Ani patnáct let v ceně 50 dolarů za barel nám neublíží, říká guvernérka Ruska Nabiullinová.

 

I při ceně 50 dolarů za barel ruská vláda, která se ve státních příjmech z poloviny spoléhá na výnosy z prodeje ropy a plynu, je schopná sestavit rozpočet.


"To, co mi dělá starosti víc je tempo reforem v ekonomice, která by mohla stimulovat soukromé investice," řekla guvernérka Rasii Nabiullinová , "Co je velmi důležité, je celá řada podmínek, aby se Rusko více zatraktivnilo pro soukromé investice. „ A tempo těchto změn je znepokojivé!.“ "Rusko se musí naučit žít v podmínkách relativně nízkých cen ropy. To je realita, na kterou musíme být psychicky připraveni,“ dodala guvernérka.  Finanční sektor na takovou realitu připraven je. Nutné budou ale úpravy v platební bilanci. K dalším opatřením, která by měly pomoci Rusku zvládnout případný scénář ceny ropy na hodnotě 50 dolarů za barel, patří i kroky v měnové oblasti.


Ruská centrální banka uvedla, že nebude "uměle omezovat kurz rublu," když zprávou reagovala na zprávu deníku Financial Times, že ruská vláda projednává to, o kolik může ruská měnaa posílit vůči dolaru. „Rusko potřebuje růstový model, založený na hrubých cenách, které "nejsou příliš vysoké," vzkázala investorům Nabiullinová.


Toto se dalo v kruzích, které nejsou fanatické očekávat. Co je zajímavější je vyjádřerní Bloombergu a zasměšnění, v jaké že to je krizi. Agentura Bloomberg dodala, že kapitálové výdaje Ruska za září 2015 meziročně poklesly o 7,3 procenta. Prognóza ruské centrální banky navíc říká, že tamní ekonomika se nevrátí k růstu do roku 2017. To znamená, že Rusko je na cestě, považte,  k nejdelší recesi za dvacet let. Hrubý domáci produkt se statisticky doslova smrští o 3,9 procenta na 4,4 procenta v letošním roce a může vykázat ještě další propad, až o 1 procento v příštím roce. A to je hrůza hrůzoucí, víte co to je, od roku 2015 až do roku 2017? A jaksi Bloomberg pozapomněl, že od roku 2008 byla krize USA a EU prakticky až do léta a nebýt kvantitativního uvolňování, neboli umělého tisknutí peněz, krize by možná byla dvojnásobná. Takže se "jenom" strašně zvýšil dluh... Je rok 2015 - pro připomenutí Bloombergu. A FED se ani tento měsíc neodvážil zvednout úroky. Tak proč ta fraška, když nejen Putin, ale i Nabiullinová odpovídají poctivě a nebojí se kritizovat i korupci ve vlastním státě?

Russia - Bloomberg

A zde s českými "bloombergskými" dovětky.

Elvira Nabiullina: Pro Rusko není cena ropy na padesáti dolarech noční můrou

Komentáře

*
*
Překročil(a) jsi maximální délku komentáře o 0 znaků.
*  captcha
Nikdo nekomentoval.
 

PAŘÁT dnes   Přidejte si nás na Facebooku

 

 

Komodity a deriváty ze stránek Kurzy.cz

 

Zlato - graf ceny

 

RUB/CZK - graf kurzu
Kurzy měn ze stránek Kurzy.cz

Poslední komentáře

  • Ten, co to cáluje:

    A před měsícem mexickej červotoč?

  • Petr:

    Klídek a hadr na čelo - nějaký exot ho...

  • n:

    Vzali nám předsedu nebo nevzali.... https://www.nov...

  • *antibuzna*:

    Samozřejmě, že volby budou. Hnutí ANO...

  • n:

    Stačí si poslechnout poslední vysilání...