Závažná zpráva - Lidové noviny a Macháček

 

 

Vzhledem k tomu, že Pařát dnes vznikl (a především název) na zatnutí drápů do novinářských lží, dovoluje si zde uveřejnit vše, co bylo napsáno oficiálně. Bez dodatků, nechť si každý udělá názor sám.

 

Z LN odcházejí Eliášová a Šafaříková, ta kvůli Macháčkovi

Jan Macháček je novinářem a zároveň konzultantem Andreje Babiše a šéfredaktor István Léko to řešit nebude, tvrdí Kateřina Šafaříková.

Doplněno po 13. hodině o vyjádření skupiny Mafra a Kateřiny Eliášové

Jan Macháček. Foto: Knihovna Václava Havla

Jan Macháček je novinářem a zároveň Babišovým konzultanem, tvrdí Kateřina Šafaříková. Foto: Knihovna Václava Havla

Deník Lidové noviny přichází o dvě výrazné reportérky. Po necelém roce a půl z listu odcházejí politická reportérka Kateřina Eliášová a reportérka zahraniční rubriky Kateřina Šafaříková. Eliášová se na odchodu dohodla s vedením redakce, Šafaříková podala výpoveď. „Můj kolega Jan Macháček je nejen komentátor LN, ale také zahraničněpolitický konzultant Andreje Babiše,“ popsala důvody svého odchodu Šafaříková. Lidovky patří do koncernu Mafra, které patří právě Babišovi.

Ani Eliášová neodchází kvůli jiné nabídce. „Momentálně nemám nové angažmá,“ řekla Médiáři. „Mám o své práci pro Lidové noviny jiné představy, než které má šéfredaktor listu István Léko. Dohodli jsme se proto, že moje práce v Lidových novinách skončí během následujících několika týdnů,“ doplnila.

Redaktorka Šafaříková své důvody shrnula v prohlášení na Facebooku před 10. hodinou. Její kolegyně Eliášová použila tutéž formu sdělení, zveřejnila ho po poledni a říká v něm mimo jiné, že s šéfredaktorem Lékem měla dlouhodobé spory. Mafra reagovala kolem půl druhé odpoledne. „Jan Macháček je uznávaný analytik a komentátor, jehož texty doplňují názorovou nabídku čtenářům Lidových novin. Proto o něj LN stojí i nadále. Právě strategie LN zkvalitňovat svůj obsah přináší výsledky v podobě rostoucího prodaného nákladu a čtenosti,“ uvedla doslova Silvie Škábová z tiskového oddělení.

Obě redaktorky tak podle momentálních zpráv mají odejít ke konci června, jak sdělily Médiáři. Obě do Lidovek nastoupily začátkem minulého roku. Šafaříková dřív dělala v České televizi a v Respektu. Eliášová před příchodem do novin dělala v pořadu Na vlastní oči, která ale televize Nova nedlouho předtím zrušila. V minulosti byla redaktorkou Aktuálně.cz a České televize.

Plné znění vyjádření Kateřiny Šafaříkové


Dala jsem výpověď v LN. Protože okolnosti považuju za důležité, a protože se množí dotazy po mém odchodu, zveřejňuju důvod.

Zhruba před dvěma týdny jsem zjistila, že můj kolega Jan Macháček je nejen komentátor LN, ale také zahraničněpolitický konzultant Andreje Babiše. Zjistila jsem to na jednom velmi konkrétním případě.

Jan Macháček poslal začátkem dubna Andreji Babišovi svoje poznámky k nové Koncepci zahraniční politiky – Babiš v té době dostal koncepci coby lídr koaliční strany k připomínkování.

11. dubna vyšel komentář v LN od Jana Macháčka ke koncepci, kde používá tytéž argumenty, jaké předtím poslal Andreji Babišovi jako podklad pro jeho politické stanovisko. Shoda obou Macháčkových textů, tedy připomínek a komentáře v LN, je 99 %. V komentáři nebyl zmíněn jen jeden argument z těch, který Jan Macháček poslal Babišovi.

Když jsem to zjistila, šla jsem za Janem Macháčkem, abych si ověřila autenticitu jeho poznámek pro Babiše. Nejprve ji zapřel, poté ji přiznal. Na celou situaci nijak nereagoval.

Poté jsem šla za šéfredaktorem Istvánem Lékem, s tím, že je nutné věc systémově řešit. Tvrdil, že o souběhu poradcovské a komentátorské role nevěděl a publikaci připomínek pro Babiše překlopených do komentáře v LN označil za chybu. Dohodli jsme se, že ještě tentýž týden navrhne řešení.

O tři dny později mi sdělil, že dospěl k rozhodnutí, že věc řešit nebude. Postavil se za Jana Macháčka, s tím, že mu plně důvěřuje a v redakci je pro něj důležitý. Co píše nebo nepíše pro Andreje Babiše, je mu jedno.

Spojení rolí, které mají zůstat nespojené a nespojitelné – spolutvůrce politiky a nezávislého komentátora této politiky – považuju za zcela nepřekročitelný princip novinářské práce. Tady byl překročen a jeho překročení akceptováno. Proto jsem dala výpověď.

Zdroj: Facebook

Vyjádření Kateřiny Eliášové

Kateřina Šafaříkova napsala dnes odvážný a přesný text, ve kterém vysvětlila všechny své motivace, proč odchází z Lidových novin, respekt. Její zjištění urychlilo i mě rozhodování, jakkoli jsou mě důvody ještě jiné. S šéfredaktorem listu Istvánem Léko mám dlouhodobě spory týkající se mě práce, nespokojenost je na obou stranách, pokládám za fér to říct. Víc k tomu nechci dodávat.

Nejsem hrdina. Do redakce Lidových novin jsem šla už v době, kdy je vlastnil Andrej Babiš, nemohu a nechci se tedy vymlouvat na neznalost prostředí. Nelze však vše hodit jen na AB, je to alibismus. V redakci nepracují stroje, do kterých se hází složky z Agrofertu, které pak někdo publikuje. Hodit všechny novináře do jednoho agrofertího pytle prostě není fér, vzniká tam řada skvělých textu od kvalitních novinářů.

Já jsem nicméně došla do chvíle, kdy svou práci nemůžu dělat tak, jak bych si přála. Jediným řešením proto bylo odejít. Odcházím po dohodě s vedením redakce v průběhu několika týdnů. A budu mít dost času přemýšlet o tom, co dál.

 

Zdroj: Facebook

Komentáře

*
*
Překročil(a) jsi maximální délku komentáře o 0 znaků.
*  captcha
Leon Tuzemák
před 2 roky

A co Patrik Banga? Před chvilkou byl reportér ČT Patrik Banga v Událostech se svou reportáží na téma "alimenty od státu".

Přitom Patrik Banga je dlouholetým aktivistou sdružení ROMEA a členem dozorčí rady ROMEA, o.p.s. (viz obchodní rejstřík), byl také členem Rady vlády pro záležitosti romské menšiny a jako romský aktivista mnohokrát vystupoval v médiích, včetně ČT.

AKTIVISTA REPORTÉREM, to je určitě záruka nestranného a vyváženého zpravodajství ČT, zvlášť když příjemcem státních alimentů budou mj. Romové.

Asi jako "vyvážené" zpravodajství ČT o Ukrajině.

Leon Tuzemák
před 2 roky

P.S. Jinak před pár dny získala skupina reportérů České televize Michal Kubal, Josef Pazderka, Jakub Szántó "Novinářskou cenu pro rok 2014" za VYVÁŽENÉ ZPRAVODAJSTVÍ O UKRAJINSKÉ KRIZI.

Soutěž "Novinářská cena" pořádá Nadace Open Society Fund proslulého amerického multimiliardáře GEORGE SOROSE. :-))))
Vítězové a vítězky získali odměnu 20 000 Kč.
http://www.novinarskacena.cz/

Podle mého názoru byly jejich zprávy spíš samé lži a oslava Bandery, neonacistů a etnických čistek na Ukrajině. Za to navíc přijali těchto 20 000 Kč od Sorose, který několikrát vyjádřil podporu státního převratu na Ukrajině a naléhal na západní státy, aby se více angažovaly proti Rusku.

Absolutně skandální a neetické, asi si myslí, že budou zaclánět ve veřejnoprávní televizi ještě dlouho.

Petr Pokorný
před 2 roky

Dobrý postřeh, děkujeme za informaci.

Leon Tuzemák
před 2 roky

Macháček Jan bim bam.

 

PAŘÁT dnes   Přidejte si nás na Facebooku

 

 

Komodity a deriváty ze stránek Kurzy.cz

 

Zlato - graf ceny

 

RUB/CZK - graf kurzu
Kurzy měn ze stránek Kurzy.cz

Poslední komentáře

  • Ten, co to cáluje:

    A před měsícem mexickej červotoč?

  • Petr:

    Klídek a hadr na čelo - nějaký exot ho...

  • n:

    Vzali nám předsedu nebo nevzali.... https://www.nov...

  • *antibuzna*:

    Samozřejmě, že volby budou. Hnutí ANO...

  • n:

    Stačí si poslechnout poslední vysilání...