Šok pro USA: ruská ekonomika přes sankce a podrazy nabírá na obrátkách!

Hned úvodem: ruská ekonomika není v plusu, ale tempo za třetí kvartál nabírá mezikvartálně dramatické zvýšení (pozor, mezikvartálně, protože západ bude poukazovat meziročně - to v antikampani zabírá) a to znamená, že ač cena ropy je stále níž, vše táhne průmysl a dokonce těžba!

Čísla ukazují, že co skutečně pokles zavinilo, byla výstavba. Prostě vláda Ruska uřízla výdaje na velké projekty a teprve nyní je obnoví. A to vše se děje pod sankcemi zoufalých USA, kteří nevědí, co s dluhem a nulovou inflací už šest let udělat.

A nyní čísla:

HDP se meziročně snížil o 4,1 %, což je plně v souladu s očekáváním trhu (agentura BBG). Současně se jedná o zpomalení tempa poklesu oproti 2Q, kdy ruské hospodářství ubralo 4,6 procenta. A pozor: proti druhému kvartálu ve třetím - mezikvartální komparace dokonce přináší dvouciferný 10,5procentí růst (2Q15 +4,7 %). Opticky velmi dobrý výsledek na q/q bázi je třeba vidět v kontextu delší časové řady, která je velmi volatilní (2Q15 +4,7 %, 1Q15 -20,7 %). Utlumení klesajícího trendu je vidět rovněž v odvětví finančních zprostředkovatelů, nebo dopravě a komunikacích. Sektor těžby a dobývají dokonce, navzdory klesajícím cenám ropy, vykázal y/y 0,8procentní růst (vs. -0,1 % v 2Q15). Naopak výstavba propadla o 8 % (vs. -6,9 % v 2Q).

A pro zajímavost co čerstvá zpráva z USA?

Rozpočtový schodek Spojených států stoupl v listopadu v meziročním srovnání o 13,6 procenta na 64,6 miliardy dolarů (zhruba 1,6 bilionu Kč). Za první dva měsíce stávajícího fiskálního roku, který začal v říjnu, činí schodek více než 201 miliard dolarů (4,9 bilionu Kč), což je o 12,6 procenta více než před rokem. Příjmy státu se v posledních dvou měsících zvýšily oproti stejnému období loni o 2,9 procenta. Zčásti to souvisí s vyššími příjmy z daní spolu s tím, jak se nezaměstnanost v USA snižuje. (Poslední zpráva hovoří i v tomto o opaku) Výdaje ale ve stejném období vzrostly o 5,9 procenta.

 Otázka zní: proč americké ratingové agentury nenápadně přiznávají, že se mýlily? Nyní se láme chleba. Co ukáže poslední kvartál?

 

 

 

 

Rubriky: ~ Štítky:

Komentáře

*
*
Překročil(a) jsi maximální délku komentáře o 0 znaků.
*  captcha
Federmann
před 11 měsíci

"Nyní se láme chleba. Co ukáže poslední kvartál?"

To se asi mnohým líbit nebude

 

PAŘÁT dnes   Přidejte si nás na Facebooku

 

 

Komodity a deriváty ze stránek Kurzy.cz

 

Zlato - graf ceny

 

RUB/CZK - graf kurzu
Kurzy měn ze stránek Kurzy.cz

Poslední komentáře

  • Ten, co to cáluje:

    A před měsícem mexickej červotoč?

  • Petr:

    Klídek a hadr na čelo - nějaký exot ho...

  • n:

    Vzali nám předsedu nebo nevzali.... https://www.nov...

  • *antibuzna*:

    Samozřejmě, že volby budou. Hnutí ANO...

  • n:

    Stačí si poslechnout poslední vysilání...