Písemná žádost o rozkrytí eurodotací ministru Kalouskovi (jeho nástupci)


Po ustavení vlády budeme v rozkrývání pokračovat. S kým, to uvidíme, ale bylo by zajímavé, kdyby se tam usídlil Babiš, který eurodotace (naše peníze) odebírá stále....

Vážený pane ministře Kalousku

Dovolte prosím, abych Vás informoval o mém zděšení, když jsem požádal Ministerstvo pro místní rozvoj, zda bych mohl dostat rámcovou informaci o ceně obsluhy dotačních fondů a bylo mi odpovězeno, že nikdo nic takového nedokáže spočítat.

Domnívám se, že když každá soukromá firma, každý soukromý subjekt musí řádně hospodařit, řádně hospodařit i v kolonkách má dáti – dal, je nanejvýš nutné, abychom znali i cenu obsluhy. Naprosto si neumím představit soukromou firmu, která by neznala náklady na administrativu, náklady jednotlivé položky investičního i neinvestičního charakteru, jakožto náklady na obsluhu peněz. ČNB zná málem obsah našich peněženek do koruny, Ministerstvo financí má analytický tým, který dokáže rozšifrovat i nepřehledné úniky peněz do daňových rájů včetně špinavých peněz a... Nikdo na MMR neví, kolik stojí státní aparát na obsluhu dotačních systémů.
Pane ministře, jak je možné, že se hledají úspory v administrativě státu, dokážeme to procenty vyčíslit, slušní pravicoví lidé hledají cestu, jak udělat „malý stát“ a bohaté občany a zde nevíme, kolik % jde na celou obsluhu, která čítá statisíce hodin úředníků až do místní obsluhy a desetitisíce hodin expertů s budovami a poplatky za bankovní služby?

Skutečně může ministr zahraničí naprosto nekompromisně před občany České republiky obhajovat systém, aniž je schopen dát občanům jasnou informaci, co to pro ně skutečně kvalitativně lepšího přináší? Dokonce mi bylo naznačeno, že cenu znát není nutné, protože to platí EU. Skutečně má Brusel tiskárnu na peníze?
 
Vážený pane ministře, nechci to žádat úředně podle zákona o sdílení informací, ale z prostého důvodu, že dát  informace občanům České republiky je povinná služba státu, stejně jako  znát kompletní náklady na tyto položky.
Tento týden požádal Váš stranický kolega, předseda starostů Gazdík, aby dotace šly do každé vsi. To teprve naskočí nekontrolovatelných úředníků a dotačních šizuňků.

Pokud má být vyhověno této další fragmentaci, navrhuji daleko průhlednější způsob:
„Naše peníze, o které si požádáme v Bruselu, rozdělme mezi všechny obyvatele České republiky. Na jednoho občana podle minulého rozpočtu EU vychází cca 50 000Kč.  Pokud mi odpovíte, že je to absurdní nesmysl, tak plně souhlasím. Je to ve stejném duchu, jako bylo již zmíněné množství žádostí (v příloze) a jejich způsob využívání. A je to stejný nesmysl, jako chce vážně Váš kolega Gazdík, zaštiťující se potřebou obdarovat každou vísku. Tak proč ne občany v těch vískách žijící? Oni budou vědět, kam peníze investovat a dokonce lépe, než volení zastupitelé. Kor když to řekl dokonce sám pan prezident Zeman na vyhlášení „Nejlepšího podnikatele roku“.
Na závěr se vracím k seriózní žádosti: nemělo by ministerstvo financí společně s MMR dát občanům jasnou informaci, kolik peněz šlo z minulého rozpočtu na důležité státní zakázky, kolik na různé soukromé polopodvody a podvody a kolik skutečně stojí obsluha dotačních fondů? Předpokládám, že když se jedná o položky v řádu stovek miliard, evidence se vede.
Veřejný popis jsem přidal jako přílohu žádosti.

Předem děkuji za odpověď, která bude použita k veřejné diskuzi.

S pozdravem Petr Pokorný                                                                    28.4.2013

 

Komentáře

*
*
Překročil(a) jsi maximální délku komentáře o 0 znaků.
*  captcha
Nikdo nekomentoval.
 

PAŘÁT dnes   Přidejte si nás na Facebooku

 

 

Komodity a deriváty ze stránek Kurzy.cz

 

Zlato - graf ceny

 

RUB/CZK - graf kurzu
Kurzy měn ze stránek Kurzy.cz

Poslední komentáře

  • Ten, co to cáluje:

    A před měsícem mexickej červotoč?

  • Petr:

    Klídek a hadr na čelo - nějaký exot ho...

  • n:

    Vzali nám předsedu nebo nevzali.... https://www.nov...

  • *antibuzna*:

    Samozřejmě, že volby budou. Hnutí ANO...

  • n:

    Stačí si poslechnout poslední vysilání...