Umírněná ozbrojená syrská opozice je jako panna ve veřejném domě

 

 

I když, pokud si dovolím trochu zaspekulovat, tak ono to s tou pannou zas až tak vyloučené není. Například, milovaný prezident a saxofonista Bill Clinton toto provozoval a jsa uspokojen, prohlásil, že o pohlavní styk nešlo.


Jistěže ne, to ví každý, kdo zná jak přicházejí děti na svět a to je skutečně každý. Ta technika se jednou nazývá 69, podruhé "give head" a u nás též "zdravotní cigareta". A kdyby se všichni a všechny těch zdravotních cigaret drželi (a držely), tak by vůbec nemusel být problém se zákazem kouření v knajpách.

Sýrie je pro mě, a věřím, že pro většinu mých spoluobčanů, jakousi hádankou. Slušně se tomu říká, aby se v tom prase vyznalo. Nesledoval jsem to příliš, ale vím, že USA, které se nikdy v té oblasti do ničeho nevměšovaly, by velmi rády viděly Asáda od vesla a pokud možno i na šibenici.

Nevím. Na jednu stranu jemný a kultivovaný oční lékař, který vystudoval v Londýně a následníkem svého otce se stal, po tragické smrti svého staršího bratra, víceméně z donucení. Ze dne na den byl nucen ujmout se této, násilným způsobem uvolněné, pozice.

O vzniku syrské krize a o jejím příčinách se u nás toho, na rozdíl od té ukrajinské, moc neví. A já si dokonce myslím, že mají jakous příčinnou souvislost. Dovolil jsem si vypůjčit citát o tom, jak to všechno začalo

Anti-government demonstrations began in March of 2011, part of the Arab Spring. But the peaceful protests quickly escalated after the government's violent crackdown, and rebels began fighting back against the regime.
https://www.mercycorps.org/articles/iraq-jordan-lebanon-syria-turkey/quick-facts-what-you-need-know-about-syria-crisis

A světe div se, připomnělo mi to, jak jsme kdysi jako kluci z nějakého komunistického pramene četli, jak začala korejská válka. Asi takto: "Severní Korea (KLDR) byla napadena z Jihu a okamžitě začala masivní protiútok.

A já si osobně myslím, že "Arab Spring" tedy "arabské jaro" bylo jednoznačným výsledkem snah USA destabilizovat tamní režimy. Nevím sice, k čemu to mělo být dobré, ale vím, jak obtížně přeskakuje "revoluční jiskra" z jedné země na druhou.

V Polsku již v létě 1989 odstraňovali komunisty od moci a u nás nic, nic a ještě jednou nic. A to jsme přímí sousedé s dlouhou společnou hranicí a jistou podobností obou jazyků. Nechci rozebírat ostatní státy řetězce "arabského jara", ale myslím, že v Sýrii to mělo jednoznačně protiruský charakter.

Prostě, námořní velmoc, jakou USA bez jakékoli pochybnosti jsou, nelibě nesla, že Rusko má v Sýrii svou námořní základnu Tartús. A odstavení Bašára Asáda od moci by samozřejmě mělo ten blahodárný účinek, že i ta základna by zmizela. Nikoli fyzicky, ale pro Rusy by zmizela.

To se ale USA nepodařilo a tak svoje úsilí na oslabení ruské námořní a nejen námořní síly zaměřily na v té době ukrajinskou námořní základnu Sevastopol na poloostrově Krym. Podle mého názoru, plán byl jasný.

Pučistická ukrajinská vláda vypoví co nejrychleji nájemní smlouvu s Ruskem a bez ohledu na to, zda by někdy americké námořnictvo základnu Sevastopol využívalo, způsobí tím Rusku velmi značně nejen materiální, ale i morální škody a značnou ztrátu prestiže.

Není se proto čemu divit, že nyní Rusko bombarduje pozice i "umírněné" opozice, což nevím, co znamená. V mém pojetí umírněná opozice vůči vládě je třeba ODS, ale v žádném případě někdo, kdo by do parlamentu vnikl s kalašnikovem. Třeba prezident Zeman.

A tak rozhodnutí Ruska pokračovat v náletech na odpůrce prezidenta Asáda považuji nejen za oprávněné, ale i za přínosné. Pokud vím, tak Asáduv otec Háfiz al-Asad vytvořil v Sýrii nikoli mnohonárodní, ale mnoho-vyznání stát a desítky let mu to klapalo.

A jestli se něco takového podaří i teď nevím, ale stejně jako na Ukrajině si myslím, že i v Sýrii by každá změna byla k horšímu. Že by to prostě bylo, jak se tak říká, Z deště pod okap.

 

Zveřejněno se souhlasem autora

jirihermanek.blog.idnes.cz

 

Rubriky: ~ Štítky:

Komentáře

*
*
Překročil(a) jsi maximální délku komentáře o 0 znaků.
*  captcha
Jaroslav Matuška/Zeoli t
před 9 měsíci

Jeden z Cheneyho výroků z roku 1994:
"Až vstoupíte do Iráku, ovládnete ho a svrhnete vládu Saddáma Husseina, čím ji nahradíte? Je to velmi nestabilní část světa a jestliže svrhnete ústřední vládu Iráku, může se snadno stát, že se Irák rozpadne. Sýrie by ráda jeho západní část, Íránci by si rádi nárokovali jeho východní část, bojovali o ni osm let. Na severu máte Kurdy a pokud se Kurdové osamostatní a spojí se s Kurdy v Turecku, pak bude ohrožena teritoriální integrita Turecka. Pokud zajdete tak daleko, že se pokusíte ovládnout Irák, skončí to jako noční můra." WIKI
=============
Škoda, že Bush junior se na toto proroctví vykašlal. Od té doby, americká zahr. politika dělá jeden kopanec za druhým. Snad je štěstí, že prezidentem se nestal John McCain, ale Obama. Doufejme, že ani Ukrajina ani Sýrie nebudou rozbuškou 3. světové války. Rusko není SSSR. Snahu ovládnout svět si vyměnily... Neokoni jsou dneska tím hlavním nebezpečím pro svět!

benda
před 9 měsíci

v sýrii jde o další článek zločinné obkličovací politiky západních mocností proti tisícileté kremelské říši. Jemný a kultivovaný oční lékař ve spojení s moudrým kremelským vůdcem prostě musí občas usměrnit syrský národ, pokud tento snad pod vlivem židovské štvavé propagandy nebo dokonce nájemných vrahů poslaných z londýna, sejde na scestí rebelie

 

PAŘÁT dnes   Přidejte si nás na Facebooku

 

 

Komodity a deriváty ze stránek Kurzy.cz

 

Zlato - graf ceny

 

RUB/CZK - graf kurzu
Kurzy měn ze stránek Kurzy.cz

Poslední komentáře

  • Ten, co to cáluje:

    A před měsícem mexickej červotoč?

  • Petr:

    Klídek a hadr na čelo - nějaký exot ho...

  • n:

    Vzali nám předsedu nebo nevzali.... https://www.nov...

  • *antibuzna*:

    Samozřejmě, že volby budou. Hnutí ANO...

  • n:

    Stačí si poslechnout poslední vysilání...