Největší zločin současné vlády: ČEZ zrušil zakázku na dostavbu Temelína

Protože je to příliš čerstvá zpráva, nelze předložit zatím víc, než názor, proč je to zločin.

Jsme součástí Evropské unie - není se co divit.
Jsme součástí Evropské unie - není se co divit.

Důvody jsou dva: příliš se platí obnovitelné zdroje, není garance na tuto obří výstavbu, ceny jsou příliš nízké.

 

 

 

 

Ten první ví snad už každý včetně Merkelové, že dotovat obnovitelné zdroje znamená, že je budeme mít, ale nebude co jíst. Ekonomiky se zhroutí. Takže i Německo před pár dni jednostranně výše dotace zablokovalo.

 

 

 

 

Ta druhá je ještě absurdnější: v době, kdy byla totální krize, kdy mnohé podniky jely na 50% nebo dokonce vůbec, počítat rentabilitu je skutečně jak v království bláznů. Energetický trh se během pár let změní a my nemáme plyn, moře, ropu, prostě nic. Za to by měl být ministr financí a předseda vlády zatčeni a souzeni, protože akcionáři ČEZu reágují na jejich rozhodnutí.

Problém není v přerušení, ale v tom, že výstavba trvá mnoho let a musí se začít od začátku. Takže to vypadá, že důvody rentability (viz výše) jsou naprosto zástupné a mají v tom prsty tlaky USA a EU versus Rusko. A my jsme obětním beránkem!

Podotýkám, že je to zatím pouze názor bez jasných podkladů, což většinou nedělám, ale signály byly už rok, takže přece jenom něco se provalilo.Mělo se pokračovat dál a hledat zdroje s tím, že ke konci ruku už bude střední Evropa stabilnější a ceny predikovatelnější.

Komentáře

*
*
Překročil(a) jsi maximální délku komentáře o 0 znaků.
*  captcha
Brabec
před 3 roky

Temelín je nutné dostavět s Ruskem. Westinghouse je pro US slupka, firmu vlastní Číňani, Amíci z toho chtějí mít "vejvar". Však taky jejich práce naTemelínu skončila fiaskem: palivo se opět dováží z Ruska, hřídele se kroutily - musely jsme je vyměnit ! Tak to je fy Westinghouse !!!!!!

Petr Pokorný
před 3 roky

Nejsem odborník, ale reference mám podobné z doslechu. Zajímavé.

Zeolit
před 3 roky

Jsem pro maximální využívání jaderné energetiky. Tedy i pro dostavbu Temelína. Je otázka, jestli Nečasova vláda musela padnout i proto, že slibovala výběr té nejvýhodnější nabídky. Areva z EU vypadla. Prezident navrhuje opakování veřejné soutěže. Jestli rozhodnutí vlády o neposkytnutí garance a odmítnutí ČEZu je správné, nevím. Co vím, že platí: peníze až v první řadě. Anebo Follow The Money...

Petr Pokorný
před 3 roky

V USA těží břidlice jak diví a světe zboř se: V USA jsou licencovány nové typy reaktorů a vydána předběžná povolení na stavbu nových jaderných elektráren pro celkem 4 lokality. Ke konci roku 2007 mělo prodluženou provozní licenci o dalších 20 let (na celkovou životnost jaderné elektrárny 60 roků) cca polovina ze 104 jaderných energetických bloků v USA a druhá polovina je v různém stádiu posuzování.
Je to rozhodnutí jako za Havla, kdy rušil zbrojovky a obsadili to Američani? Vážně je to ekonomické rozhodnutí?

 

PAŘÁT dnes   Přidejte si nás na Facebooku

 

 

Komodity a deriváty ze stránek Kurzy.cz

 

Zlato - graf ceny

 

RUB/CZK - graf kurzu
Kurzy měn ze stránek Kurzy.cz

Poslední komentáře

  • Ten, co to cáluje:

    A před měsícem mexickej červotoč?

  • Petr:

    Klídek a hadr na čelo - nějaký exot ho...

  • n:

    Vzali nám předsedu nebo nevzali.... https://www.nov...

  • *antibuzna*:

    Samozřejmě, že volby budou. Hnutí ANO...

  • n:

    Stačí si poslechnout poslední vysilání...