Zelené lejno Kaplického, Opilý dům, nyní Ruské kolo... Chápou vůbec, co je to Praha?

 

A vždy za tím stojí prý jacísi světoví experti, kterým by měla dát společnost zelenou. Přece ti architekti se někde vyřádit musí a (s)prostý lid ničemu nerozumí!

 

A teď ještě Ruské kolo.
A teď ještě Ruské kolo.

Nebylo by konečně na čase vysvětlit expertům - teoretikům, že Paříž není Londýn a Praha či Benátky nejsou Amsterodam? Že každé město má svého architektické kouzlo, vznešenost, která se odvíjí roky a staletí dle mentality lidí a nikoliv jakési fanatické avantgardy pomatených návrhářů? Že do Benátek by bylo katastofou a zločinem vložit díla například Gaudího, stejně tak, jako fantasmagorie Kaplických, či holandských neandrtálců, vytěžit peníze z pouťové atrakce přímo u skvostů komorní Prahy - Karlova mostu v pozadí s Pražským Hradem!

 

Proč se snaží do Prahy každý architekt - cirkusák přitáhnout pouťovou atrakci? Proč má být zničena starobylá, komorní a romantická Praha nějakými komedianty, kteří nás zoufale přesvědčují, že katedála a Karlův most mají být doplněny cinkrlátky, troubítky a lascivnými atrakcemi?

Architekt Josef Pleskot říká, že tvorba měst je proces na staletí. Přitom chválí pařížské bulváry. Jenomže co je skutečná Paříž a Pařížené? Ti, co tam byli staletí a žili v původní malebné Paříži uliček a romantických zákoutí, nebo ti, co jsou tam nyní na bulvárech a dělají atentáty? Občas je nám předhazována Eiffelova věž z roku 1889, ale mohla by se postavit a jak by se vyjímala, kdyby v sedmnáctém století nebyly hradby a příkopy srovnány, uličky zbourány a nahrazeny bulváry? Kolik je zachováno staveb v Paříži? Vždyť snad jedině malá část, kterou popisuje Alenxander Dumas v knize Tři mušketýři, zůstala v původním stavu, a dokonce už ani královský palác v Louveru není v dobrém stavu. I "Břicho Paříže" už vzalo za své! A pokud to porovnáme s Pražským Hradem...?

Kultura národa neznamená, že musíme znát nějaké štětky z Hollywoodu nebo pornoherečky doplněné zpěváky. Kultura národa buď je a nebo není. A ta spočívá i v tom, jak si vážíme svých předků, jejich díla a nepohrdáme stylem života, který se po staletí pro nás utvářel! Každé město dýchá nějakou atmosférou, na každém městě se podílí nějaká generace předků a stejně tak i Praha byla vystavena českými a moravskými stavitelskými umělci za pomoci nejen italských mistrů, aby se ve 21. století nějací přivandrovalci pokusili realizovat díla, aniž by se ohlíželi na místní obyvatelsvo a kulturní dědictví národa?

"Táhněte k čertu!", chtělo by se zvolat, my chceme zachovat svým potomkům díla, která dýchají atmosférou českého národa společně s moravskou svébytností, a Praha je historicky tak obrovské dílo komorní romantiky a starobilých uliček dýchajících dávnými staletími s posvátností k našim předkům, že je zločin vůbec o nějakých pouťových stavbách přemýšlet! A že je zločinem, že nás chtějí někteří zuřiví zastánci jednotných Evropských hodnot a amerických gigantických děl o toto dědictví připravit.

Ne jakási parta komediantů - architektů, ale lid utvořil město Prahu, a tak by to mělo i zůstat. Nechť ke schválení promluví lid, jehož referendum musí zaplatit ten, který chce na tom vydělat peníze.

Mnozí cizinci si zvykli z naší republiky a z našeho dědictví jenom brát, ale dávat odmítají. A vždy si na to najdou nějaké prodejné duše, které zkorumpují. Neměli by už konečně říci občané dost?

 

Psali jsme dříve:

Kdo pořád tlačí do Prahy cirkusovou šaškárnu - Kaplického lejno či blob?

Rubriky: ~ Štítky:

Zpět na komentářeReakce na příspěvek

Lekno
před 3 měsíci

uboziak a chudak, asi si nepochopil, ze som na tvojej strane a nie proti Prahe.

*
*
Překročil(a) jsi maximální délku komentáře o 0 znaků.
*  captcha
 

PAŘÁT dnes   Přidejte si nás na Facebooku

 

 

Komodity a deriváty ze stránek Kurzy.cz

 

Zlato - graf ceny

 

RUB/CZK - graf kurzu
Kurzy měn ze stránek Kurzy.cz

Poslední komentáře

  • Ten, co to cáluje:

    A před měsícem mexickej červotoč?

  • Petr:

    Klídek a hadr na čelo - nějaký exot ho...

  • n:

    Vzali nám předsedu nebo nevzali.... https://www.nov...

  • *antibuzna*:

    Samozřejmě, že volby budou. Hnutí ANO...

  • n:

    Stačí si poslechnout poslední vysilání...