Řekněme NE bruselské centralizaci

Ladislav Jakl
Britský premiér David Cameron avízoval, že se za dva roky zasadí za konání referenda o členství Spojeného království v Evropské unii. Na první pohled ta zpráva vypadá jako záblesk rozumu v tupé bruselské šedi. Ale nedejme se splést.

Cameron rozhodně neplánuje vystoupit z EU. Je příliš zadobře s euroestablishmentem. Sleduje přesný opak. Jednak chce potlačit vnitrostranické konkurenty z řad eurokritiků a vzít jim téma. Slibuje referendum až po volbách, pokud je ovšem vyhraje. Tím si navíc své kritiky zavazuje a oni tak musejí překousnout žížalu, tvářit se loyálně a přát Cameronovi vítězství.

A především, Cameron po takových volbách udělá vše, aby případné referendum dopadlo probruselsky a on tím svou vnitrostranickou opozici definitivně zničil. Jeho kritici by v referendu neměli platformu, odkud by svůj boj vedli, protože referendum samo by bylo tlačeno oficiálním vedením konzervativců.

Že tím Cameron vyklidí pole pro kritiky stojící mimo konzervativce (hlavně UKIP), to je téma na samostatnou debatu. Já ale nechci nyní rozvíjet tato teoretizování. Chci zvednout hozenou rukavici. Chci mluvit o České republice.

Takové referendum je třeba vyhlásit u nás. Co nejdříve. Žádná vládní ani parlamentní síla to neudělá. Ti jsou dávno ochočeni. Je třeba vybudovat jinou platformu. A vyhlídky lidí, kterým leze krkem bruselské utahování šroubů, vůbec nejsou bez šancí.

Uvidíme, co udělají dlouhodobí podporovatelé obecného referenda. Pomohou? Nebo se začnou kroutit? Co udělá taková ODS, kterou její šéfové už několik let proti vůli členské základny kormidlují směrem k eurosocialismu? To se uvidí.

V každém případě je načase začít. A to hned. Kdo chce pomoci s přípravou a iniciováním referenda za vystoupení České republiky z Evropské unie, ohlaste se na adrese referendumnebruselu@seznam.cz a napište, co můžete pro věc udělat.

Zpět na komentářeReakce na příspěvek

Alen
před 4 roky

Tak si myslíte, že pan Pokorný diskutovat nechce, jen sem dá něco a hotovo? To si lze přečíst i jinde, přeci. Pan Jakl sem ten článek nedal, aby o něm diskutoval. Nějak se v představě pana Pokorného nevyznám.

*
*
Překročil(a) jsi maximální délku komentáře o 0 znaků.
*  captcha
 

PAŘÁT dnes   Přidejte si nás na Facebooku

 

 

Komodity a deriváty ze stránek Kurzy.cz

 

Zlato - graf ceny

 

RUB/CZK - graf kurzu
Kurzy měn ze stránek Kurzy.cz

Poslední komentáře

  • Ten, co to cáluje:

    A před měsícem mexickej červotoč?

  • Petr:

    Klídek a hadr na čelo - nějaký exot ho...

  • n:

    Vzali nám předsedu nebo nevzali.... https://www.nov...

  • *antibuzna*:

    Samozřejmě, že volby budou. Hnutí ANO...

  • n:

    Stačí si poslechnout poslední vysilání...