Vážený prezidente Zemane (předáno na Pražský hrad k výročí inaugurace )

 

Vážený pane prezidente Zemane

 

Když jsem Vás slyšel poprvé v roce 1989, nadšeně jsem zatleskal. Když jsem slyšel Váš projev k vyslovení důvěry vlády Bohumila Sobotky nyní v roce 2014, opět jsem zatleskal. Vaše moudrá slova, pane prezidente, se mi hluboko vlila do srdce.

 

Asi proto, že všechno víte a všechno znáte, jste se stal prezidentem, zatímco já obyčejným zaměstnancem. A byť i já už mám skráně prošedivělé a měl bych mnohé znát, nezlobte se, že jsem některým věcem neporozuměl a dovolil jsem se Vás na ně zeptat přes Vaši kancelář na Pražském hradě. (A nejenom za sebe)

Co neumím pochopit za 1) Jsem přesně to, co jste popisoval ve svém projevu. Vím, že možná jedno procento občanů je na tom zoufale ekonomicky. Vím, že je zde tisíce manažerů, Babišů a Kellnerů, kteří velmi po roce 1989 zbohatli. Já a moje žena jsme přesně to, o čem Vy v projevech mluvíte. Statistický a prognostický ideál. Nic jsem nevyhrál, nezdědil, nezaměstnaný jsem prakticky nebyl a můj plat stejně jako mé ženy osciluje od komunistů až dodnes kolem průměrné mzdy.

V létě 1990 jsem mohl poprvé opustit republiku a byl jsem velice hrd, když jsem si dal v Bavorsku pivo za 2,5 marky a měl jsem na něj. Rok na to jsem udělal fota, jak si mé dvě děti kupují v Itálii zmrzlinu za liry a měli jsme na to. Dvě zmrzliny u moře bez devizového příslibu, jen tak volně u moře. Střih: čtvrt století po. Na Sicílii jsme si dali mečouna, vínečko, každý večer sezení s přáteli. Rok na to ve Španělsku výlety do Barcelony, sezení s přáteli a nedávno v Bavorsku jsme vypili množinu piv a nad cenou jsme ani nepátrali. Mladí lidé a dokonce studenti či důchodci jezdí do Rakouska lyžovat, byť jejich životní úroveň není milionářská . A pak se dozvím z Vašeho projevu, že reformy Václava Klause byly tak katastrofální, že západ nám mílovými kroky uniká, že spálená a vytunelovaná zem a já…  To prostě selským rozumem neumím pochopit. Není to naopak?

Co neumím pochopit 2) Jak dojemně se svými přáteli hovoříte o skandinávských zemích. Jak umí hospodařit, jak jejich zem vzkvétá, zatímco my jsme ti podřadní, divní, zlodějští, prostě prolezlí vším nejhorším a chudák levicová vláda, co vlastně s tím? A tak si vezmu mapu a začnu nejenom přemýšlet, ale i porovnávat. Jaká je hustota obyvatel? Jak si chrání hranice třeba Norsko? Finsko? Švédsko? Dánsko? Kolik stojí pěstování mořských produktů na jídelníčku?  Ku příkladu Švédsko: rozloha 449 964 km a přibližně 9 miliónů obyvatel. Česká republika 10 milionů na rozloze 78 867 km2.. Jaké náklady jsou na ekologii, čističky, na výsadbu dřeva a topení, jaké nerostné bohatství skýtá okolní krajina včetně moře a co máme my mimo práce? Jaké náklady jsou na policii, kam utečou zločinci. Do moře? Vážně je nutná policie v pustinách u moře v počtu jako u nás na Ostravsku, severních Čechách a podobných lokalitách, kde i průjezdnost skýtá zločincům neomezené prostory, na rozdíl od států, obklopených mořem? Pokud není na Pražském hradě mapa, rád ji zapůjčím k prostudování, pane prezidente. Takže porovnání nákladů vážně neumím pochopit, ale Vy jste moudrý, určitě nám to vysvětlíte.

Co neumím pochopit 3) Tehdy v památném projevu L.P.1989 jste ostře odsoudil systém, který produkuje těžký průmysl, aniž má suroviny…. Jak zaneřádí ovzduší v severních Čechách či severní Moravě, místo aby vzkvétal náš lehký průmysl, čistá výroba a vzdělání.  Tehdy se vyplácelo „pohřebné“. Dnes je kamionová hustota v naší zemi tak příšerná, že na mnoha místech už v době inverze nemohou lidé ani dýchat. Notabene, když je napříč průjezdná. Bude se opět vyplácet pohřebné, když lidé jsou dle Vás pitomci, protože místo lehkého průmyslu zde přibude tisíce kamionů a logistická centra Amazonu? Jsou skutečně pitomci, že se bojí o své zdraví nejen místní lidé, ale tyto kolony přibudou v celém státě už tak touto dopravou zaneřáděné? Prostě to opět neumím pochopit. Vážně toto řeší neobydlená území severských států dokonce ohraničená mořem?

Co neumím pochopit 4) Opět v onom památném projevu jste nádherně plamenně hovořil k masám, jak nesmyslně je náš obchod odkázán na východ. Během historicky neuvěřitelně krátké doby jsme se přeorientovali na západ, koruna po jedné půjčce začala být konvertibilní a pevná, přestože lidé začali houfně vyjíždět ven a výjimkou jednoho období kolem roku 1997 ta vytunelovaná a spálená zem vyprodukovala tolik konkurenčního zboží a služeb, že stačí dokumentární filmy z roku 1989, aby lidé viděli, co se kde postavilo, jak se změnily výlohy, zboží, autopark národa či třeba dálnice, byť si sypeme popel na hlavu, jak jsme nejstrašnější. A už vůbec neumím pochopit, že ten zázrak se podařil ještě do doby, než jsme přistoupili do socialistického státu zvaného Evropská unie. (1.května 2004, abyste si vzpomněl a pád byl v roce 1989)

Také si vzpomínám, jak jste hovořil o vnitřním (číselně neviditelném) strašném zadlužení, prehistorických strojích, lešeních a jedné dálnici na východ směr Brno. Dnes je většina podniků moderně vybavená, lékařské přístroje špičkové a dokonce přebytečné, dálnice násobně dlouhé (byť pravda občas nekvalitní), ale viditelný vnější dluh. Co je horší?

A jako poslední, co umím pochopit a rád se podělím 5) Je mi líto, že Václav Klaus nechal na Pražském hradě tak nevybavenou knihovnu. Tak alespoň stručně Vám prozradím neuvěřitelnou věc. Zatímco jste objímal stromy na Vysočině, kolem nás zuřila strašná ekonomická krize. Vím to určitě, můžete mi věřit. A to, že jste to na Vysočině nezaznamenal, bylo zásluhou Nečasovy vlády, byť za pomoci pohybu daní a dalších nečekaných manévrů. Proč to před Vámi tají, nechápu. Proto text výše je reakcí na Váš údiv, co vlastně Nečasova vláda prováděla. A prozradím Vám ještě důvod: ta krize k nám byla zavlečena ze slavného západu, z USA a „staré Evropy“. Z té části světa Vámi tak obdivované a k nebesům vynášené.

 

Takže na závěr mi dovolte ještě jednu informaci. Opět L.P 1989 jsem na Václavském náměstí slyšel Vás, Martu Kubišovou a v uších mi zní: Ať mír dál zůstává s touto krajinou. Zloba, závist, zášt, strach a svár, ty ať pominou, ať už pominou.Teď když tvá ztracená vláda věcí tvých zpět se k tobě navrátí, lide, navrátí.

A pak slyším Vás v roce 2014, jak k lidu hovoříte: ty, národe, jsi banda tupců a hlupců. Proto nebudeš rozhodovat o tom, zda chceš totálně propojit svůj osud s Evropskou unií a platit eurem. Od toho jsem zde já, prezident moudrý, který to rozhodnu za tebe a nebudeš mi do toho mluvit. To je moje demokracie, já rozhoduji a i kdyby bylo proti 100% občanů, jenom já vím, že jste hlupci.

Vážně je toto ta demokracie, pro kterou jsme zvonili klíči a moc se vrátila do rukou lidu? Nejste generalissimo Stalin, ale zástupce lidu, kterého jste povinen vyslechnout a splnit jeho přání. Na nic jiného nemáte právo. A jedině referendem se potvrdí, zda už je skutečně 75% národa proti Evropské unii. Nikoliv Vaše svátost, pane prezidente!

 

Jistě, možná šlo něco udělat lépe, ale neurážejte už nás, pane prezidente! Český národ není tak zvrácený a špatný!

 

Petr Pokorný                                                                  V Praze 14.března 2014

Komentáře

*
*
Překročil(a) jsi maximální délku komentáře o 0 znaků.
*  captcha
Nikdo nekomentoval.
 

PAŘÁT dnes   Přidejte si nás na Facebooku

 

 

Komodity a deriváty ze stránek Kurzy.cz

 

Zlato - graf ceny

 

RUB/CZK - graf kurzu
Kurzy měn ze stránek Kurzy.cz

Poslední komentáře

  • Ten, co to cáluje:

    A před měsícem mexickej červotoč?

  • Petr:

    Klídek a hadr na čelo - nějaký exot ho...

  • n:

    Vzali nám předsedu nebo nevzali.... https://www.nov...

  • *antibuzna*:

    Samozřejmě, že volby budou. Hnutí ANO...

  • n:

    Stačí si poslechnout poslední vysilání...