Co nesedí na výrocích ministra Babiše kolem auditů

 

 

Jistě, dnes běží aféra kolem nemocnic, vše se soustředí na souboj ANO a ČSSD neboli Babiše a Němečka, zadání z EU, ale je to skutečně to podstatné v obrovském sporu o dotační miliardy?

Za prvé absurdita, kdy posíláme peníze do Bruselu, abychom o ně žádali zpět je zrůdná. A stráví na tom tisíce lidí, zbytečných s nesmyslnou náplní práce a lukrativně placených. Zrušme dotace přes EU a ubude kriminalita. Potencionální a občas skutečná kriminalita. Nebudou ani audity lukirativně placených úředníků.

 

A pak je tady ještě druhá rovina. Kdo vymyslel audity a superaudity? Na čí zakázku se rozjely?

15. prosince 2013 v 10:39 | Deník.cz / Kateřina Perknerová |

Předseda ANO Babiš: Víme, že stát je v totálním rozkladu a nikdo ho neřídí

Stačí tedy jen dobrá vůle, kterou dosud politici neměli?
Politici zatím jen žvaní a deklarují, ale nic neudělali. Nejde jen o vůli, také to možná neumějí a nevědí, co s tím. Copak je normální, že tenhle stát rok co rok deklaruje, že bude hospodařit se ztrátou 100, 105 miliard a ještě se tváří, jaký je to úspěch?

Čili aspoň garantujete, že minimálně lidem sdělíte, jak na tom jste, co se daří a co ne?
Ano. My chceme udělat audit, chceme, aby se národ konečně dozvěděl, jak se hospodaří s jeho prostředky. Vždyť kam se podíváte, tam je průšvih.

 

I menší, například hotel Thermal: uděláme forenzní audit," řekl České televizi ministr financí Andrej Babiš

22. února 2014 Ministr financí Andrej Babiš spouští hloubkové audity na šesti ministerstvech."Budeme chtít, aby veškeré kompetence k řízení banky přešly pod ministerstvo financí.
 
 
A přímo ze stránky ministerstva financí!

Lukáš Wagenknecht v Otázkách Václava Moravce dne 25.5.2014 (Zkráceně - celé lze dohledat na MF)

Sobotkův kabinet slíbil audity ministerstev ve svém programovém prohlášení, a tak začaly jednotlivé úřady prověřovat efektivitu platných smluv a rozpočtů, dílčí závěry auditu jsou k dispozici.
To byl ten dílčí audit ministerstev, která spravuje hnutí ANO, je to tak?

Lukáš WAGENKNECHT, 1. náměstek ministra financí
--------------------
Ono to nebylo pouze pro ministerstva ANO, v původním zadání jsme opravdu řekli: Ano, bude to šest ministerstev, nicméně o tom jsme nabídli všem ostatním resortům, aby se do té prověrky hospodaření připojily.

Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
Kolik se jich nakonec připojilo?

Lukáš WAGENKNECHT, 1. náměstek ministra financí
--------------------
Žádný další. Jedno malé ministerstvo konstatovalo, že ty data, které po nich chceme, jsou relativně rozsáhlá a kvalita je velice hluboká. A druhý resort nám řekl, že už realizovali tuto prověrku prostřednictvím externího dodavatele. Takže nedá se dneska v tuto chvíli teďka hnedka říci, to je a co není možné nakupovat centrálně.

Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
To není možné říci po těch auditech? Myslel jsem, že k tomu ty audity mají sloužit?

Lukáš WAGENKNECHT, 1. náměstek ministra financí
--------------------
Ne, ne, ono to byla prověrka hospodaření, to bylo teďka konstatování aktuálního stavu, jak to vypadá a na základě těchto zjištění potom budou realizovaná nápravná opatření, to neznamená, že ukončení auditu nebo prověrky hospodaření končíte, máte všechno vyřešeno a pak je to krok nula, k tomu, aby se zahájily ty věci, které jsou potřeba pro určitou nápravu.

Vy jste to dělali v pěti.

Lukáš WAGENKNECHT, 1. náměstek ministra financí
--------------------
Ano, my jsme outsourcovali, ušetřili jsme miliony za samotný výkon auditu.

Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
To znamená, že na každém ministerstvu by byl výbor pro audit.

Lukáš WAGENKNECHT, 1. náměstek ministra financí
--------------------
Ta struktura, jak jí diskutujeme, v jaké fázi bude, jestli bude jeden pro všechna ministerstva, jeden pro všechny kraje, o tom ještě chceme nějakou debatu zřídit v tuto chvíli.

Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
A pod kým by ten výbor byl? Pod úřadem vlády?

Lukáš WAGENKNECHT, 1. náměstek ministra financí
--------------------
V tuto chvíli ji má v gesci ministerstvo financí a je tam takzvaná centrální harmonizační jednotka, což je funkce, která je definovaná na úrovni celé Evropy, tak to by byl takový sekretář nebo tajemník těchto výborů pro audit.

Takže: podívejme se na to z jiného úhlu. Televizní "cancy" unesou vše. Ale zde je vidět, kdo rozjel audity, které se hází na EU a kdo hlásil EU, kdo upozornil , že se u nás "všadě kradě"...

A co víc, kde je kardinální otázka?

Kolik zlodějen by zmizelo, kolik zbytčných auditů a outsourcingů by zmizelo, kolik zbytečných zaměstnanců MF by se mohlo propustit a o kolik by se zlevnila státní správa, kdybychom zrušili "Evropské dotace", neboli přesun peněz do bruselu a zpět, o které tak zoufale bojujeme. Není čas říci Bruselu a dotacím

rozhodné ne?

Vysvětlení: Co je outsourcing? Firma (ministerstvo) vyčlení různé podpůrné a vedlejší činnosti a svěří je smluvně jiné společnosti čili subkontraktorovi, specializovanému na příslušnou činnost. Outsourcing se považuje za obchodní rozhodnutí, které má vést ke snížení nákladů. A je to přesně to, co Babiš kritizoval s odůvodněním, že si to mají ministerstva dělat sama. Dělají si z nás legraci? ....





Komentáře

*
*
Překročil(a) jsi maximální délku komentáře o 0 znaků.
*  captcha
Zeolit
před 2 roky

Dobré úmysly dláždí cestu do pekel... Domnívám se, že VŠICHNI /Babiš, Janeček a mnoho dalších/ měly ty nejlepší úmysly ukázat, jak se má řídit stát, jak se má bojovat s korupcí a zlodějnou. Výsledky lze nalézt v první větě...
Bruselské dotace jsou politicko-ekonomickým zločinem. Teprve časem se ukáže, jak velkou zátěží pro hospodaření měst a obcí budou různé projekty jako např. aquaparky, cyklistické stezky apod.
Z bruselské špatné byrokracie není úniku. Víc jak dobře placení úředníci musí neustále dokazovat jejich nepostradatelnost. Jak říká prezident Václav Klaus, EU nestačí reformovat, jedinou šancí je transformace Unie...

Jiří
před 2 roky

Pane Zeolite, je to úděsné. A místo brzdy to akceleruje. Jako před zatáčkou když přidáte prudce plyn. Nejsme už v té zatáčce?

 

PAŘÁT dnes   Přidejte si nás na Facebooku

 

 

Komodity a deriváty ze stránek Kurzy.cz

 

Zlato - graf ceny

 

RUB/CZK - graf kurzu
Kurzy měn ze stránek Kurzy.cz

Poslední komentáře

  • Ten, co to cáluje:

    A před měsícem mexickej červotoč?

  • Petr:

    Klídek a hadr na čelo - nějaký exot ho...

  • n:

    Vzali nám předsedu nebo nevzali.... https://www.nov...

  • *antibuzna*:

    Samozřejmě, že volby budou. Hnutí ANO...

  • n:

    Stačí si poslechnout poslední vysilání...