Záhada. Kdo bude platit Ukrajině plyn, pane premiére Sobotko?

 

Nějak příliš nejasností se nahrnulo se zvláštní symbiózou Evropské unie a Ukrajiny za dohledu USA. Minulý rok bylo jasné: Ukrajina neplatila nic, nedostala nic. A pak se to nějak zamotává.

 

Ministr Nasalik ukazuje Evropě svaly!
Ministr Nasalik ukazuje Evropě svaly!

Ukrajina letošní plyn neplatí.

Peníze od USA jdou na zbraně, ale nikoliv lidem.

Porošenko a Jaceňuk (odejitý) tvrdili, že evropský plyn je levný, zatímco z Ruska přímo je drahý. Zajímavé. Vypadá to, že je vše jinak, ale veřejnost by nic neměla vědět. Ministr Nasalik se podřekl a to asi nebude ukrajincům milé. Nebo jim to bude velice milé, pokud Ukrajina nebude platit nic, zatímco Česká republika...

Plyn, který by šel přímo z Ruska: 140 dolarů za 1000 m3

Plyn tranzitní přes Českou republiku a Slovensko: 185 dolarů za 1000 m3

Ukrajinský ministr Nasalik oznámil, že cena je za „nezávislosti Ukrajiny" na ruském plynu.

Za prvé: neměl by někdo říci tomu ukrajinskému hlupákovi, že ze Slovenska jde na Ukrajinu plyn ruský, ale že má pouze "malinké zdržení"? Je veden přes Německo, Českou republiku, Slovensko a vyústí na Ukrajině.

Ukrajina nechce ruský plyn - chce pouze... Ruský!
Ukrajina nechce ruský plyn - chce pouze... Ruský!

Porošenko a ministr Nasalík tvrdili, že nakupují levnější plyn, jenomže to byla opět lež: „Pokud budeme mluvit čistě o plynu, chci ještě jednou potvrdit, že jsme nevzali ani jeden krychlový metr plynu z Ruské federace. Ano, nyní platíme víc, protože platíme za tranzit přes území Ukrajiny a po celé Evropě a zpět..."

Což je druhá varianta, že tu slevu nechce Ukrajina zadarmo. Takže putuje přes Ukrajinu k nám, zde se otočí a vrací se přes Slovensko zpět na Ukrajinu?

 

 

A zde je právě otazník výše nadnesený

Pokud totiž jde plyn dle druhé varianty, znamená to, že my platíme Ukrajině za transit přes Ukrajinu, ale ta platí za transit přes naší a Slovenskou republiku. Bývalý předseda vlády Topolánek se smál, že je to komedie, ale čísla každý odmítá specifikovat především po vyjádření z ECB a komisaře EU Miguela Ariasa Caňete, že bychom měli Ukrajině pomáhat, protože je to hlavní úkol předsedy Jean-Claude Junckera. 

Co však taková pomoc zahrnuje, nikdo neví, pane předsedo vlády Sobotko. Nebylo by vhodné veřejnost uklidnit, že si to Ukrajina bude platit sama a nikoliv my? Premiér Fico tento "záhadný" nápad odmítl, má o něm i nyní jednat v Moskvě, ale co my? Gazprom tvrdí, že smlouva nevyžaduje žádné doplňky. Pro obnovení dodávek plynu z Ruska Ukrajině stačí platby předem. Jenomže to Ukrajina odmítá - prý je to drahé!

Kdo se v tom Kocourkovu, nebo snad vydírání Ukrajinou a Německem ještě vyzná?

Má setkání s Merkelovou i toto pozadí - nátlak, abychom vyměnili migranty za plyn pro Ukrajinu, když o tom bude jednat nyní i Fico s Putinem? 

 

Rubriky:

Zpět na komentářeReakce na příspěvek

gogo
před 3 měsíci

Už se to vyjasnilo.

"Za tisíc krychlových metrů evropského plynu zaplatí Kyjev o 45 % víc než by stály možné dodávky z Ruska", prohlásil dnes ukrajinský ministr energetiky Igor Nasalik ve vysílání televizní stanice 112 Ukrajina.

*
*
Překročil(a) jsi maximální délku komentáře o 0 znaků.
*  captcha
 

PAŘÁT dnes   Přidejte si nás na Facebooku

 

 

Komodity a deriváty ze stránek Kurzy.cz

 

Zlato - graf ceny

 

RUB/CZK - graf kurzu
Kurzy měn ze stránek Kurzy.cz

Poslední komentáře

  • Ten, co to cáluje:

    A před měsícem mexickej červotoč?

  • Petr:

    Klídek a hadr na čelo - nějaký exot ho...

  • n:

    Vzali nám předsedu nebo nevzali.... https://www.nov...

  • *antibuzna*:

    Samozřejmě, že volby budou. Hnutí ANO...

  • n:

    Stačí si poslechnout poslední vysilání...