Papež: Vzdělání je stále více výsadou elit


František, vlastním jménem Jorge Mario Bergoglio SJ,
František, vlastním jménem Jorge Mario Bergoglio SJ,

 

Vatikán/Sao Paulo. „Ve světě, v jehož centru nestojí člověk, nýbrž strach, je vzdělání stále více výsadou elit.“

 

 

Papež František se těmito slovy obrátil k účastníkům 24. amerického kongresu katolické výchovy, který v tomto týdnu (13.-15.1.) hostilo brazilské Sao Paulo. Vzdělání se omezuje na hromadění znalostí, avšak nezahrnuje celou lidskou sféru. „Člověk, aby byl člověkem, musí cítit, myslet a jednat“, dodává papež ve španělsky namluveném videoposelství. Římský biskup dále oceňuje záslužnou práci vychovatelů, kteří všeobecně trpí největší nespravedlností – kromě nedostatečného ohodnocení nepanuje dostatečné povědomí o dobru, které mohou prokázat.

„Vzdělávací osnovy by se měly více otevírat směrem ke kultuře setkávání“, doporučil papež. Pokud se setkávají mladí lidé různých etnik a náboženství, učí se společné práci, vztahům s lidmi a zájmu na společném plodném díle. Petrův nástupce v této souvislosti připomenul argentinskou asociaci Scholas occurrentes, která pěstuje dialog prostřednictvím sportu a umění.

Vychovávat znamená jednat jako Ježíš, vysvětlil papež na závěr. Ježíš jednal navzdory zavedenému vzdělávacímu systému, znalcům zákona a jejich tvrdosti. Vychovává jiným způsobem a stylem, který spočívá na dvou zásadních pilířích – blahoslavenstvích, o která se opírá evangelium, a protokolu z 25. kapitoly Matoušova evangelia, podle kterého budeme souzeni.

Zdroj

Reklama

 

 

Rubriky:

Komentáře

*
*
Překročil(a) jsi maximální délku komentáře o 0 znaků.
*  captcha
anabel
před 10 měsíci

Ministryně školství bez pedagogického vzdělání Valachová (ČSSD) se vskutku činí:

Ministerstvo školství posvětilo kampaň, která má radit učitelům na základních školách, jak mluvit o migrační krizi. Žáky má zase prostřednictvím komiksu, filmu a nejrůznějších výukových aktivit naučit soucitu. Snahu pomoci zvrátit postoj české společnosti k přistěhovalcům posvětil mimo jiné Úřad Vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR).

Komiks vypráví příběh afghánského chlapce jménem Hamíd, který žije na území ovládaném Tálibánem. Hamídův otec byl nucen odejít pracovat do hor, kde ho nedopatřením zavraždili spojenečtí vojáci. Za peníze, které síly ISAF matce vyplatily jako kompenzaci, se pak hoch vydává na strastiplnou výpravu za evropským snem, který nakonec nalezne ve Švédsku.

http://www.novinky.cz/domaci/392386-nova...

Mezi učitele také míří nové materiály, žáci si budou hrát na uprchlíky ze zamořeného Česka po jaderné havárii.

Píše se rok 2017 a v České republice došlo k jaderné havárii. Země bude po příštích 200 let neobyvatelná. Deset milionů Čechů prchá do zahraničí. Jen jedna země světa projevuje ochotu přijmout uprchlíky z Česka. Je to Peacestán, asijská země s 300 miliony obyvatel.

http://archiv.ihned.cz/c1-65109690-zaci-...

E-MAILY NESTAČILY, SOBOTKOVA VLÁDA (ČSSD, ANO, LIDOVCI) NEODSTOUPÍ A NEPŘESTANE ORGANIZOVAT GENOCIDU ČESKÉHO NÁRODA, DOKUD JE NĚKDO NEZABIJE.

Entroslav
před 10 měsíci

A je to tady. Předem připravené scénáře se začínají realizovat. Stejně ale vede "mistr" Donutil s jeho pohádkou O Sněhurce. :-))) To si snad všichni tito scénáristé a zaprodanci myslí, že jsme takoví b*bci?

Interbulo
před 10 měsíci

Lžipápež! Niet čo k nemu dodať!

 

PAŘÁT dnes   Přidejte si nás na Facebooku

 

 

Komodity a deriváty ze stránek Kurzy.cz

 

Zlato - graf ceny

 

RUB/CZK - graf kurzu
Kurzy měn ze stránek Kurzy.cz

Poslední komentáře

  • Ten, co to cáluje:

    A před měsícem mexickej červotoč?

  • Petr:

    Klídek a hadr na čelo - nějaký exot ho...

  • n:

    Vzali nám předsedu nebo nevzali.... https://www.nov...

  • *antibuzna*:

    Samozřejmě, že volby budou. Hnutí ANO...

  • n:

    Stačí si poslechnout poslední vysilání...