Nízká cena zlata: komu nejvíce škodí?

 

 

Málokdo si umí vysvětlit pohyby některých komodit a především, kdo nejvíce bude poškozen? A ještě další: je kurz dolar - rubl výhodnější pro Rusko, nebo USA?

 

Nízká cena zlata láká investory, těžaři však kvůli ní musí začít propouštět

Za propadem v posledních měsících jsou pak především obavy o poptávku v Indii a  Číně, plány na zvýšení úrokových sazeb v USA a silný dolar. "Aby zlato rostlo, tak by musel buď významně oslabit dolar, nebo by muselo vzrůst riziko (na finančních trzích, pozn. redakce)," vysvětluje analytik společnosti Cyrrus Tomáš Menčík.

Popis o pádu zlata a propouštění se dočtete všude. Nikdo však neodpoví, kdo je tím vítězem a kdo poraženým! Podívejme se na to z jiného úhlu.

Proč je prudký nástup nákupů, pak prudké oslabení a stále dokola. Jakoby si někdo úmyslě hrál a nebo...

 

Nebo souboj euroatlantické zóny a uskupení BRICS se dostává do plného střetu a Rusko, s Indií a Čínou už trhy ovládají!

 Kdo na tom může nejvíce prodělat?

 Pokud se těží zlato za mzdy v USA a v Rusku, je skoro každému jasné, že náklady jsou nesrovnatelné. A zatímco se USA Rusku smějí, jaký má směnný kurz, Rusko krůček po krůčku odřezává nevýhody, které tato dříve chudá zem měla. A v těžbě zlata je opět krásný, názorný příklad. Zatímco v Rusku se těžba díky kurzu vyplácí a Rusové (Centrální banka Rossia) mohou jejich zlato odebírat, jinde už je to katastrofa.

A zde jsou předložena fakta a data:

Nejdřív propouštění, pak zavírání dolů

Se současnou cenou zlata začínají mít problém hlavně těžařské giganty, které zatím řeší ztrátu ziskovosti propouštěním. Například společnost Anglo American v polovině července oznámila propuštění téměř 53 tisíc zaměstnanců (35 procent z celkových 151 tisíc), aby omezila náklady pro příští roky. Jihoafrický těžař Lonmin, který těží především platinu a zlato, plánuje v příštích dvou letech zrušit kvůli poklesu ceny zlata na šest tisíc míst z celkových 28 tisíc.

Pokud by škrtání pracovních míst nezabralo, na řadě bude zavírání dolů. "Propouštění a zavírání dolů je znamením cenového dna a znak kapitulace," potvrzuje pro server MarketWatch editor serveru Goldstocktrades.com Jeb Handwerger.

Nízká cena zlata by brzy mohla opět přilákat kupující z Indie a Číny, tedy ze zemí s nejvyšší poptávkou po zlatu ve světě. "Očekáváme, že cena zlata se stabilizuje v příštích 12 měsících," odhaduje stratég společnosti UBS Wealth Management Christopher Swann.

 

A Německo?

Německá poptávka po zlatě vzrostla o pětinu. Pohánějí ji obavy z vývoje evropské ekonomiky - čtěte ZDE

A jsme opět u stále opakovaného zadlužení a nadhodnocení dolaru a akcií v USA. Pokud bublina praskne a Čína s Ruskem zaútočí (prodejem dolarů, zvýšeným swapem atd., atd.,), nejméně zadlužení budou v sedle a zadlužení se budou hroutit. A vše se stále točí kolem dnes již ústálenému slovu de-dolarizace. Čím nižší cena ropy, čím nižší cena zlata, vydělají na tom ti, co mají náklady nejnižší. A pozice předlužených USA už není vůbec růžová!
 

Takže na otázku "nízká cena zlata: komu nejvíce škodí" je lehká odpověď: zemím, které těží zlato za vysokých mzdových a ekonomických nákladů stejně jako těžba ropy a dalších komodit. A pokud americká akciová bublina splaskne, potěš pánbůh země, které mají vysoký dluh, malé finanční a zlaté rezervy!

Rubriky:

Komentáře

*
*
Překročil(a) jsi maximální délku komentáře o 0 znaků.
*  captcha
Jiří
před rokem

Je záhadou, že všichni jsou ekonomové a každý tvrdí něco jiného!

 

PAŘÁT dnes   Přidejte si nás na Facebooku

 

 

Komodity a deriváty ze stránek Kurzy.cz

 

Zlato - graf ceny

 

RUB/CZK - graf kurzu
Kurzy měn ze stránek Kurzy.cz

Poslední komentáře

  • Ten, co to cáluje:

    A před měsícem mexickej červotoč?

  • Petr:

    Klídek a hadr na čelo - nějaký exot ho...

  • n:

    Vzali nám předsedu nebo nevzali.... https://www.nov...

  • *antibuzna*:

    Samozřejmě, že volby budou. Hnutí ANO...

  • n:

    Stačí si poslechnout poslední vysilání...