Drama USA nastává a světoví ekonomové jsou v šoku. Tvrdá data hovoří za vše!

 

Poslední bitva vzplála, dejme se na pochod, by nyní mohla napsat Redakce, Patria Online, protože ty umělé pohyby a zadlužování nic o těchto zónách nevypovídá - pouze rotačky na tištění peněz mají pré...

 

Rozeberme si jednu zprávu z Patria Online

Minulý měsíc aktuální ekonomická data ukazovala, že aktivita ve světové ekonomice roste stabilním tempem, protože zpomalení v USA a v Číně je vyváženo rychlejším růstem v eurozóně a Japonsku. Tento trend podle nových dat pokračuje i nadále, ale je patrné, že zpomalení v USA je silnější, než se zdálo. K prudkému ochlazení aktivity dochází i v Japonsku, čínská ekonomika naopak vykazuje stabilitu. Celkové tempo růstu globální ekonomiky tak pravděpodobně mírně klesá, čímž se zvyšují obavy, že vývoj v USA začíná být dominantním tématem.

(Stačí doplnit: v USA FED omezil tisk dolarů, v Evropě ECB tisk eur rozjela a na tom je založená přetahovaná mezi Amerikou a Evropou - prostě dolar zdražuje a méně se pak prodává, naopak euro zlevňuje uměle a chvilku se zvedne vývoz)

Dobré zprávy naopak přicházejí z eurozóny, kde země na periferii vykazují mnohem lepší tempa růstu. Dobře si vede i Velká Británie, prudce zrychluje Švédsko. Významnou výjimku z tohoto pozitivního obrázku představuje Francie. V současné době nečekáme, že by ve druhém čtvrtletí došlo k dalšímu ochlazení globálního růstu, vývoj ale pozorně sledujeme a obavy určitě rostou. Na počátku dubna dosahovalo podle našich odhadů tempo růstu světové ekonomiky asi 3,6 %, před měsícem to bylo 3,8 %. Jde pouze o malou změnu a toto číslo nezahrnuje data z několika významných ekonomik včetně Brazílie a Ruska.

(Výkup dluhopisů a kvantitativní uvolňování dělá své - o Švédsku nejsou relevantní zprávy, počkejme)

Jak bylo zmíněno, hlavní brzdou rychlejšímu růstu jsou nyní Spojené státy. Podle našich odhadů dnes jejich ekonomika roste 2% tempem, zatímco před měsícem to bylo 2,5 % a na podzim dokonce 4 %. I v několika posledních letech došlo k tomu, že se v USA v první polovině roku dostavil útlum. V eurozóně se růst naopak zvedl z 1,3 % na současných 1,7 %, v Německu se zvýšil z 1,5 % na 2 %. Největším povzbuzením je ale vývoj na periferii – ve Španělsku se nyní růst pohybuje kolem 3,6 % a v Itálii kolem 1,2 %. Rozdíl v tempech růstu americké a evropské ekonomiky se zmenšil na pouhé 0,3 procentního bodu, zatímco v létě minulého roku dosahoval 3,5 procentního bodu.
(Až zase USA natisknou dolary a Čína s Japonskem odkoupí další dluhopisy, USA se ekonomika zvedne)
V Číně pokračuje ochlazování realitního trhu, ekonomika stále roste o 6,8 %. Série fiskálního a monetárního uvolnění ale toto tempo pravděpodobně zvedne blíže vládnímu cíli na 7 %. V Japonsku se naopak dostavuje ochlazení z 2% růstu na 0,4 %. Spolu s poklesem inflace to znamená, že se pravděpodobně brzy dočkáme dalšího kola monetárního uvolňování v této zemi

 (Nedávno se psalo, že se v Číně projeví realitní bublina jako v USA. Jak je možné, že to USA nezvládly, ale Čína ano? Takže realitní ochlazení je opět "mistrovství" čínských ekonomů narozdíl od "Nobelů" z USA?)

Rubriky:

Zpět na komentářeReakce na příspěvek

Leon Tuzemák
před 2 roky

A k čemu vůbec byl ten šílený útok na Rusko - na rubl a ceny ropy, fakt si v Bílém domě mysleli, že se Rusko za šest měsíců ekonomicky zhroutí???

Vždyť pokles cen ropy, který začal v polovině loňského roku, způsobil, že doteď polovina těžařů v USA zavřela ropné vrty.

A to loni George Soros a různí poradci dokonce veřejně v médiích nabádali, aby USA a evropští spojenci "potrestali Rusko za Krym" a Amerika by měla stlačit světové ceny ropy až na $12 za barel prodejem 500,000 barelů denně ze svých státních strategických rezerv...

P.S. Alespoň z ekologického hlediska jsou nízké ceny ropy pro USA prospěšné, protože Američani nemají na investice do nových horizontálních vrtů v břidlicích a nepoškozují jimi vodní zdroje a životní prostředí (stejně se většina ropy u břidlicových vrtů vytěží do 12 měsíců, u některých břidlicových ložisek do 24 měsíců, poté produkce strmě klesá).

*
*
Překročil(a) jsi maximální délku komentáře o 0 znaků.
*  captcha
 

PAŘÁT dnes   Přidejte si nás na Facebooku

 

 

Komodity a deriváty ze stránek Kurzy.cz

 

Zlato - graf ceny

 

RUB/CZK - graf kurzu
Kurzy měn ze stránek Kurzy.cz

Poslední komentáře

  • Ten, co to cáluje:

    A před měsícem mexickej červotoč?

  • Petr:

    Klídek a hadr na čelo - nějaký exot ho...

  • n:

    Vzali nám předsedu nebo nevzali.... https://www.nov...

  • *antibuzna*:

    Samozřejmě, že volby budou. Hnutí ANO...

  • n:

    Stačí si poslechnout poslední vysilání...