Babiši, máte nás za idioty, nebo je „hornická dohoda Ostrava “ podraz?

 

 

Ištvane, Šlachto, na pochod! Takže nejdříve pointa, která mě fascinuje: Mládek slíbí miliardu na útlum a především na sociální dopady. NWR prohlašuje, že nebude li dotována sociální těžba, důl se uzavře 31.prosince 2014, protože těžba je ztrátová.

Následně Babiš po  jednání vystoupí v televizi se slovy: NWR nemá nárok na žádné peníze. Pouze vložíme 600 miliónů na sociální program pro zaměstnanost horníků. Předseda představenstva NWR Gareth Penny zajásá, že to je ta excelentní nabídka a prodlouží těžbu do roku 2017 


Pane Babiši, skutečně to má logiku? Několikrát jsem si vyjádření prostudoval. Takže těžba je ztrátová, Mládek nabízí pomoc, ale NWR chce přímo peníze na dotovanou těžbu, jinak důl uzavře. Přijde Babiš, oznámí, že nedostanou nic, Gereth Penny zajásá a prodlouží těžbu? Ztrátovou těžbu a s jásotem? Je to normální?

Kde berete jistotu?
Kde berete jistotu?

Znovu opakuji: jako autor článku neřeším správnost. Mě fascinuje: po rozhovoru, že na ztrátovou těžbu Paskov nic nedostane, majitel zajásá a prodlouží těžbu. Kde je ten zakopaný pes?

Další otázka: Babiš tvrdí, že sanace si vlastník zaplatí sám. Skutečně na to potřebuje povolení z Bruselu? O co tedy Babiš žádá? Na sociální program (rekvalifikace) se nežádá. Nebo to má být fingováno přes dotace – naše peníze z Bruselu? A bude dotovat platy horníků?

Je to moje know-how směje se Babiš v Lidových novinách… Babiši, já kašlu na know how, ale tyto peníze a jásot Geretha Pennyho nesedí!

(Změna cen uhlí s tím nemá nic společného)

Mimo přímého tv přenosu jsou další zdroje zde:

 



"Po hodinové diskusi se mi podařilo přesvědčit nejvýše postaveného člověka v NWR, že důl Paskov nezavře tři roky, bude v provozu v letech 2015, 2016 a 2017," řekl ministr Babiš po setkání s předsedou představenstva NWR Garethem Pennym. Ten označil navržené řešení za férové. "Budeme s vládou úzce spolupracovat," uvedl Penny. Peníze jen pro horníky, ne na sanaci dolu

Náklady na provoz dolu ponese NWR, stát zaplatí 600 milionů na sociální program pro zaměstnanost horníků. Původně se počítalo s částkou 1,1 miliardy korun. Rozdíl 500 milionů byl původně určen na sanaci dolu."Je nutné zdůraznit, že žádná část z těchto prostředků by nešla na sanaci dolu nebo držitelům akcií, ale výhradně na sociální program pro horníky," dodal Babiš.

Zdroj: http://ekonomika.idnes.cz/tezba-na-dole-paskov-0qr-/ekonomika.aspx?c=A140407_141639_ekonomika_skr


V dole pracuje zhruba 3000 lidí. Finanční ředitel NWR Marek Jelínek zvažuje uzavření dolu Paskov do konce roku 2014. Pokud kompletní náklady na útlum těžby ponese OKD, ukončí se těžba k 31. prosince 2014. Do této doby bude v dole pracovat i většina zaměstnanců. Několik set lidí by se ještě v roce 2015 mělo podílet na technickém útlumu. Pokud se český stát bude podílet na sociální - tedy dotované - těžbě, může Paskov skončit až v roce 2018.

 „Státní náklady na tuto investici do postupného utlumení těžby budou činit 1,1 miliardy korun a ve srovnání s očekávanými výpadky na daních, pojištění a výnosech z těžby, jež by nastaly v případě uzavření dolu firmy OKD v roce 2014, jsou nákladově téměř neutrální,“ uvedl předtím Mládek.

 

 

Komentáře

*
*
Překročil(a) jsi maximální délku komentáře o 0 znaků.
*  captcha
Sůlovská
před 3 roky

Tady jsem našla: Americký novinář Erik Best Babiš neumí udržet tajemství
08. 04. 2014 - EB

To nejdůležitější, co včera z úst Andreje Babiše zaznělo ohledně NWR, nebyla slova „2017“ nebo „600 milionů korun“ vymezující rámec dohody o pokračování těžby v dole Paskov, kterou uzavřel s předsedou představenstva NWR Garethem Pennym. Důležitější byl výraz „swap“. V pořadu Události, komentáře na ČT Babiš řekl, že pravděpodobně dojde k restrukturalizaci dluhů NWR a k nějakému swapu na akcie. To nasvědčuje, že Babiš včera s Garethem Pennym hovořil o určitém druhu výměny dluhu za akcie (debt-for-equity swap) v NWR, která by zajistila, že se držitelé obligací spokojí se seříznutím jejich hodnoty výměnou za nové akcie důlní společnosti. Analytici od ledna upozorňují, že k nové emisi pravděpodobně dojde, a to s výraznou slevou z tržní ceny. NWR je však povinna činit jakákoli podobná oznámení prostřednictvím regulatorních kanálů. Babiš teď zřejmě všechno vyzvonil. Analytici by si měli položit otázku, jestli Babišův včerejší „husarský kousek“ (jak to nazvalo Právo ) ve věci prodloužení těžby na dole Paskov nemohl umožnit slib, že se nepostaví proti restrukturalizaci dluhu NWR.

Petr Pokorný
před 3 roky

Tak tohle už by bylo blízko. Pokud to napsal (samozřejmě) tak tady vidím ten podraz na lidech. Souhlasím, zde by mohl být zakopaný pes. Nikdo neví o co kráčí a vypadá to efektně. To je to jeho "know-how". Kecy, práší se mu od huby. Budeme sledovat, co bude dál. Nechápu Sobotku, že mu to veřejně nevpálí. I když asi zase něco bude potřebovat ve zdravotnictví a Babiš přimhouří oči. Obě.

Iveta
před 3 roky

Takto napsané to skutečně v Lidových novinách bylo. A než jsem si to tady přečetla, tak mě ani nenapadlo pochybovat. Uvěřila jsem panu Babišovi. Ale ten pán to skutečně chválil. Takže myslíte, že je to nějaký podvod? Ale komu tedy věřit?

Petr Pokorný
před 3 roky

Lidsky napsáno: moc to smrdí podvodem. To, co nám předložili, je fraška. A skutečnost je jiná. Jaká? To by měla vědět profesionální média, ale tato banda je buď závislá na vládě, nebo na EU. A tam už nemůžeme oporu hledat. Takže počkat, až to časem vyplave na povrch a pak se k tomu vrátit.

Zeolit
před 3 roky

Logicky uvažovat je občas nad moje síly. Přesto i "Mě fascinuje: po rozhovoru, že na ztrátovou těžbu Paskov nic nedostane, majitel zajásá a prodlouží těžbu." Abych to pochopil, chtělo by to asi Václava Klause s jeho tabulí v 90. letech.

 

PAŘÁT dnes   Přidejte si nás na Facebooku

 

 

Komodity a deriváty ze stránek Kurzy.cz

 

Zlato - graf ceny

 

RUB/CZK - graf kurzu
Kurzy měn ze stránek Kurzy.cz

Poslední komentáře

  • Ten, co to cáluje:

    A před měsícem mexickej červotoč?

  • Petr:

    Klídek a hadr na čelo - nějaký exot ho...

  • n:

    Vzali nám předsedu nebo nevzali.... https://www.nov...

  • *antibuzna*:

    Samozřejmě, že volby budou. Hnutí ANO...

  • n:

    Stačí si poslechnout poslední vysilání...