Literární noviny: Tereza Spencerová exluzivně s Bašárem Asadem

 

 

Další exkluzivní trhák nové novinářské hvězdy Terezy Spencerové  tentokrát s prezidentem Sýrie Bašárem Asadem.

 

Vyjměme několik statí, o kterých můžeme jednoznačně říci: i kdyby se prezident Asad  jakkoliv snažil podvádět, tyto odpovědi jsou natolik průkazné a ověřitelné, že je může a můžeme kdykoliv před kýmkoliv obhájit.

 

 

Celý text rozhovoru redaktorky Literárních novin Terezy Spencerové včera převzaly agentury ČTK, Reuters, Bloomberg či RIA Novosti. Zde je v původní anglické verzi.

 

 

Ráda bych se, pane prezidente, na úvod poněkud vrátila v čase. Před necelými deseti lety Sýrie budovala vztahy se Západem, zaváděla reformyenglish-version navrhované Světovou bankou a (dnešní ministr zahraničí USA, pozn. red.) John Kerry vás snad ještě do roku 2010 oslovoval „drahý příteli“. Pak se ale jakoby přes noc vše rázem změnilo a z vás se stal diktátor, Hitler a tak podobně. Jak si vysvětlujete tuto dramatickou změnu?
Já se ve skutečnosti nezměnil, stejně jako se nezměnily naše politika, hodnoty nebo principy. Problém spočívá na Západě a není to problém nový. Souvisí s nezávislostí naší země. Ve skutečnosti je to problém, který má Západ s mnoha státy, včetně Sýrie. V době, o níž mluvíte, tedy v letech 2008 až 2010, byly naše vztahy se Západem dobré, ale nevycházely ze vzájemného respektu. Například Francie chtěla, aby Sýrie sehrála určitou roli kolem íránského jaderného programu. Chtělo se po nás, abychom nebyli součástí celé kauzy, ale abychom Írán přesvědčili ke krokům, které byly proti jeho zájmům. Odmítli jsme to. Chtěli po nás také, abychom se postavili proti hnutí odporu v našem regionu dříve, než skončí izraelská okupace a agrese proti Palestincům a dalším sousedním zemím. I to jsme odmítli. Chtěli po nás podepsat asociační dohodu s EU, což bylo proti našim zájmům, neboť by to naši zemi proměnilo jen v otevřený trh pro jejich zboží, zatímco našemu zboží na svých trzích vyhradili jen velmi malý prostor. Odmítli jsme to, protože je to proti zájmům syrského lidu.  
To je jen několik příkladů našich vztahů a odpověď na otázku, proč se tak rozhodli. Totéž se dnes děje s Ruskem; před dvěma dekádami bylo Rusko blízkým přítelem Západu, najednou je z něj ale agresorský stát a Západ začal prezidenta Putina démonizovat. V případě Sýrie i Ruska je přitom využívána stejná propaganda. Problém je tedy v nezávislosti těchto zemí. Západ si totiž žádá klientské státy spravované loutkami. To je ve vztazích se Západem klíčové. Nemá to co dělat s demokracií, svobodou nebo podporou národů regionu. Příkladem budiž, co se stalo v Libyi, i zabíjení v Sýrii, které se západní podporou pokračuje.

 

Jak pohlížíte na zahraniční politiku České republiky vůči Sýrii?
Pokud se podíváme na Evropskou unii jako celek, vidíme, že členské státy během krize neza-ujímaly jednotné postoje. Česká republika a Rumunsko patřily k zemím, které i během krize své vztahy se Sýrií zachovaly. To je důležité, byť to samozřejmě neznamená, že podporují naši vládu nebo s ní ve všem nebo alespoň v něčem souhlasí. Znamená to, že při udržení vztahů byly s to lépe porozumět, co se odehrává. Co se týká České republiky, mohu konstatovat, že naše vztahy před krizí nebyly nejlepší, ale během krize se ukázalo, že má mnohem jasnější pohled než jiné země. Důvodů je mnoho, ale tím nejdůležitějším je, že uchováním vztahů Česká republika mohla vidět, analyzovat a pochopit, co se ve skutečnosti děje, a díky tomu může být objektivnější než jiné evropské země.

 

Zmínil jste démonizaci Sýrie i vás osobně. Ráda bych slyšela vaše reakce na některá obvinění. Například, stále ještě rozšířený názor praví, že vaše odmítnutí odstoupit je jedinou příčinou celé války v Sýrii.
Žádný prezident nemůže za takových okolností zůstat čtyři roky ve funkci bez podpory syrského veřejného mínění a syrského lidu, obzvláště v době, kdy čelíme agresi Spojených států, většiny evropských zemí, mnoha regionálních států, včetně sousedů jako Turecko, Jordánsko, částečně Libanon a států Perského zálivu s mi-liardami dolarů, které v Sýrii utrácejí. Jak bychom mohli vytrvat bez podpory syrského lidu? Je to očividné a nikdo to nemůže popřít, pokud bychom nemluvili o Supermanovi; a my v Sýrii Supermana nemáme, máme člověka. Ukazuje to tedy, že syrský lid svého prezidenta podporuje. A dál: lze mluvit o národu, který by podporoval svého prezidenta ve jménu většího zabíjení a silnějšího terorismu? Mluvíme tu o většině syrského národa, o milionech lidí. Je možné, že všichni tito lidé podporují prezidenta, jen aby byli vystaveni větší míře terorismu? Nesnaží se tím někdo obvinit syrský národ, že nemá realistickou vizi? To nedává smysl.
Ve skutečnosti podporují prezidenta, protože vědí, že to, co se v Sýrii děje, je důsledkem peněz, které Katar vynaložil na podporu demonstrací a vytváření propagandy, podle níž je v Sýrii jakási revoluce. Katar a Saúdská Arábie vynakládaly finance, aby teroristům poskytly peníze, zbraně a logistickou podporu. A pak tu bylo Turecko, které teroristům v Sýrii poskytlo veškerou logistickou podporu a zásobovací kanály. Je tu také Jordánsko a některé síly v Libanonu. Taková je realita. Právě to se v Sýrii stalo. Netýká se to prezidenta nebo toho, kdo by byl ve funkci. Jiná otázka ale zní: Jaká je vazba mezi Islámským státem a Al Kajdou v Sýrii a prezidentem? Můžeme říci, že příčinou 11. září v New Yorku byl prezident Bush, a že kdyby byl nahrazen, k 11. září by nedošlo? Je to nereálné a nelogické. Oni to vědí, ale pokračují v šíření těchto lží, a to z důvodů, které jsem už zmínil. Netroufnou si připustit, že chybovali a situaci v Sýrii si vykládali mylně, že naslouchali ignorantským činitelům v zemích, jako jsou Katar a Saúdská Arábie a že své hodnoty prodali za petrodolary. Nechali se těmito státy vést.

To je skutečný důvod všeho, co se v Sýrii odehrává, a nikoli prezidentovo setrvání ve funkci.

 

 Dalším rozšířeným obviněním je tvrzení, že jste masový vrah vlastního národa. Co si o tom myslíte?
Odpověď je stejná. Jak může prezident zabíjet vlastní národ, znepřátelit si tím všechen lid a celý svět a přesto setrvat ve své pozici? Jaká síla drží prezidenta ve funkci? Odpověď je stejná. Je to nerealistické, jak jsem už řekl. Bráníme náš národ. Mám podporu syrského lidu, protože bráním tuto zemi. Žádný prezident nedokáže zabíjet svůj lid, bojovat s teroristy, bojovat se světem a přitom všem si udržet postavení. To je nerealistické.

Doplnění: A ten zločinec byl zase zvolen ve svobodných volbách. S 88% hlasy.

 

Ptám se na rekonstrukci, protože mnohé země válku v Sýrii podporovaly, ale jakmile jednou skončí, budou mít velký zájem vydělat peníze na obnově téže Sýrie, kterou pomáhaly zničit. Které státy se tohoto procesu zúčastní?
Samozřejmě máme své plány a už jsme je začali naplňovat v místech, kde proces národního usmíření pokročil a život se vrátil do běžných kolejí. Je to dlouhodobý plán a zahrnuje různé oblasti Sýrie, které teroristé poškodili. Co se týče zemí, které se rekonstrukce budou moci zúčastnit, bude to proces výběrový a nebude otevřený všem. Nevěřím, že by syrský lid přijal účast jakékoli firmy z nepřátelské země, která byla zodpovědná, přímo či nepřímo, za prolévání syrské krve během krize. Protože jste z České republiky, mohu říci, že vaše země může být jednou z těch, které by se mohly zúčastnit rekonstrukčního procesu, protože byla objektivnější než většina evropských států, a to bez ohledu na skutečnost, že její vláda a činitelé byli vystaveni tlaku, aby se Sýrií přerušili vztahy. Proto bychom měli projevit naše uznání za takový postoj a mohu říci, že tomuto druhu spolupráce v ekonomické oblasti budou naše dveře otevřeny.

 

To pro české firmy zní dobře, ale neumím si představit v Sýrii proces usmíření po čtyřech letech války. Mám za to, že překonat vzniklá nepřátelství bude velmi složitý proces. Můžete popsat, jaké kroky vaše vláda v tomto směru podniká?
S touto otázkou naštěstí přicházíte v době, kdy naše snahy o národní usmíření v mnoha oblastech pokročily, a proto už nemluvíme o imaginárních věcech či toužebných přáních. Už se to odehrává v praxi.

 

Ke svého druhu usmíření může dojít koncem ledna v Moskvě, kde vaše vláda bude jednat s některými členy exilové opozice. Očekáváte od těchto rozhovorů nějaké konkrétní výsledky, a jak pohlížíte na tuto ruskou iniciativu?
Myslím, že ruská pozice spočívá v podpoře syrského boje proti terorismu, což je důležité. A zároveň otevírá možnosti politickému řešení. Naše pozice je podobná, protože nechceme minout jakoukoli politickou příležitost.

 

Toto jsou asi nejdůležitější pasáže. Celý rozhovor naleznete zde:

http://literarky.cz/politika/rozhovory/1...

 

 

Předešlé:

Lze poznat, zda USA (Pentagon) zabíjí či chrání občany? Dá a není to těžké!

Komentáře

*
*
Překročil(a) jsi maximální délku komentáře o 0 znaků.
*  captcha
Zeolit
před 2 roky

Co mi nejde do hlavy?: /Neviditelný pes/
Autor: J. Matuška Datum: 18.1.2015 15:35

Včera jsem se dočetl v Reflexu, že počet muslimů ve Švédsku činí bezmála jeden milion, tedy cca 10%. Byl jsem tím číslem vyvedený z míry. Jak a proč k tomu vůbec došlo? Do země, která neměla po světě kolonie? Možná, že mi to někdo z diskutujících na NP vysvětlí. Zkusil jsem se nejprve poohlédnout po Googlu. Našel jsem blog p. Kubáska Jak záře Švédska mizí s počtem muslimů, ale údaj, že každoročně se zvyšují počty muslimů o sta tisíce, znevěrohodňuje celý článek.

http://kubasek.blog.idnes.cz/c/430528/Ja...

Sám považuji takovou imigrační politiku přímo za zločin, Švédové mně nepřipadají "normální".

 

PAŘÁT dnes   Přidejte si nás na Facebooku

 

 

Komodity a deriváty ze stránek Kurzy.cz

 

Zlato - graf ceny

 

RUB/CZK - graf kurzu
Kurzy měn ze stránek Kurzy.cz

Poslední komentáře

  • Ten, co to cáluje:

    A před měsícem mexickej červotoč?

  • Petr:

    Klídek a hadr na čelo - nějaký exot ho...

  • n:

    Vzali nám předsedu nebo nevzali.... https://www.nov...

  • *antibuzna*:

    Samozřejmě, že volby budou. Hnutí ANO...

  • n:

    Stačí si poslechnout poslední vysilání...