Co dělal Klaus u Putina v Rusku při poslední návštěvě?

 

 

Ruský rubl
Ruský rubl

Nechce se věřit, že by tam byl pouze na zdvořilostní návštěvě, či jen tak žvatlal o České republice. Tak o co šlo?

 

 

 

 

O Klausovi je známo, že předvídá tak rok v předstihu.

O Klausovi je známo, že si ho zvou buď na informace o rozdělení, či na uvolnění měny na volně směnitelnou (v tomto případě ukončení řízení měnového kurzu rublu).

 

Co připravuje Putin a centrální banka v Rusku?

 

Nemají turbulence rublu právě ony příznaky přípravy na uvolnění politiky okolo měnového kurzu a připravit tak šok nejen dolaru ale i světové bance, která si uzurpovala vlastní diktát a Čína s Ruskem už toho má dost? Založeni Rozvojové banky BRICS naznačuje mnohé. Včera rozhodl FED ukončení tisku dolarů na stahování dluhopisů z trhu. Využije toho mazaně Rusko pod pláštíkem děsivé krize a rublového propadu, což byla přesně doba na úplné uvolnění koruny za Václava Klause? (A nebyl nakonec rádcem onen proklínaný Klaus?) Je samozřejmé, že to bylo v jiné době a západ na tom byl lépe. Rusko je velká zem, my malá. Na druhou stranu jsme tehdy nebyli jediná zem odcházející z komunistického plánování. Psychologicky lze zdůvodnit, že je to obrana před vpádem USA a vydírání. A zároveň by rubl předeběhl čínskou měnu, která si to zatím nemůže dovolit. Čínský juan není volně směnitelný a čínská ekonomika není plně otevřená ostatním zemím, takže to zatím vylučuje, byť má už hodně nakročeno a mezi státy Brazílie, Rusko, Indie, Čína a Jihoafrická republika chce mít vedoucí úlohu v Nové rozvojové bance a rezervním fondu, které mají být protiváhou Světové banky a Mezinárodního měnového fondu

Neznám parametry možnostī ruské crentrální banky, ale nic z vnějšího pohledu nenasvědčuje o nemožnosti.

Domnívám se, že příhodnější doba jak se uvolnit z koše euro - dolar na přechod rublu do zcela volné směnitelnosti a přejít na inflační cílení snad ani není  a ruská centrální banka tento přechod asi urychlí!

 

Jenom technická:

 

Ruská entrální banka v letošním roce tímto směrem vynaložila již 68 mld. USD ze svých rezerv, nejvíce 28 mld. USD v říjnu.

FED zastavil (ode dneška) kvantitativní uvolňování na nákupy aktiv (lidově tisk dolarů) Od začátku finanční krize v roce 2008 nasměroval Fed do amerického hospodářství ve třech vlnách celkem 3,7 bilionu dolarů (zhruba 80 bilionů korun).Většinou až 85 miliard dolarů měsíčně.

 

30.10.2014   Petr Pokorný

Rubriky:

Komentáře

*
*
Překročil(a) jsi maximální délku komentáře o 0 znaků.
*  captcha
Petr Pokorný
před 2 roky

Ruská centrální banka zvýšila úrok nečekaně o 150 bazických bodů na 9,5 %! Světoví analytici se shodovali, že bude případné zvýšení sazeb poměrně výrazné, nárůst základní úrokové sazby o 1,5 procentního bodu však čekal málokdo. Zdroj: ČTK

 

PAŘÁT dnes   Přidejte si nás na Facebooku

 

 

Komodity a deriváty ze stránek Kurzy.cz

 

Zlato - graf ceny

 

RUB/CZK - graf kurzu
Kurzy měn ze stránek Kurzy.cz

Poslední komentáře

  • Ten, co to cáluje:

    A před měsícem mexickej červotoč?

  • Petr:

    Klídek a hadr na čelo - nějaký exot ho...

  • n:

    Vzali nám předsedu nebo nevzali.... https://www.nov...

  • *antibuzna*:

    Samozřejmě, že volby budou. Hnutí ANO...

  • n:

    Stačí si poslechnout poslední vysilání...