Tereza Spencerová otevírá lidem oči: tentokrát citacemi z Wall Street Journal

Citace z článku: K tématu se v posledních dnech objevila další zásadní informace – tajný průzkum NATO už v roce 2013 ukázal, že za Asadem stojí asi 70 procent Syřanů, dalších 20 procent nemá názor a pro rebely/džihádisty je jen 10 procent populace.

Vzhledem k všeobecné kritice ruského vstupu do války v Sýrii je pak pozoruhodným americké přiznání, že Rusko v konfliktu dosahuje stanovených cílů a navíc při rozumných a udržitelných nákladech, které se mohou ročně pohybovat mezi jednou a dvěmi miliardami dolarů. Washington současně připouští, že ruská intervence „nepochybně“ upevnila pozici Asadovy vlády, jedním dechem ale dodává, že to nenapomáhá stabilizaci situace v Sýrii.

Podle zdrojů Wall Street Journal USA v létě 2012 varovaly Asada před nasazením chemických zbraní, ale v srpnu 2013 při chemickém útoku u Damašku zahynulo na 1400 lidí. Ačkoli je dnes už zřejmé, že za masakrem nestál Asadův režim, ale turecké tajné služby a jejich džihádisté, Bílý dům tehdy hrozil Sýrii vojenskou agresí, ale po zásahu Ruska se místo toho zrodila dohoda o vývozu syrských chemických zbraní do zahraničí.  

Smrt Zahrána Allúše

Než tedy američtí experti na píár vytvoří „nový narativ“ války v Sýrii, zkonstatujme, že se o svátcích protnuly další dva „narativy“ – při leteckém útoku byl zabit lídr džihádistické Islámské armády Zahrán Allúš, muž, jehož si USA před dvěma lety vybraly coby „umírněného“ spojence pro „ovlivňování a zadržování syrského konfliktu“ a byly s ním v pravidelném kontaktu. Není zatím zřejmé, zda Allúše a několik jeho nejbližších velitelů „dostala“ syrská nebo ruská bomba, stejně jako se zatím přesně neví, jestli byl jeho „tajný štáb“ odhalen a zaměřen

Daeš ztrácí

Mezitím se mění situace na bitevním poli obecně. Daeš ztrácí území a ustupuje hned na dvou frontách v Iráku, poslední zahraniční džihádisté vyklidil strategické Ramádí ležící „na dohled“ od Bagdádu a irácká armáda se po tomto triumfu už s pomocí Kurdů chystá na Mosul, před vládní armádou a jejími spojenci ustupuje rovněž v Sýrii, kde vládní oddíly vítězí u tureckých hranic na severu i jordánských na jihu, zatímco Kurdové ovládli přehradu Tišrín na Eufratu a ukončili tak hrozbu jejího záměrného zničení. Ruské letectvo pokračuje v bombardování ropných konvojů Daeše a teroristé prý začínají mít finanční problémy.

Zatímco mnoho syrských uprchlíků v Turecku netouží po cestě do Evropy, ale po návratu domů – a na osvobozená území se už vrátil prý asi milion lidí z vnitřního i zahraničního exilu – vleklá válka unavuje všechny.

Literární noviny:

Tajná US politika v Sýrii a smrt Zahrána Allúše

A poslední aktuální zpráva:

Syrská armáda a její spojenci dobyli klíčovou vojenskou základnu v provincii Dará na jihu země.Strategickému vítězství předcházely dvoudenní tuhé boje s příslušníky prodemokratických povstalců (komický název pro teroristy) a příslušníků islamistické fronty An-Nusra napojené na teroristickou síť Al-Káida, informovala agentura AP.

Boje o základnu podle Abdarrahmána začaly už v pondělí. Na straně vládních vojsk se jich údajně účastnili také Íránci a příslušníci libanonského šíitského hnutí Hizballáh. Ze vzduchu na povstalce útočilo asi 80 letadel, pravděpodobně včetně ruských bombardérů. Dobytí základny ve městě Šajch Maskín je další velkou ranou pro povstalce v jižní provincii Dará, protože vládní vojska v neděli zabila 17 rebelů nedaleko provinční metropole a v sobotu zneškodnila vlivného vůdce jedné z povstaleckých skupin na předměstí Damašku. Je to velmi důležité vítězství pro režimní síly. Kontrolují nyní spojení mezi Damaškem a Dará. Kromě spojení s Dará je město Šajch Maskín důležité pro spojení Damašku s městem Suvajda, které je také v rukou Asadova režimu.

Kdo sleduje Terezu Spencerovou delší dobu, uvědomuje si, jak vše do sebe zapadá z logickou přesností excelentní redaktorky Literárních novin.

 

Rubriky: ~ Štítky:

Komentáře

*
*
Překročil(a) jsi maximální délku komentáře o 0 znaků.
*  captcha
Karel
před 10 měsíci

Pani Terezu Spencerovou si dovedu představit jednou na místě ministryně zahraničních věcí.

tomik
před 8 měsíci

Ruska.

 

PAŘÁT dnes   Přidejte si nás na Facebooku

 

 

Komodity a deriváty ze stránek Kurzy.cz

 

Zlato - graf ceny

 

RUB/CZK - graf kurzu
Kurzy měn ze stránek Kurzy.cz

Poslední komentáře

  • Ten, co to cáluje:

    A před měsícem mexickej červotoč?

  • Petr:

    Klídek a hadr na čelo - nějaký exot ho...

  • n:

    Vzali nám předsedu nebo nevzali.... https://www.nov...

  • *antibuzna*:

    Samozřejmě, že volby budou. Hnutí ANO...

  • n:

    Stačí si poslechnout poslední vysilání...