus je proti vírám výhodný v tom, že je málo použitelný k ortodoxnímu fanatismu, když vůdce zavelí. Proto jsou i mnohokrát kreslené vtipy jako od Jiránka, že vůdce zavelí a polovina Čechů se otočí a zmizí do hospody, kde to celé s radostí u piva prodiskutuje.


Jiíránek
Jíránek

A to samé bylo i v ismech. Češi většinou nebyli fašisti, ale „u nich“, nebyli komunisti, ale „u nich“ a hned po skončení práskli do bot, zatímco náboženství jako židovství a další víry nepřipouští pochyby, nepřipouští kritiku, nepřipouští či odmítá konvertaci k jiné víře  a právě z rozhovorů a diskuzí je krásně vidět, že stačí, když „guru“ něco vysloví a celá společnost jedné viry jde a jde. A pokud nositel druhé víry či ateista vidí skutečnost jinak, je nenáviděn, proklínán a napětí se zvyšuje.

Proto je také pohled na nekonečnou válku kolem Izraele a arabských států většiny Čechů bez vyznání tak odlišný od židovské obce či arabských občanů u nás. Já beru „Araba, Žida“ a další nejdříve jako občana Homo sapiens sapiens a teprve potom ho nechávám hovořit vírou jeho náboženství. A musím upřímně říct, že narozdíl od internetových štěků jsem nikdy neměl v osobním kontaktu s jinými kulturami či vírami ani jeden vážnější konflikt, přestože se tomuto tématu nikdy nevyhýbám.

A já se ptám: proč Arab a Žid nemohou takto spolupracovat a žít v míru? Proč Izrael staví osady v místech, která mu nepatří? Jak se tam (a vím, že to nejsou normální, občané Izraele, ale ortodoxní) mohou stěhovat dokonce se svými dětmi, když je tam nebezpečí? Udělala by to česká matka jakékoliv víry? Skutečně by poslala do míst, kde se střílí, své děti jako nárazníky? Ano, toto je pro středoevropana nepochopitelné. Kor Čecha (Moravana) ateisty, ale asi i křesťana. Židé se ptají, kde se bere ta zloba na ně v Evropě. (Jinde nemohu posoudit, byť je psáno, že též) Ale právě z té nepochopitelné, tvrdé, nesmlouvavé víry, která nepřipouští pochyby. Že klidně své děti vystaví nebezpečí, protože víra je víc, než život. (Opět, vím, že v České republice jsou židé velmi slušní, víru mají v srdci a nikoliv k vnější agresi a těch si vážím).

A já neumím posoudit, jestli Montekové, nebo Kapuletové, neumím posoudit, jestli ortodoxní Židé či zastánci Alláha Taliban a další.

Já to nepopisuji z pohledu vůdců nositelů víry, ale z pohledu prostých občanů, kteří v tom musí žít. A není to šťastný život. A z pohledu středoevropana nepochopitelný. Přesto.

Jako rozený demokrat a zastánce svobody odmítám nutit lva či tygra jíst „humánně trávu, Indiány místo Manitoua vzývat Ježíše Krista, či muslimy přetvářet na křesťany. Jejich svoboda je i má svoboda, pokud nepřekročí hranice, která by omezila svobodu moji. A jestliže vidím Američany vyvážet demokracii (tu západní) do míst, kde s ní nesouhlasí, ptám se, zda USA nepřekračují právě tu hranici svobody a demokracie, kterou se ohánějí. Ale hlavně!

 

Když zbrojní průmysl je v USA dlouhodobě v krizi a je obrovský tlak na USA administrativu  aby se nemuselo propouštět, když USA snižují výdaje na zbrojení, když USA rotačky na tisk peněz jedou nepřetržitě dnem i nocí jako ve skutečné válce a inflaci, když USA dluh přesahuje veškeré představy občana a  v polovině roku hrozí zastavení dalších půjček pro americkou administrativu, lze se divit pochybnostem, když najednou je vystřelená raketa na Turecko a ihned se tam pošlou střely Patriot vyráběné USA (Raytheon-Lockheed), když se najednou objeví chemická zbraň v Sýrii, americký zbrojní průmysl už směřuje do tohoto území, aniž by se zjistilo, kdo zbraň použil a připravuje se válka proti vedení Sýrie? Lze skutečně nepochybovat, že je to čistě z humánních a mírotvorných důvodů, jak zajistit mír?

Proto se nedivte ateistovi, že prostě tyto důvody, byť se na něho linou z celého informačního spektra mainstreamového proudu, odmítá..

A odmítám tezi, že i jinde jsou ortodoxní zločinci. Já to vím. Ale za celý svůj život jsem se pokaždé přesvědčil, že v okamžiku, kdy sdělovací prostředky drží jednotnou informační linii bez pochyb a otázek, příliš to smrdí, než aby to byla skutečná pravda. A komunistická jednotná víra v absolutno byla zářným, rudým příkladem.

 

A tak jenom smutná perlička na závěr: cena jedné střely Tomahawk stojí kolem 1,3 milionu dolarů. V roce 2000 měla firma Raytheon (tehdy byla cena nižší) plné sklady a mělo se propouštět. V dubnu 2003 se likvidoval zločinec Saddám Husejn a byly vyprázdněny sklady (za čtrnáct dní se vypálilo 700 raket).

Dnes jsou opět plné sklady, není odbyt a tak Obama prohlásil: cílem není změna režimu a pád Asada, ale trest a odstrašení... Nepotřebujeme kontrolu OSN. Izrael to doloží. Máme jistotu jako v Iráku. Použijeme střely Tomahawk bez vojenského zázemí. Že se v Iráku nic nenašlo? No a co, bude to někdo někdy zjišťovat?

 

Diví se snad někdo tomu, že o upřímnosti humánní mírové války pochybuji? Kdo je vlastně tvrdý jestřáb Kerry?

Komentáře

*
*
Překročil(a) jsi maximální délku komentáře o 0 znaků.
*  captcha
Nikdo nekomentoval.
 

PAŘÁT dnes   Přidejte si nás na Facebooku

 

 

Komodity a deriváty ze stránek Kurzy.cz

 

Zlato - graf ceny

 

RUB/CZK - graf kurzu
Kurzy měn ze stránek Kurzy.cz

Poslední komentáře

  • Ten, co to cáluje:

    A před měsícem mexickej červotoč?

  • Petr:

    Klídek a hadr na čelo - nějaký exot ho...

  • n:

    Vzali nám předsedu nebo nevzali.... https://www.nov...

  • *antibuzna*:

    Samozřejmě, že volby budou. Hnutí ANO...

  • n:

    Stačí si poslechnout poslední vysilání...