Jakub Szanto: nenápadná propaganda o Sýrii (Homs)

 

Jakub Szanto
Jakub Szanto


Rok 2013: Assadova vojska drtí rebely. Padl Homs, bašta opozice. Zprávu o pádu čtvrti Chálidia v centrálním Homsu přinesla syrská státní média.

 

I opoziční zdroje přiznávají, že ve městě zuřily těžká boje a většina oblasti je pod kontrolou Asadových vojsk. Ofenziva vládních sil, jejímž cílem bylo vyhnat opoziční rebely z třetího největšího syrského města, tak zřejmě skončila úspěchem.

 Protiasadovská opozice  město držela od roku 2011. Dostupné záběry z místa bojů ukazují těžce poškozené budovy a infrastrukturu, které se změnily v hromady trosek.

Rok 2014: desetitisíce Syřanů se vrací domů, byť mají před sebou jenom trosky. Vrací se domů do města, které se vrátilo zpět pod vládu Asada. Ale díky reportáži Jakuba Szanto nabýváme dojmu, že vlastně uprchlíci ze Sýrie jsou zásluhou bombardování Asada a chudáci z USA s tím nedokáží nic dělat...

 

 

Na druhou stranu 2014 je  rok, kdy záhadně Islámský stát dostává zbraně USA přes Asadovu opozici a silně se mobilizuje. Náhodně shazují zbraně a opět to získá Islámský stát. USA Islámský stát bombardují a světe div se, po každém náletu jsou silnější a silnější, zatímco syrských uprchlíků je stále víc. A rok 2015  zastihne Islámský stát silný, vyzbrojený a bohatý, zatímco Asad je napůl zlomený.

Září 2015 a Rusové oznámí, že Islámský stát překročil rubikon a že se snad zapojí do osvobození Syřanů. USA se bouří...

Nemělo by už to divadlo a lži skončit?

 

9.září 2015 Praha

„Jsme znepokojeni zvýšenou ruskou vojenskou přítomností v Sýrii,“ uvedl generální tajemní NATO na dotaz novinářů. Podle agentur AFP a Reuters v posledních dnech do této blízkovýchodní země dorazily dvě ruské tankové výsadkové lodě a nejméně tři vojenská letadla. Jaké nebezpečí pro USA (což je NATO) by však skýtala porážka Islámského státu a konec běženců v Evropě už ale neprozradil!

Komentáře

*
*
Překročil(a) jsi maximální délku komentáře o 0 znaků.
*  captcha
Nikdo nekomentoval.
 

PAŘÁT dnes   Přidejte si nás na Facebooku

 

 

Komodity a deriváty ze stránek Kurzy.cz

 

Zlato - graf ceny

 

RUB/CZK - graf kurzu
Kurzy měn ze stránek Kurzy.cz

Poslední komentáře

  • Ten, co to cáluje:

    A před měsícem mexickej červotoč?

  • Petr:

    Klídek a hadr na čelo - nějaký exot ho...

  • n:

    Vzali nám předsedu nebo nevzali.... https://www.nov...

  • *antibuzna*:

    Samozřejmě, že volby budou. Hnutí ANO...

  • n:

    Stačí si poslechnout poslední vysilání...