Optimismus Singera a Sobotky (ČSSD) střídá začínající panika!

 

Bylo by vhodné připomenout Alana Greenspana, pro mnohé guru západní pseudokeinesiánské ekonomiky, jehož ješitnost a zaslepenost přivedla USA do strašidelných otřesů: hypoteční bublina splaskla a Greenspan (FED) s ostudou šel do pryč.

Každý dostane byt, někomu stát i hypotéku zaplatí.
Každý dostane byt, někomu stát i hypotéku zaplatí.
Právě proto, že americká realitní bublina a její prasknutí v roce 2006 stála za globální finanční krizí!  

 

Když začala kritika Václava Klause proti oslabování koruny, stál jsem při guvernérovi Singerovi. Důvod byl pro mě jasný. V rozbouřeném oceánu devalvací a tištění peněz od evropské ECB po americký FED jsme prostě museli zachytit trend a nastartovat ekonomiku. Avšak krátkodobě! A ač "zářný ekonom" Sobotka jásal, později jsem tvrdil, že dlouhodobě je to zločin. Proč?

 

Protože teprve nyní mnohým začíná svítat!

ČNB šlape na brzdu!

Banky už nebudou smět poskytovat hypotéky na 100 procent hodnoty zajištěné nemovitosti. Maximální limit pro výši hypotéky bude od října 95 procent a od dubna 2017 pak 90 procent. Banky totiž loni poskytly lidem rekordních téměř 102 tisíc hypoték za celkem 184,3 miliardy korun. V dubnu se průměrná úroková sazba hypoték dále propadla na dosavadní rekordní minimum 1,94 procenta. A ČNB najednou ztrácí jistotu. V okamžiku, kdy Evropa zakolísá, hypoteční bublina splaskne jako v USA, z dvou procent neplatičů se může stát 20% - 40% a Řecko budiž nám mementem.

 

Druhou srovnávanou veličinou je vývoj nominálních mezd. Ty jsou taktéž jistým srovnávacím měřítkem, dle kterého bychom mohli vydedukovat to, že jsou ceny příliš nízké, či vysoké. A právě nesmyslné pumpování peněz do ekonomiky vytváří nyní nerovnováhu, která souběžně s oslabováním koruny přináší obrovská rizika. Stačí, aby Evropa Brexitem zpanikařila, či USA vyvolaly vojenskou paniku, a systém se může zhroutit. Ke cti budiž připsáno, že ČNB přece jenom narozdíl od USA s předstihem varuje a šlape na pomyslnou brzdičku. I když si Sobotka myslí, jak báječně tuto vládu vede.

Tvrdý konkurenční boj mezi bankami a přebytek volných peněz na jejich účtech způsobují, že finanční domy klientům vycházejí vstříc. Půjčují například i lidem, kteří by ještě před několika lety na hypotéku nedosáhli nebo by dostali menší úvěr. Nových hypoték loni přibylo téměř o třetinu. Pokud by se ale úrokové sazby hypoték zvýšily nebo by došlo k recesi v ekonomice spojené s propouštěním, mohli by se právě takoví lidé dostat do problémů se splácením. Banky by pak kvůli propadu cen a poptávky na trhu realit nedokázaly své pohledávky pokrýt prodejem nemovitostí v zástavě. Podobným způsobem začala americká hypoteční krize, která se v roce 2007 přelila na americké finanční trhy a později vyústila ve světovou ekonomickou krizi, řekl viceguvernér České národní banky Vladimír Tomšík.

 

I z výše popsaného je vidět, jaké podvody dělá ČSSD v čele se Sobotkou a Marksovou. Rozhazují peníze, které nemají, a co bude zítra?


 I ČNB už zvedá varovný prst na to, co zde už bylo popsáno dávno:

Lže guvernér Singer (a Rusnok) s oslabováním koruny, nebo premiér Sobotka?

 

Rubriky: ~ Štítky:

Zpět na komentářeReakce na příspěvek

opus111
před 4 měsíci

Píšete opět další nesmysly.

Žádné gigantické ztráty ČNB nenaskočí. I kdyby kurz spadl z nynějších 27Kč na 25Kč/EUR, tak to bude účetně propad maximálně 140 miliard Kč (70 milird EUR x 2Kč). Pro ekonomiku je to naprosto nepodstatný údaj, číslo, které se bude vyskytovat jen v účetnictví ČNB a možná ještě pro maastricht se započte do vládního dluhu, příliš nízké číslo, které nijak neovlivní ekonomiku.

Přestaňte lidi ohlupovat nějakými kurzovými rozdíly a že nejsme prý prodle vás exportní ekonomika.

Evidentně ekonomice vůbec nerozumíte, když nevíte, že export se nepočítá přímo do HDP. Počítá se jen rozdíl Export mínus Import.

*
*
Překročil(a) jsi maximální délku komentáře o 0 znaků.
*  captcha
 

PAŘÁT dnes   Přidejte si nás na Facebooku

 

 

Komodity a deriváty ze stránek Kurzy.cz

 

Zlato - graf ceny

 

RUB/CZK - graf kurzu
Kurzy měn ze stránek Kurzy.cz

Poslední komentáře

  • Ten, co to cáluje:

    A před měsícem mexickej červotoč?

  • Petr:

    Klídek a hadr na čelo - nějaký exot ho...

  • n:

    Vzali nám předsedu nebo nevzali.... https://www.nov...

  • *antibuzna*:

    Samozřejmě, že volby budou. Hnutí ANO...

  • n:

    Stačí si poslechnout poslední vysilání...