ČNB oslabováním měny nahrazuje nulovou investiční politiku Sobotkovy vlády

 

Neviditelnost ČNB nenápadně zakrývá to, že momentálně jde o nejdůležitějšího hráče na české scéně, jejíž význam snadno zakryje i premiéra.

 

 

Nový guvernér Rusnok sice tvrdí, že „cíleným oslabováním kurzu koruny“  banka dál sleduje stabilitu měny a má inflační cílení, ve skutečnosti se scvrkla na vytváření měnového polštáře pro (umělý a trochu neférový) růst české ekonomiky. Při obhajobě  této ryze politické strategie vznikl zajímavý pojem „řízený floating“, což je pravděpodobně nejkrásnější ekonomický oxymóron samozřejmě s „kreativním účetnictvím“ a nepřekonatelnou „neviditelnou rukou trhu“.

 

Měnový floating řízený intervencemi ČNB je nejsilnější politické rozhodnutí posledního desetiletí, které přidalo HDP minimálně 1,5 procentního bodu. Banku stál floating už 520 miliard korun ,které se prý možná budou hodit. Z instituce, která primárně hlídá cenu peněz – inflaci a úroky, za něž se půjčuje – se fakticky stala fiskálně plošnou bankou, která nerozhoduje o rozpočtu, ale která ho de facto v umělém, netržním zhodnocování peněz podporuje oslabováním kurzu. A oddělení fiskální a měnové politiky fakticky nefunguje, čímž se ČNB mění prakticky v premiéra ČNB.


Předešlé

Jak by ráda vláda Sobotky s Babišem informovala o ekonomice a la Volkswagen!

Lež Sobotky a Babiše o prosperitě České republiky má krátké nohy, přiznává Švejnar v OVM!

 

 

 
 

Rubriky:

Zpět na komentářeReakce na příspěvek

opus111
před 4 měsíci

Teď se ještě vyjádřím k tomu článku o minimální mzdě,

V uvedené tabulce je vidět, že jsme na špici zemí bývalého východního bloku, takzvaného socialistického tábora. A také je jasně vidět, že celý tento blok, společně se slabými ekonomikami jako je Španělsko, Turecko nebo Portugalsko, dělají v podstatě kolonie lídrům Eurozóny.

Takže psát o tom, že na vině jsou nějaké hoši z Lidového domu je zcela zavádějící. Ten stav tu byl založen pravicovým guru Václavem Klausem a jeho kapitalistickou transformací. Ve všech ostatních ekonomikách tohoto bloku to bylo podobné a všude tím byli pověřeni lidé jako Klaus, aby jejich ekonomiku co nejvíce zdevastovali.

Nyní máme přímo před očima proces na Ukrajině, kde Jaceňuk na zadání jeho amerických páníčků cíleně zdevastoval ekonomiku Ukrajiny, aby pak Ukrajina mohla být levně rozprodána zahraničnímu kapitálu.

Sobotka však tlačí na to, aby mzdy byly v ČR spravedlivé a aby alespoň odpovídaly výkonosti ekonomiky, to jest v reálu by měly být o 1/3 vyšší.

Toto se samozřejmě nelíbí pánům v pozadí za oponou a snaží se Sobotku dostat ze hry a rozviřují dehonestační propagandu.

Pokud Pařát na tuto vlnu zcela dobrovolně naskakuje, pak věřte že dělá ČR medvědí službu, napsal bych to i jinak, ale byl bych kritizován, že urážím.

Pokud by došlo k výměně Sobotky bude to vždy jen ke škodě ČR. Já jen doufám, že lidé budou mít dost rozumu a nedopustí tento krok zpět.

*
*
Překročil(a) jsi maximální délku komentáře o 0 znaků.
*  captcha
 

PAŘÁT dnes   Přidejte si nás na Facebooku

 

 

Komodity a deriváty ze stránek Kurzy.cz

 

Zlato - graf ceny

 

RUB/CZK - graf kurzu
Kurzy měn ze stránek Kurzy.cz

Poslední komentáře

  • Ten, co to cáluje:

    A před měsícem mexickej červotoč?

  • Petr:

    Klídek a hadr na čelo - nějaký exot ho...

  • n:

    Vzali nám předsedu nebo nevzali.... https://www.nov...

  • *antibuzna*:

    Samozřejmě, že volby budou. Hnutí ANO...

  • n:

    Stačí si poslechnout poslední vysilání...