Ekonomika zázračně roste: dluh domácností za měsíc o 7 miliard vyšší...

 

Hra s čísly nabývá neuvěřitelných podob a její kouzlo je bez hranic a bez omezení. Tak nám ten Babiš zase zařídil skvělou budoucnost, slyšíme a vidíme, že "Bude líp"....

No, nemusí být člověk zrovna nesitel Nobelovy ceny za ekonomii, aby viděl do karet prapodivných machinací a prapodivných hlášek. Stačí se jenom podívat na tyto dokumenty ČNB.


Na konci května úřad odhadoval meziroční růst o 4,2 procenta. Aktuální číslo mluví o čtyřech procentech. Stále je to ale nejvýraznější meziroční růst hrubého domácího produktu od roku 2007 a rekordní mezičtvrtletní růst.

Zdroj: http://ekonomika.idnes.cz/ekonomika-v-prvnim-ctvrtleti-rostla-o-4-procenta-fus-/ekonomika.aspx?c=A150630_103323_ekonomika_nio#utm_source=rss&utm_medium=feed&utm_campaign=ekonomikah&utm_content=main

Na konci května úřad odhadoval meziroční růst o 4,2 procenta. Zpřesnění je na  čtyřech procentech. Ale je to od roku 2007 rekordní mezičtvrtletní růst. Růst ekonomiky významně ovlivnily větší investice. Meziročně rostla tvorba hrubého fixního kapitálu - podle ČSÚ díky investicím do dopravních prostředků, zařízení či budov - i tvorba zásob. Rostly zásoby nedokončených výrobků a materiálů, ale zásoby hotového zboží klesaly.

Jenomže, o co se zasloužila vláda?

České domácnosti dlužily bankám ke konci května celkem 1,258 bilionu korun, což je o sedm miliard víc než předchozí měsíc.!!

Firmy na konci května dlužily bankám 1,062 bilionu korun, což je o deset miliard více než v dubnu a o zhruba 65 miliard korun více než loni v květnu. S ekonomickým oživením tak lze očekávat pokračující růst dluhu domácností,“ komentoval údaje ČNB  Marek Richter.

 

Ano, bude líp, tvrdili i Řekové před patnácti léty. Jistě, šli na to "trochu" ostřeji, ale princip byl stejný. Dnes vidíme "Keinesiánské zázraky" žití na dluh. A nejen Řekové, podíváme li se na západ. Brzy jsou volby ve Španělsku... 

Rubriky:

Komentáře

*
*
Překročil(a) jsi maximální délku komentáře o 0 znaků.
*  captcha
lubajs
před rokem

Ekonomika roste a bude líp, ale hlavně Němcům pro které Češi otročí nejvíce v pobočkách Německých firem u nás. A pak tu je ještě plno firem z jiných států, Francie, USA, Itálie atd, které také chtějí co největší podíl z naší dřiny. Takže sice v HDP přeskakujeme jeden stát za druhým, ale na životní úrovni zdejších obyvatel to není nijak znát. Naši ekonomové se nedávno chvástali, že prý jsme předstihli v bohatství Slovinsko a stali se tak nejbohatší v EU z tzv. postkomunistických zemí, ale nikdo už z těch ekonomů nevzpomene, že ve Slovinsku je minimální mzda jednou tak vyšší než u nás. Ó, jak my se máme.

 

PAŘÁT dnes   Přidejte si nás na Facebooku

 

 

Komodity a deriváty ze stránek Kurzy.cz

 

Zlato - graf ceny

 

RUB/CZK - graf kurzu
Kurzy měn ze stránek Kurzy.cz

Poslední komentáře

  • Ten, co to cáluje:

    A před měsícem mexickej červotoč?

  • Petr:

    Klídek a hadr na čelo - nějaký exot ho...

  • n:

    Vzali nám předsedu nebo nevzali.... https://www.nov...

  • *antibuzna*:

    Samozřejmě, že volby budou. Hnutí ANO...

  • n:

    Stačí si poslechnout poslední vysilání...