Záhadná diskuze Singer versus Markéta Šichtařová


Proč je koruna nepřirozeně oslabená i dnes, když údajně ekonomika šlape jako hodinky dle slov Sobotky a Babiše?

ČNB Světlonoš
ČNB Světlonoš

 

O co jde? 

Jakoby se bavil slepý s hluchým, což je především u Singera překvapením. Na jednu stranu to paní Šichtařová nenapsala polopaticky, takže se dá zaměnit číslo za trend, na druhou stranu se dá předpokládat, že to Singer pochopí a nebude se točit na marginálii v článku, který je o něčem jiném. Ale je zde ještě možnost, že Singer pochopil, že je myšlen trend a nikoliv číslo, ale právě upozorněním na ono číslo chce odvést pozornost. 

 

 

Proč Singer tak podrážděně reaguje?

Pokud se podíváte na graf, tak jasně vidíte, že ostrý start je ve druhém čtvrtletí, byť je to ještě v červených číslech. A trend je očividný, ale Singer se chytí toho, že je rozjezd v červených číslech. Václav Klaus či Šichtařová jsou proti oslabování, Singer naopak, i když je vzestup třeba 5% a my mnozí souhlasili v době, kdy byl HDP v červených číslech. Od okamžiku, kdy trend byl vzestupný a ekonomika se dostala do černých čísel (zde modrých), jednoznačně také už odmítáme pevný kurz a netržní prostředí. 

Jenomže se zdá, že Šichtařové blog popíchl Singera z jiného důvodu. Paní Šichtařová totiž přirovnává fixní kurz (ČNB drží kurz na 27 korunách) k hrátkám, jako bychom byli už napojeni na euro, zatímco by pro ekonomiku měl být dnes už správný  floating, neboli plovoucí kurz - tržní.  Češi milují masochismus - Blog iDNES.cz

sichtarova.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=550598

A to především proto, že případná krize by chudší občany vrhla do kolen, což si Singer nechce připustit a věří, že lépe bude delší dobu. Nelze dlouhodobě deformovat tržní prostředí a ostře škodit jedné skupině, zatímco druhé dlouhodobě pomáhat.

Takže shrnuto: kdyby nebyla reakce Singera, jakoby se píchlo do vosího hnízda, je diskuze ekonomů zda to či ono legální. Protože to není o statických číslech, ale ČNB musí umět čísla nejen "číst", ale i předvídat. A krásný příklad je na Kalouskovi, který ekonomiku vedl velmi dobře v oné turbulentní době, ale nic mu to nebylo platné, když lidé zděšeně pozorovali, jak se hroutily americké banky, lidé tam byli vyhnáni na ulici, dokonce na Wall Street plakali, že už jim nezbyde ani na Maserati a na strip bary, což pro ně bylo děsivé ponížení. A jejich pláč i zde přebírali mnozí lidé, zarazili spotřebu, přestali utrácet a drželi solidaritu s Wall Street, a snad by se na ně chudáky i skládali, aby si mohli koupit nová Maserati. A samozřejmě z toho dnes tyje Sobotka s Babišem, když lidé útrácejí jak utržení ze řetězu, protože už bude na věky líp...

Přitom naopak dnes by si měli lidé odkládat na horší časy...

A zuřivost Singera pravděpodobně pramení z těchto několka vět Šichtářové:

V době vzestupu ekonomiky se tak najednou podniky dočkaly nečekané výhody: jejich zboží v zahraničí zlevnilo. Podnikům vzrostl odbyt. Ekonomika přidala ještě víc. Podniky se z té náhlé výhody samozřejmě snažily vytěžit co nejvíc. Když levně, tak tedy levně. Začaly stále víc sázet na nízkou cenu, nikoliv na kvalitu. Z České republiky se tak pořád víc stává levná montovna západuČNB už tři roky s námi hraje takovou hru. Simuluje, jak by to vypadalo, kdybychom měli euro. Neboli kdyby byl kurz koruny k euru fixní, neměnný. „My přeci nemáme fixní kurz“, můžete namítnout. A technicky vzato máte pravdu. Ale prakticky se kurz pohybuje v tak tenounkém kurzovém pásmu těsně nad 27,00 korun za euro, jako by fixní vlastně byl. 

Takže na závěr: paní Šichtařová, jednoznačně je to podvod a zrada na českém občanovi. Část lidí dostává oslabením nezasloužené výhody, zatímco druhé části se tím hází klacky pod nohy. A vláda se tváří, jakoby vývoz byl její zásluhou. Co tím Singer sledoval a dnes Rusnok pokračuje, je záhadou. Jakoby vážně připravovali přechod koruny na euro bez souhlasu lidí!

Pozor, všimněte si, jaký datum uvádí Šichtařová, Singer zpochybňuje (slabě červená v Singerově textu) a přesto důkaz je: 

23. dubna 2013

Zamrazilová (ČNB): Česká ekonomika se odráží ode dna, recese končí



 I zde jsme to kritizovali: 

Jak devalvace guvernérů ČNB likviduje odměnu za práci obyčejným lidem s ruskou perlou na závěr!

Lže guvernér Singer (a Rusnok) s oslabováním koruny, nebo premiér Sobotka?

 

Rubriky: ~ Štítky:

Zpět na komentářeReakce na příspěvek

*antibuzna*
před 2 měsíci

Já jsem ti ukázal na modelu, že když jsi v červených číslech, tak nezaměstnaných přibývá a nikoliv ubývá, jak se ty domníváš, a to bez ohledu na to jestli jsou ta červená čísla menší nebo větší, vždy těch nezaměstnaných bude přibývat.

Pojďme tedy na konkrétní rok 2013.

Autor článku napsal, že ostrý start je ve druhém čtvrtletí. Je to samozřejmě nepravda, protože pokud to čtvrtletí bylo v červeném čísle, tak je to vždy pokles.

Naprosto nechápeš, jak ty výpočty probíhají. S těma tvýma ryskama jsi naprosto mimo mísu. Je to až legrační jak otevřeně demonstruješ tvůj naprosto pomýlený pohled na ekonomické výpočty. :))

To není tak, že by se výsledek každého čtvrtletí srovnával s tím, co bylona počátku roku. Konec každého čtvrtletí se stane základem pro srovnání s koncem dalšího čtvrtletí.

Jestliže je na počátku například číslo 100, tak pokles o 6% bude pokles o 6 a výsledek bude 94.

Pro další čtvrtletí se ti stane základem 94, jestliže je pokles 3%, tak se počítá pokles 3% z 94 (a nikoliv opět ze 100) to jest 94/100*97 = 91,18

Pro další čtrtletí už máš základ jen 91,18 (a nikoliv 100) a pokles o třeba 1% bude pokles na 91,18/100/99= 90,26

Jak vidíš, i když se procento poklesu snižuje, tak stále je výsledek nižší a nižší výsledné číslo. V reálu pak nižší a nižší výkon ekonomiky.

Teprve ve čtvrtém čtvrtletí 2013 můžeme hovořit o obratu.

Jinak řečeno na konci září 2013 dosáhl výkon ekonomiky ČR svého dna. Takže žádný prudký obrat ve druhém čtvrtletí !!!

Jen pro doplnění, není to podstatné, výkon za celý rok 2013 byl nižší než za 2012.

Kdybys byl méně sprostý a více přemýšlel, tak by ses mohl něco naučit, ale u tebe to zřejmě nehrozí hulváte.

*
*
Překročil(a) jsi maximální délku komentáře o 0 znaků.
*  captcha
 

PAŘÁT dnes   Přidejte si nás na Facebooku

 

 

Komodity a deriváty ze stránek Kurzy.cz

 

Zlato - graf ceny

 

RUB/CZK - graf kurzu
Kurzy měn ze stránek Kurzy.cz

Poslední komentáře

  • Ten, co to cáluje:

    A před měsícem mexickej červotoč?

  • Petr:

    Klídek a hadr na čelo - nějaký exot ho...

  • n:

    Vzali nám předsedu nebo nevzali.... https://www.nov...

  • *antibuzna*:

    Samozřejmě, že volby budou. Hnutí ANO...

  • n:

    Stačí si poslechnout poslední vysilání...