Když jde Německu a Francii (Merkelové a Sarkozymu) o kejhák

Pomáháme zlodějovi, aby nekradl ještě víc, či dokonce nevraždil. Tak by se dal parafrázovat výsledek nočního sammitu v Bruselu. Ale je to správná dohoda?

Krátkodobě ano, na půl roku bude klid. Jenomže stejně dluhy někdo zaplatí. Kdy to bude a kdo to bude? Německo je nejbohatší. A jsme prý na něm závislí.

Jenomže jak fungovalo perpetuum mobile?

Německé a francouzské banky půjčovali Řecku, Portugalsku, Itálii a za vypůjčené peníze si Řekové, Italové. Portugalci kupovali auta z nadnárodních koncernů Německa a Francie. A Merkelová či Sarkozy se klepali po ramennou, jak jim státy bohatnou, ekonomika stoupá a vůbec, jak jsou dobří politikové a euro jak je kvalitní a Brusel jak je kvalitní a vůbec jaké jsou hvězdy. I u nás Škromach a Sobotka hřímali, jak je správné půjčit občanům a ti si mohou koupit auta, domy, protože se dluhy neplatí. ( Volkswagen v prvních devíti měsících roku více než ztrojnásobil svůj čistý zisk, který stoupl na 13,6 miliardy eur, tedy v přepočtu asi 338 miliard korun.)

Takže Německo bohatlo na tom, že půjčilo a peníze a donutilo zadlužené občany, aby kupovali jeho zboží, na které dokonce dostávaly firmy a zemědělci vývozní slevy. A najednou krize v USA odhalila, že král je nahý, že byl pouze zfanatizovaný a opojený velkým eurem, aniž si to ve své pýše uvědomil. Kolik výsměchů, úšklebků a urážek sklízeli ti, co na ten nesmyl nepolitické politiky a umělý vznik eura na neekonomických podkladech upozorňovali.

Kdo ale bude potrestaný?

Ti, co tento přerozdělovací mechanismus spustili, nikoliv. Majitelé velkých zisků také ne. Německá banka půjčovala Řecku a když se zjistilo, že půjčka je nesplatitelná, nezaplatí to akcionář banky, ale drobní střádalové a drobní podnikatelé, na které kladivo dopadne. Banky prý padnou nemohou jako v USA, takže zůstanou. Odepíší si 50%, ale fungovat musí dál. Takže státy tam opět nalijí peníze, které se vyberou na lidech mimo bankovní sektor.. Soukromému bankovnímu sektoru Německo a Francie povolily půjčky v jakékoliv výši státům eurozóny a dokonce to nemá platit Německo za své banky, ale Slovensko a další. Proč?

Výsledek je velice špatný, když souběžně nenastaly změny, kdy soukromý sektor za bankovní úvěry bude zodpovídat ze sta procent a na druhou stranu politici do toho mohou mluvit, jak chtějí. Jenom náklady na "Brusel" jsou šílené a přerozdělování není nic jiného, než opět znásilňování či zvýhodňování bank přes převody politiků. Výsledek je ještě horší, než to z prvního pohledu vypadá. Půl rok plus mínus toto perpetuum mobile bude fungovat, pak nastane ještě větší drama. Řecko musí odejít a smlouvy Evropské unie totálně překopat. Jediné, co lze zatím chválit je (pokud to není opět deklarace) donucení vlád k vyrovnaným rozpočtům, které propagoval Václav Klaus, zatímco se mu ostatní s hurónským smíchem smáli.

V podstatě se pravda ukazuje obnažená: když jsou zisky z dividend apod., jdou do silných států, ztráty zaplatí i ty chudší nebo menší stejnou měrou, někdy dokonce víc.

Několik let nazpátek:

www.parat.webzdarma.cz

parat.webzdarma.cz/old/vyjadrenikevstupudoeu.htm

 

Zpět na komentářeReakce na příspěvek

Zeolit
před 5 roky
*
*
Překročil(a) jsi maximální délku komentáře o 0 znaků.
*  captcha
 

PAŘÁT dnes   Přidejte si nás na Facebooku

 

 

Komodity a deriváty ze stránek Kurzy.cz

 

Zlato - graf ceny

 

RUB/CZK - graf kurzu
Kurzy měn ze stránek Kurzy.cz

Poslední komentáře

  • Ten, co to cáluje:

    A před měsícem mexickej červotoč?

  • Petr:

    Klídek a hadr na čelo - nějaký exot ho...

  • n:

    Vzali nám předsedu nebo nevzali.... https://www.nov...

  • *antibuzna*:

    Samozřejmě, že volby budou. Hnutí ANO...

  • n:

    Stačí si poslechnout poslední vysilání...