Bohaté (chudé) republice MALI "nezištně" pomáhala US ARMY a vojáci Francie

 

Je záhadou, proč po humanitární pomoci USA začíná být i v africké Mali tak těsno a tak si položme otázku: proč je i zde posledních pět let takový zájem o zemi Tuáregů, Berberů a Arabů.

 

Islamisté přepadli luxusní hotel v Mali, 27 mrtvých

Bamako - V hotelu Radisson Blu v Bamaku, který dnes ráno přepadli islamističtí ozbrojenci, bylo zatím nalezeno 27 mrtvých. Maliský ministr bezpečnosti Salif Traoré podle AFP zároveň sdělil, že zásah proti islamistickým ozbrojencům hlásícím se k teroristické síti Al-Káida, skončil.

Jenomže opět se ptáme - Proč?

Stále slyšíme o Libyi, Sýrii a Iráku, občas Jemenu a Africkém rohu, ale...

I sem se před Miléniem  rozhodla vláda USA exportovat demokracii. Proč v tak chudé zemi měly USA tak eminentní zájem o přechod k americkému systému za vydatné pomoci Francie?

Nejste daleko od pravdy, pokud budete hádat, že stejně jako výše zmíněné státy i zde šly US ARMY chránit demokracii v podobě těžby fosfátů, lithia, bauxitu a železa a samozřejmě státní převrat nastal opět v okamžiku, kdy se v Maliské republice nalezly velké zásoby ropy.

 

Najednou když armáda Mali v březnu 2012 převzala moc do svých rukou  bylo povinností v březnu 2013, aby Hollande rozhodl o přímé francouzské intervenci, za podpory USA.

Mnozí možná četli zdánlivě dobrodružnou knihu "Tvrdá pěst Tuáregů". Ta je založena na skutečné historické události z kmenových válek v centrální Sahaře. Autor píše o přítomnosti i dávné minulosti země a životě jejího lidu a dostaneme se  přímo do středu nelítostné bitvy dvou domorodých kmenů, jejichž nesvornosti využívají francouzští kolonizátoři a zmocňují se země, aby těžili z jejího nesmírného bohatství. 

Samozřejmě nikdo soudný nemůže jásat nad  zabíjením civilistů. Je to šílené. Ale lidé by měli znát především v této době strachu, pomst a exodu muslimů, kde vše vzniklo a kdo je za tyto činy zodpovědný. Pláčeme nad pomstou muslimů v USA, pláčeme nad masakry v Paříži. Novináři nám předkládají srdceryvné příběhy ze současnosti, které jsou skutečně kruté. Ale co stálo u zrodu, to se napsat v "tej našej západní demokraciji" už jaksi nehodí.

Mimochodem, i ten luxusní hotel Radisson Blu v Bamaku a jeho zisk včetně zdanění  je.... Náhodně a nepřekvapivě americký....

Rubriky: ~ Štítky: ,

Zpět na komentářeReakce na příspěvek

Leon Tuzemák
před 12 měsíci

To samé Republika Kongo (bývalé Francouzské Kongo), kde byla v letech 1997 - 2002 občanská válka NINJOVÉ VS. ARMÁDA KONGA + JEDNOTKY OSN, což rozdmychala Francie a Francie dodávala zbraně oběma stranám. Kongo má ropu a jiné suroviny, ale jinak jsou lidé chudí, kde by vzali zbraně.

*
*
Překročil(a) jsi maximální délku komentáře o 0 znaků.
*  captcha
 

PAŘÁT dnes   Přidejte si nás na Facebooku

 

 

Komodity a deriváty ze stránek Kurzy.cz

 

Zlato - graf ceny

 

RUB/CZK - graf kurzu
Kurzy měn ze stránek Kurzy.cz

Poslední komentáře

  • Ten, co to cáluje:

    A před měsícem mexickej červotoč?

  • Petr:

    Klídek a hadr na čelo - nějaký exot ho...

  • n:

    Vzali nám předsedu nebo nevzali.... https://www.nov...

  • *antibuzna*:

    Samozřejmě, že volby budou. Hnutí ANO...

  • n:

    Stačí si poslechnout poslední vysilání...