Co se děje s cenou ropy? Kdo drží černého Petra?

 

Přejde ekonomická válka ve skutečnou, pokud USA dostanou na frak? Kdo drží ropu na oprátce?

 

Všimli jste si, jak o Rusku a jeho datech vše utichlo? Všimli jste si, že něco visí ve vzduchu a ti, co mohou mluvit, tajemně mlčí? Podívejme se na jednu z nejdůležitějších světových komodit ropu a co se vlastně děje.

 Cena ropy létá v obrovských výkyvech a nemá to nic společného s tím, co je zvykem říkat: "ropa hledá svoje dno". Nehledá a vysvětlím, byť závěrem je pouze předpoklad.  

 Přibližně měsíc vidíme v tabulce prudké navýšení, aby stejným tempem šla cena zase prudce dolů. A pokud si všimnete, vždy se jedná o vyjádření někoho z velkých těžařů, ale především Saudské Arábie, Ruska a Iránu. I na těchto tabulkách při ceně nad 40 dolarů za barel zasáhlo Rusko. A poslední propad byl, když Rusko oznámilo, že vytěžilo další rekord! (To bylo 1.4.2016 - viz tabulka)

Co víme s jistotou: pokud cena ropy neklesne pod 30 dolarů, Rusové se vejdou do schodkového rozpočtu 3%, což má většina západních států. Pokud ropa přesáhne padesát dolarů za barel, samozřejmě to vylepší zdraví ekonomik, jako je Rusko, které jsou na ropě a plynu závislé, ale současně dostanou impuls těžaři z břidlic v USA.

Teprve nyní dostávají těžaři z břidlic tvrdé zásahy a byť se občas nějaký vrt otevře, dluhy tento trh tragicky drtí a neinvestuje se, propouští se, zatímco například Rusko až do dohody se Saudskou Arábií dramaticky vývoz ropy a plynu zvyšovalo.

Co z toho vyplývá?

Rusko, aby neklesla životní úroveň obyvatelstva, potřebuje, aby cena oscilovala kolem 40 dolarů za barel. Saudové jsou s tím smíření, a Irán se potřebuje těžbou dostat na úroveň před sankcemi. Současně si všimněte, že zatímco USA začaly Saudské Arábii vyhrožovat a už to není ten skvělý přítel, saudský ministr několikrát navštívil Moskvu a jednal i s Putinem. Záhada?

Připravuje Rusko cenu ropy v tichosti se Saudy a OPEC na 50 dolarů? (Napsáno v lednu)

Nikoliv. Domnívám se, že mají uzavřenou (politickou) dohodu, že cenu udrží po nějaký čas na oněch 40 dolarech a v okamžiku, kdy prudce začne stoupat cena, vždy příjde prohlášení, na které trh okamžitě reaguje a cena prudce klesne pod 40 dolarů, než zase začne stoupat. Pokud se to během tohoto roku potvrdí, je to největší šachová ekonomická a politická bitva, kterou velmoci zahrály a Rusko by v tom případě bylo absolutním vítězem.

 Jak se podařilo USA zlikvidovat naše ostnaté dráty a pomohly nám ke svobodě, tak právě ta nadutost USA zabránila tomu, aby se poučily. Naopak Rusko z prohry a faktického bankrotu napnulo všechy síly a dnes je Rusko nezadlužené, homogenní, zatímco vzestup USA je založen na dalším a dalším dluhu a pokud v Evropě nespustí válku, státy BRICS USA brzy (samozřejmě ne za týden) převálcují.

Mistrná šachová partie se blíží do finále a Spaskij - Fischer je před závěrečným tahem dát šach mat! Rusko táhne bílými a má o pěšce víc: nemá onen dluh.

Pro doplnění:

Čistý zisk ruského plynárenského gigantu Gazprom se loni více než zdvojnásobil na 403,5 miliardy rublů (141,4 miliardy Kč) ze 189 miliard rublů v roce 2014. A pokud bychom vystřelili od boku a přepočetli na dolary před pádem rublu, tak je zisk cca o 5-10% vyšší, zatímco v USA jsou plyn a ropa z břidlic v těžkých defautech (zadlužení a krach). Že to těžce nehraje s vyjadřováním masmédií? Samozřejmě, ale o to jim jde...

 

V Rusku stoupla těžba ropy

Těžba ropy v Rusku v březnu stoupla o 0,3 procenta na 10,91 milionu barelů denně. Vyšplhala se tak na nejvyšší úroveň za téměř 30 let. Vyplývá to z údajů tamního ministerstva energetiky. Ministr energetiky Alexandr Novak nicméně uvedl, že tento nárůst produkce nebude představovat překážku pro připravovanou dohodu o zmrazení těžby ropy na lednových úrovních. Na zmrazení produkce ropy se v únoru předběžně dohodly Saúdská Arábie, Rusko, Venezuela a Katar. Podmínily to ale obdobnými kroky u dalších předních producentů. Těžařské země budou o návrhu na zmrazení těžby jednat 17. dubna v katarském městě Dauhá.

A pozor!

 Za březnovým nárůstem těžby ropy v Rusku podle agentury Reuters stály malé ropné společnosti, jejichž produkce se zvýšila o 1,5 procenta. Těžba největší ruské ropné firmy Rosněfť se snížila o 0,7 procenta, mírný pokles vykázaly i další velké ropné podniky Lukoil a Surgutněftěgaz.

Ještě jednou a to bude asi rozhodující: Těžařské země budou o návrhu na zmrazení těžby jednat 17. dubna v katarském městě Dauhá.

 

Rubriky: ~ Štítky: ,

Zpět na komentářeReakce na příspěvek

Jak to vidí na Dvojce doc. Ilona Švihlíková,
před 7 měsíci

tak tomu stojí věnovat 26 minut.
Postoval jsem tady pár citací, ale teprve nyní jsem si to celé vyposlechnul. http://www.rozhlas.cz/dvojka/jaktovidi/_...

Dozvěděl jsem se, že existuje Paul Singer, supí fondy. Ukázka co je to filantropického fógla:

Muž, který potopil Argentinu 4.8.2014 0:00 |

Paul Singer je pro Argentince symbolem hamižného kapitalisty. Doma má ale pověst podivínského mecenáše

Paul Elliott Singer vypadá trochu jako kouzelný dědeček. Mluví klidně a jeho pečlivě střižený šedý vous spolu s kulatými zlatými obroučkami brýlí působí uklidňujícím dojmem. Jistě i na stovky chudých dětí, které podporuje jeho Paul E. Singer Family Foundation. Zdání ovšem klame. Jeden z největších newyorských mecenášů je zároveň pořádným žralokem na Wall Street. A když se Paul Singer rozhodne, má moc poslat ke dnu celé země. Jako to minulý týden udělal s Argentinou. Více na: http://euro.e15.cz/archiv/muz-ktery-poto...

Komunisty, socialisty, piráty volit nikdy nebudu, ale nevzít v úvahu některé jejich argumenty, odmítám. Trochu začínám chápat, proč Bernie Sanders v USA získává tolik hlasů...
=========
Pokud se odkazy neotevřou, zkuste se podívat na Virtually. Nebudete litovat...

*
*
Překročil(a) jsi maximální délku komentáře o 0 znaků.
*  captcha
 

PAŘÁT dnes   Přidejte si nás na Facebooku

 

 

Komodity a deriváty ze stránek Kurzy.cz

 

Zlato - graf ceny

 

RUB/CZK - graf kurzu
Kurzy měn ze stránek Kurzy.cz

Poslední komentáře

  • Ten, co to cáluje:

    A před měsícem mexickej červotoč?

  • Petr:

    Klídek a hadr na čelo - nějaký exot ho...

  • n:

    Vzali nám předsedu nebo nevzali.... https://www.nov...

  • *antibuzna*:

    Samozřejmě, že volby budou. Hnutí ANO...

  • n:

    Stačí si poslechnout poslední vysilání...