Jak rozhýbat ekonomiku? Návrhy ČSSD v komentářích

Pavel Kohout (Partners): "Rozhýbat ekonomiku vyššími výdaji je recept, který byl moderní zhruba v době, kdy se narodil Miloš Zeman. V době, kdy se narodil Bohuslav Sobotka, však již bylo zřejmé, že tento recept nefunguje; respektive funguje s velmi nákladným vedlejším efektem v podobě rostoucího zadlužení. Pokud jde o slibované daňové peklo, nechť se ČSSD podívá na Francii, nejvíce zdaněnou zemi evropského kontinentu. Její dluh již přesáhl 90 procent HDP a stále roste, zatímco obchodní bilance se propadá. Vážně chceme opakovat bezpečně vyzkoušené a ověřené chyby minulosti?!


Vojtěch Benda (BH Securities): "Program jednostranně zaměřen na posilování role státu jakožto "hlavního investora" a zaměstnavatele. Naděje vkládané do "evropských peněz" jsou přehnané. Hlavními příjemci z evropských fondů v minulosti byly především státy evropské periferie: Irsko, Řecko, Španělsko, Portugalsko. Nezdá se, že by utrácení mohutných evropských dotací v těchto zemích vytvořilo stabilní ekonomické prostředí pro dlouhodobý a udržitelný růst.


Pavel Sobíšek (UniCredit Bank): "Ekonomické návrhy ČSSD jsou směsí více či méně konkrétních opatření, jimž však chybí jednotící nadhled: kam má směřovat česká ekonomika? Co nás bude živit za několik let? V textu chybí zmínka o makroekonomických aspektech. Ekonomickou stabilitu či zadluženost státu zřejmě považuje strana za prázdné pojmy, jimiž není třeba potenciální voliče obtěžovat."

 

 Markéta Šichtařová (Next Finance): "Proč nezateplovat? Proč nestavět protipovodňová opatření? Na tom není nic špatného. Až na to, že ekonomiku to rozhýbe asi, jako když si na koloběžku přimontujete spojler. Více příležitostí by podle sociální demokracie měly u zakázek dostat malí a střední podnikatelé. Příležitost musí ale dostat ten, kdo nabídne pro stát nejvýhodnější podmínky, tj. nejlepší poměr cena/výkon. V opačném případě je to korupce, anebo pozitivní diskriminace úspěšných firem.

Zaměstnanost chtějí v ČSSD zvýšit pomocí čerpání peněz z fondů EU. Řecko čerpá peníze z EU jak divé a jeho nezaměstnanost stále ROSTE. Zcela zjevně se do této úvahy vloudila chybička. Totiž dotace k vyšší zaměstnanosti prostě nevedou, vedou pouze k vytěsňování soukromých investic.

Celé najdete zde:

 

Anketa analytiků: Plány ČSSD na podporu ekonomiky zafungují jako spojler na koloběžce

Rubriky:

Komentáře

*
*
Překročil(a) jsi maximální délku komentáře o 0 znaků.
*  captcha
Nikdo nekomentoval.
 

PAŘÁT dnes   Přidejte si nás na Facebooku

 

 

Komodity a deriváty ze stránek Kurzy.cz

 

Zlato - graf ceny

 

RUB/CZK - graf kurzu
Kurzy měn ze stránek Kurzy.cz

Poslední komentáře

  • Ten, co to cáluje:

    A před měsícem mexickej červotoč?

  • Petr:

    Klídek a hadr na čelo - nějaký exot ho...

  • n:

    Vzali nám předsedu nebo nevzali.... https://www.nov...

  • *antibuzna*:

    Samozřejmě, že volby budou. Hnutí ANO...

  • n:

    Stačí si poslechnout poslední vysilání...