Připravuje Rusko cenu ropy v tichosti se Saudy a OPEC na 50 dolarů?

 


Stále záhadnější zprávy prosakují z jednání OPEC a Ruska. Ač nesmiřitelní nepřátelé, Rusko najednou nabízí zbraně a spolupráci a Saudové, světe div se, se odklánějí od USA a souhlasí. Co se děje?


V pozadí je možná tichá dohoda, která se rýsuje. Cena 50 dolarů za barel je pro OPEC a Rusko přijatelná, zatímco břidlice nemají kvůli zadlužení, do kterého se dostaly poslední měsíce, touto cenou splatit. A možná se přiblížila doba, kdy prostě pustí na trh tolik ropy, že kolem této výše bude ropa oscilovat. O této ceně často nyní mluví jak prezident Putin, tak zástupci ruských ropných společností. 

 Psali jsme zde:  Mimořádně: masakr s ropou, otřesy burz - nastává soudný den?

 A jak je vidno, podobné úvahy začínají prosakovat i ze zahraničí:

Ceny ropy zůstávají na nízké úrovni, ale při určitém rozvoji je může právě Rusko zachránit, píše MarketWatch.

 

"Zatím se všichni znepokojují kvůli poslednímu zrušení sankcí vůči Íránu, neočekávaný zachránce ceny ropy možná čeká na svou chvíli — a to je Rusko", píše britská reportérka vydání Sara Sjolin. Ceny se znovu mohou zvednout, jestliže Rusko sníží výrobu nafty a vyprovokuje takovým způsobem řetězovou reakci — další vyrábějící země ji budou následovat. Možnost takového scénáře předpokládá například analytik Ole Hansen ze Saxo Bank. Podle slov Hansena Saúdové a další zástupci OPEC budou ochotni snížit výrobu, jestli jim bude podána „olivová větvička" ze strany. „Jestli Rusko sníží výrobu, tak to bude určitě první krok z mnoha dalších, nutných ke stabilitě trhů", dodal Hansen. 

„Pokud jde o ceny, tady se dá jen těžko předpovědět, kdy se začnou obnovovat. Máme-li ale mluvit o spravedlivých cenách ropy, pak podle mne — a o tom hovoří i mnozí analytici — lze dnes označit za orientační cenu výrobní náklady na těžbu břidličné ropy. A tyto výrobní náklady se pohybují někde mezi 20 až 60 dolary. Takže se dá v průměru hovořit o 40-50 dolarech jako o ceně, která by mohla v případě obnovení udržovat rovnováhu mezi nabídkou a poptávkou", zdůraznil i ruský ministr. Podle jeho názoru poskytuje situace s nízkými cenami ropy Rusku šanci na diversifikaci ekonomiky, na snížení závislosti na uhlovodíkových surovinách, na zavádění inovativní součásti v průmyslu, na vývoz zemědělské a strojírenské produkce.

 

Co se děje se zlatem? Smáli se někteří Rusku, že stahuje zlato. A?

Šílené eskapády na světových burzách cenných papírů donutily akcionáře, aby investovali do větších jistot. A tou jistotou je opět po delší době zlato a stříbro. Což potvrzuje i

Autor: Ing. Jakub Petruška (Zlaťáky.cz)
 
Kurzy.cz:

26.1.2016

   Online graf vývoje ceny komodity Zlato

Máme za sebou první tři týdny nového roku a mincovny bilancují, nakolik úspěšný byl pro ně ten minulý a upřesňují plány a produkční cíle pro letošek. Už teď mají našlápnuto na nové emisní rekordy, což jen potvrzuje zvýšenou poptávku po fyzických kovech.   Například Číňané čekají před svými bankami a devizovými kiosky, kde se zoufale snaží převést co nejvíce svých yüanů na dolary a následně vyměnit za komoditní kovy. Stejně tak Američané mají plné ruce práce s vyměňováním vlastní papírové měny za fyzické zlato a stříbro.  Agentura Reuters vydala zprávu, že americká mincovna musela ukončit prodej stříbrných mincí American Eagle hned v prvním lednovém pondělí; jako důvod uvedla, že pro velký zájem nebude možné uspokojit enormní poptávku po fyzickém zlatě a stříbře.

Prý neočekávaný nárůst po zlatu a stříbru, který trhá rekordy po celém světě. Ale skutečně byl tak neočekávaný, nebo jenom byl opět neočekávaný v USA?

--------------------------------------------------------------

Pod čarou:

není záhadou, že zatímco pod americkými sankcemi na Rusko úpí české firmy (stejně tak evropské), USA si vesele zvětšují podíl na ruském trhu tam, kde to nese zisk. Například americký McDonald otevřel mnoho desítek obchodů za poslední období, byť zpravodajci či politologové jako Karas nebo Romancov tvrdí, že pulty v Rusku zejí prázdnotou.

 

Rubriky: ~ Štítky:

Komentáře

*
*
Překročil(a) jsi maximální délku komentáře o 0 znaků.
*  captcha
Dnes 16:38
před 9 měsíci

Saudská Arábie nemá žádný návrh, který by navrhoval snížení objemu produkce o 5 %. (Bloomberg)

Petr Pokorný
před 9 měsíci

Ano nemá,(tedy, veřejně není známý - nevím o něm) ale je ověřené, že jedná s Ruskem a podřídí se dohodě, kterou Rusko navrhne, pokud to bude znamenat posílení ceny. Vyjádřil se tak ministr Saudské Arábie po odletu z Moskvy před několika dny. Někde to lze dohledat. A Rusko chce dostat cenu na 50 dolarů a tam ji stabilizovat. Saudové určitě proti nebudou a USA neví, jak k tomu přistoupit. Prý v budoucnu zlevní břidlice. Jenomže nikdo neprozradil jak, mimo propouštění a obvyklých postupů.

.
před 9 měsíci

Jen aby! Saúdové momentálně jednají s generálem Lloydem Austinem, velitelem sil USA pro Blízký východ, Střední Asii a severní Afriku (CENTCOM) a s brunejským ministrem obrany, indonéským ministrem obrany, malajsijským ministrem obrany o vojenské spolupráci. Kucky kucky, celosvětová válka?

https://twitter.com/kingsalmanen?lang=en

https://www.instagram.com/special_royal/

Alen
před 9 měsíci

Je to válka. Vypadá to, že se Rusové naučili používat starou taktiku USA, tkvící ve starém židovském přísloví - nepřítel tvého nepřítele je můj přítel. Zrovna včera mě vůbec nepřekvapilo, že Pan Ki-mun zkritizoval Izrael za výstavbu dalších osad a to den po té, co Putin pozval evropské židy, cítící se ohroženi vpádem muslimů do Evropy, do RF.

 

PAŘÁT dnes   Přidejte si nás na Facebooku

 

 

Komodity a deriváty ze stránek Kurzy.cz

 

Zlato - graf ceny

 

RUB/CZK - graf kurzu
Kurzy měn ze stránek Kurzy.cz

Poslední komentáře

  • Ten, co to cáluje:

    A před měsícem mexickej červotoč?

  • Petr:

    Klídek a hadr na čelo - nějaký exot ho...

  • n:

    Vzali nám předsedu nebo nevzali.... https://www.nov...

  • *antibuzna*:

    Samozřejmě, že volby budou. Hnutí ANO...

  • n:

    Stačí si poslechnout poslední vysilání...