1977: Vysílá Radio Charty Praha; od 21:00 Václav Havel

 

Jiří Hermánek
Jiří Hermánek

 

Ještě než začnu, tak mi dovolte časově sice opožděnou, nicméně k vývoji věcí současných stále aktuální poznámku. Když jsem si před chvílí pustil pořad ČT 168, tak hlasatelka řekla: Letadlo sestřelila ruská raketa.

 

Nezlobte se na mě, ale takto podprahová propaganda věcí Pravdy, lásky a homosexualismu mi připadá značně zpozdilá. Co by se asi tak řeklo, kdyby nyní nějaký terorista vyhodil do vzduchu letadlo výbušninou Semtex?

Ano, primitivní blbec by mohl říci "letadlo zničila česká výbušnina" a byla by to svým způsobem také pravda. Ale bylo by to daleko méně zavádějící, protože Česko v těch končinách nemá žádné zájmy a důvod vyhazovat letadla do povětří.

Ale Rusko své zájmy na Ukrajině má a proto údaj "sestřeleno ruskou raketou" je jednoznačně zavádějící, manipulující a může zmást velké procento české veřejnosti.

Ale zpět k titulku článku. Jel jsem autem, pak něco vyřizoval a pak zase jel domů. Takže s nějakou, poměrně dlouhou pauzou jsem slyšel rozhovor Lucie Výborné, která jednoznačně plní zásadu Nomen omen a tedy je výbornou nejen jménem.

Hostem byl komentátor Radio Echo, Sergej P. Ne, nemám potřebu ho držet v anonymitě, ale hledat jeho přesné jméno mě nebaví. Takže asi Pachromenko nebo tak nějak. Ale my novináři si všichni stejně tykáme, takže dál jen Sergej.

A Sergej hned na zpočátku, ale ke konci pořadu, prohlásil, že na počátku Putinovy éry stál barel ropy $10.00 USD, česky deset dolarů. Nevím, nikdy jsem se o ceny ropy nijak aktivně nezajímal, ale mám silný pocit, že někdy v polovině 80. let stál barel ropy okolo 40 dolarů.

To je samozřejmě taková hezká manipulace. Jako s tou "ruskou raketou", kterou stanice Echo Moskvy ve vlastnictví gigantu Gazprom krmí své minoritní, tedy menšinové posluchače. A ti nemusí, ale mohou, mít nic společného se 4% komunitou a pravda bude asi někde uprostřed.

Někteří jimi jsou a jiní zase ne. Ale v průměru spíše ano, protože žádný pravověrný gay, bojující za svá práva každoročně, na závěr přehlídky na Rudém náměstí, pořádat svou show v tangách, nebude přece poslouchat vládní, Putinovo žvanění.

A Sergej též řekl, že vlastně Putinův establishment si drží jeho rozhlasovou stanici jako takovou "zástěrku demokracie". Že tedy, pomocí této stanice, chce světu ukázat, že v Rusku není žádná diktatura, že i opoziční hlasy mají svou platformu.

Sergej má na Rádiu Echo Moskvy svou hodinku každý pátek od 21:00. Charta a Václav Havel samozřejmě nikdy žádnou takovou hodinu nedostali. Až někdy na sklonku roku 1989 mohl Václav Havel promluvit ke shromáždění na Škroupově náměstí.

Sečteno a podtrženo, současný Putinův režim se chová velmi podobně jako kdysi režim Husákův. Gustáv Husák povolil nebo si dokonce přál činnost Charty 77, protože jednak měl všechny odbojníky v jednom chlívku a hlavně, na oko mohl, směrem ven, prezentovat opozici.

Nevím, jak moc dokáže Echo Moskvy kousat, ale dnes je alespoň mně naprosto zřejmé, že Charta 77 byla jakýmsi bezzubým náhradním politickým hřištěm pro vyházené, a dříve velmi aktivní komunisty, kteří se v kotelnách nudili a chtěli ten "lepší socialismus". ten se "smetanou lidských práv".

A na konec to, o čem se všude hovoří. Alexandrovci. Pezsynski Girls and Boys tam trochu šaškovali, nechápu, proč mávali vlajkou NATO. Asi jako: "My si to s vámi rozdáme, jen počkejte". Ale jedna věc je pravdou. Kdybychom byli opravdu v nějaké ostré konfrontaci s Ruskem, jsou ty koncerty ptákovina.

Ale, na druhou stranu tam jakýsi snaživec, jméno jsem zapomněl, vykřikoval, že Rusko nás označilo za "nepřítele". To myslím neudělalo, ale za protivníka zcela určitě.

Jak jinak, když jim před 25 lety bylo slíbeno, že NATO se nerozšíří do Střední a Východní Evropy a najednou je zde. A my v něm. Takže protivníky automaticky jsme a byl jím byl i ukrajinský Krym v NATO, což by se Rusům pramálo líbilo.

A kdybych chtěl, mohl táhnou dějovou linku od Václava Havla k Václavu Havlovi, který celkem, docela nerozumně, prosazoval rozpuštění NATO a pak ho kongresová postavička přiměla otočit o 180°a NATO nejen zachovat, ale nacpat tam i nás.

(Se souhlasem autora)

Zpět na komentářeReakce na příspěvek

No jistě!
před rokem

"Dvacet let od Lockerbie: Letadlo vyhodil do povětří český Semtex", to byl titulek MF DNES v roce 2013.
:-DDD

Divím se, že u nás ještě nebyla vojenská intervence jako v Libyi.

*
*
Překročil(a) jsi maximální délku komentáře o 0 znaků.
*  captcha
 

PAŘÁT dnes   Přidejte si nás na Facebooku

 

 

Komodity a deriváty ze stránek Kurzy.cz

 

Zlato - graf ceny

 

RUB/CZK - graf kurzu
Kurzy měn ze stránek Kurzy.cz

Poslední komentáře

  • Ten, co to cáluje:

    A před měsícem mexickej červotoč?

  • Petr:

    Klídek a hadr na čelo - nějaký exot ho...

  • n:

    Vzali nám předsedu nebo nevzali.... https://www.nov...

  • *antibuzna*:

    Samozřejmě, že volby budou. Hnutí ANO...

  • n:

    Stačí si poslechnout poslední vysilání...