V Rusku nesmějí krást ani Romové. Je to rasisticky dobře nebo špatně, pane Dienstbiere?

 

V cikánské osadě Plechanovo shořely dva domy. Příčinou požáru bylo podle vyjádření expertů špatné napojení domů na zdroj elektrické energie. A proč byla elektřina špatně napojená?

 

Platit za elektřinu? Ať platí majorita...
Platit za elektřinu? Ať platí majorita...


To by se u nás nestalo...

Na konci března letošního roku do vesnice přijeli technici s úmyslem odpojit od zdroje elektrické energie domy, které se na něj napojily nelegálně a za spotřebovanou energii neplatily.

 

Elektrotechnici se ovšem setkali s davem čítajícím přibližně 300 romských obyvatel obce, kteří je zasypali kameny a odehnali dřevěnými holemi.

Později se ruské úřady rozhodly situaci rázně vyřešit a do obce poslaly zhruba 500 těžkooděnců z jednotky speciálního nasazení, kteří měli za úkol dohlédnout na spravedlivou distribuci energie.

Což se místní komunitě silně nelíbilo, jak je vidno z videa natočeného při zákroku.

A u nás? Nepřímá úměra je základem antidiskriminace, pane ministře bez práce (ČSSD) Dientsbiere?

 

Polovina Romů, kteří jsou v Česku, žije v sociálním vyloučení. Podle kvalifikovaných odhadů koordinátorů pro záležitosti romské menšiny je to přes 113 tisíc lidí. (Ale spočítat se nesmí.) V Ústeckém a Moravskoslezském kraji se na okraji společnosti ocitly dokonce dvě třetiny tamních romských obyvatel. Uvádí to zpráva o stavu romské menšiny za loňský rok, kterou by měla ve čtvrtek projednat vláda.

Podle analýzy se počet chudinských domů, ulic a čtvrtí mezi lety 2006 až 2014 zdvojnásobil. Zvedl se ze tří stovek na šest. Přibylo i lidí, kteří v těchto lokalitách bydlí - místo 80 tisíc jich je asi 115 tisíc. Většinou jsou to právě Romové. Nejvíc Romů v Česku žije v Ústeckém a Moravskoslezském kraji. V prvním regionu je jich podle odhadů expertů kolem 58 300 a tvoří sedm procent obyvatel, ve druhém 33 200 a představují asi tři procenta. S vyloučením se potýkají dvě třetiny Romů z těchto regionů.

A co je největší záhada?

Když nás za tyto počty svět (USA) kritizuje a přitom: Statistiky o Romech úřady nevedou. Není tak například jasné, kolik Romů je bez práce. Ekonomika roste a nezaměstnanost v zemi se snižuje. Podle zprávy se dá předpokládat, že se tedy loni zlepšilo i zaměstnávání Romů. Ale USA tvrdí, že opak je pravdou. Zpráva hodnotí také vzdělávání, bezpečnost či zdraví. Připomíná schválení novely školského zákona, která má podpořit začlenění dětí do běžných škol. Podle dokumentu je podíl romských dětí v takzvaných zvláštních školách mnohem vyšší než u ostatních dětí. Romové z ghett mají také horší zdravotní stav. Ale nikdo to neví, pouze USA, protože statistiky se nevedou.

Státní rozpočet vydal loni na integraci Romů 66,95 milionu korun. Rozdělila je ministerstva školství, kultury a pro místní rozvoj i úřad vlády. Peníze putovaly třeba do podpory romských koordinátorů či sociální práce. I když částka byla nejvyšší za poslední tři roky, sumě z minulých let se zatím nevyrovnala. Jenomže...

Kdo však peníze dostal, vláda ani policie s úřady vědět nesmí. Statistiky jsou ze zákona trestné. Opět to pouze vědí v USA, kteří nás kritizují. Jak se ale přesná čísla do USA dostanou, je čirou záhadou. Nedělá z nás někdo blbečky?

 

Rubriky:

Zpět na komentářeReakce na příspěvek

novota
před 4 měsíci

Ty čísla ví jenom zdejší soudce ,protože to jsou jejích kovaní voliči. A že by se u nich nenašli další pracovníci pro české firmy.. proč takhle nezasahuje odchovance policie ...

*
*
Překročil(a) jsi maximální délku komentáře o 0 znaků.
*  captcha
 

PAŘÁT dnes   Přidejte si nás na Facebooku

 

 

Komodity a deriváty ze stránek Kurzy.cz

 

Zlato - graf ceny

 

RUB/CZK - graf kurzu
Kurzy měn ze stránek Kurzy.cz

Poslední komentáře

  • Ten, co to cáluje:

    A před měsícem mexickej červotoč?

  • Petr:

    Klídek a hadr na čelo - nějaký exot ho...

  • n:

    Vzali nám předsedu nebo nevzali.... https://www.nov...

  • *antibuzna*:

    Samozřejmě, že volby budou. Hnutí ANO...

  • n:

    Stačí si poslechnout poslední vysilání...