Indiáni ti se mají, celý den si jenom hrají... Hledá Schapiro romskou inspiraci, nebo dává knížecí rady?

 

Schapiro a Dienstbier připravují rezervace pro Romy?
Schapiro a Dienstbier připravují rezervace pro Romy?

 

A stěhují se z rezervace do rezervace. V USA existuje přibližně 310 indiánských rezervací, což znamená, že ne každý z téměř 550 kmenů má svou rezervaci.

 

 V čem se liší rezervace indiánů a romské lokality v České republice?

Američtí indiáni (anglicky American Indians, politicky korektně Native Americans) je označení pro indiány obývající území dnešních Spojených států amerických. V dnešní době indiáni stále často žijí v rezervacích, které mají vyjednány smlouvy s vládou USA a mají i občanství té které rezervace. V současnosti jich ale mírná většina žije mimo rezervace, hlavně ve velkých městech. Největší indiánskou komunitou je dnes národ Navahů, kteří žijí v rezervaci Navajo Nation. V rezervacích je často rozšířena chudoba, vláda USA ale rezervacím pomáhá tím, že jim povoluje v nich zřizovat kasina, což je pro ně zdrojem značných příjmů, jelikož téměř ve všech státech je jinak gambling nelegální. Mezi další problémy patří alkoholismus, což je regulováno zákazem alkoholu v rezervacích.



Romové v České republice žijí převážně (u nás se neříká rezervace, ale odloučené lokality) na severu Čech a  Moravy.

 

Ministr Jiří Dienstbier a velvyslanec USA v České republice...

Ministr Jiří Dienstbier a velvyslanec USA v České republice Andrew Schapiro navštívili město Kadaň. Během své návštěvy se oba představitelé seznámili s postupem sociálního začleňování v Kadani a okolí. Město od roku 2012 spolupracuje s Odborem (Agenturou) pro sociální začleňování, které spadá do gesce ministra Dienstbiera. Od roku 2015 je město zapojeno do Koordinovaného přístupu k sociálně vyloučeným lokalitám. Ve městě jsou dvě sociálně vyloučené lokality.

Neměl by nám americký velvyslanec - odborník na vše jenom ne na americké násilí a zločinnost - vysvětlit, proč se v USA Indiáni ze společnosti vyřazují, ale u nás se Romové pod gescí amerického nátlaku integrují? Poukazovat na to, že v USA žijí indiáni v civilizaci, neobstojí. U nás mnoho Romů (cikánů) také a jsou našimi přáteli, či spolupracovníky. Řeč je o těch nepřizpůsobivých: vláda v USA jim umožňuje kasina, u nás jsou cikáni od gemblerství vyháněni. V USA jsou drogy a alkoholismus regulovány (prostě jim je seberou), u nás každý, kdo se ze strachu před výtržnostmi romských a cikánských partiček bojí a chrání, je trestán a pokutován.

V současnosti policie nevede evidenci trestných činů a přestupků, ve které by sledovala etnický původ pachatelů.

Tudíž tím tento problém naprosto zmizel a každý kdo říká, že někde něco udělal romský pachatel, je xenofob, protože Romy z příkazu vlády už nikdo včetně policie evidovat nesmí. Zatímco v rasistických a xenofobních USA je to jiné. Tam mají vše a každého indiána mají zasazeného a zaškatulkovaného do kolonek, rezervací a jednotlivých kójí. Vlastně pravda, černoši už v USA také nejsou, všichni se odstěhovali a nazpět emigrovali pouze Afroameričani. Kdo se v tom má vyznat?

Vážená vládo, velvyslanče Schapiro a ministře Dienstbiere, nenastal čas vysvětlit, proč to, co platí v USA, je u nás trestné a co v USA nepřichází v úvahu, se má u nás zavádět? A o co Schapirovi jde, že černé máme říkat bílá a naopak?

 

Rubriky:

Zpět na komentářeReakce na příspěvek

V 17. století přišli do kraje Španělé;
před 7 měsíci

Navahové přijali některé civilizační vymoženosti, jako chov koní a ovcí, ale v četných šarvátkách si dokázali uhájit faktickou nezávislost. To se změnilo v polovině 19. století, kdy se dostali pod nadvládu USA a byli vystaveni násilné asimilaci (zavraždění náčelníka Narbony nebo tzv. Dlouhý pochod, nucené stěhování provázené hladomorem). Přesto nebyli Navahové tolik početně zdecimováni jako bojovnější Apači.

https://cs.wikipedia.org/wiki/Navahov%C3...

*
*
Překročil(a) jsi maximální délku komentáře o 0 znaků.
*  captcha
 

PAŘÁT dnes   Přidejte si nás na Facebooku

 

 

Komodity a deriváty ze stránek Kurzy.cz

 

Zlato - graf ceny

 

RUB/CZK - graf kurzu
Kurzy měn ze stránek Kurzy.cz

Poslední komentáře

  • Ten, co to cáluje:

    A před měsícem mexickej červotoč?

  • Petr:

    Klídek a hadr na čelo - nějaký exot ho...

  • n:

    Vzali nám předsedu nebo nevzali.... https://www.nov...

  • *antibuzna*:

    Samozřejmě, že volby budou. Hnutí ANO...

  • n:

    Stačí si poslechnout poslední vysilání...