IEA: Saudi sesadili USA z pozice největšího světového producenta ropy

Podle zářijové zprávy IEA došlo v srpnu ke změně na postu světového lídra v produkci ropy. Světovou jedničkou se stává opětovně Saúdská Arábie, která sesadila od dubna 2014 vedoucí USA.



Produkce USA od května tohoto roku poklesla o cca 460 000 barelů denně na výsledných 12,2 miliónu barelů včetně zkapalněného plynu. Saudi ale navýšili ve stejném období svou produkci o 400 000 barelů denně na výsledných 12,58 mbd.

Americká produkce klesla především kvůli poklesu počtu aktivních vrtů, jež se pohybuje aktuálně na úrovni 508 zařízení. V květnu se počet dostal rekordní minimum 404 aktivních zařízení. Investice do břidlicové těžby poklesly od roku 2014 o 66%.

Čistě z pohledu ropy Saudi v srpnu produkovali 10,6 mbd oproti červencovým 10,65 mbd. Celkově se průměrná produkce za prvních 8 měsíců roku pohybuje na úrovni 10,36 mbd, což představuje meziroční navýšení o cca 200 000 bd.

Podle některých odhadů je nyní hraniční cenou, při které již budou ziskoví, pro břidlicové těžaře úroveň 50 USD. To by mohlo v budoucnu podpořit další vlnu silného rozvoje této technologie těžby.

Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)

Tento článek podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Zachovejte licenci 3.0 Česko

Rubriky:

Zpět na komentářeReakce na příspěvek

Lomcovák
před 2 měsíci

Potřebovaly by Saúdská Arábie a Katar opravdu urgentně vést plynovod a ropovod přes destruovanou Sýrii do Evropy, vždyť jsou po léta zavedení na transport tankery?! A absolutně v pohodě.

Zemní plyn se po vytěžení zchladí na mínus 162 stupňů Celsia (zchlazením se zkapalní a jeho objem se zmenší 600x), pak se zkapalněný plyn LNG (liquified natural gas) přečerpá do tankerů.

Katar exportuje LNG zejména do Číny. Mohl mít Katar v minulých letech dojem, že Rusko jim chce sebrat čínský trh a jedná s nimi arogantně z pozice síly?

"Podľa odhadov Národnej banky Kataru z júna 2015 by, pri súčasnej úrovni ťažby, mali v súčasnosti známe náleziská zemného plynu v Katare vystačiť na ďalších cca 138 rokov.
Najväčšie množstvá sa exportujú do Ázie."

"Největším vývozcem LNG je Katar, který vyvezl v roce 2014 téměř 77 milionů tun LNG, což byla přibližně jedna třetina celosvětové dodávky. Podle odhadů by se největším exportérem LNG v budoucnosti mohla stát Austrálie."

Čínská větev ropovodu Východní Sibiř – Tichý oceán (ESPO) do Ta-čchingu (čínsky Dàqìng - pozn.) na severovýchodě Číny byla otevřena v roce 2011 jako první rusko-čínský přeshraniční ropovod. V říjnu 2014 Rusko a Čína podepsaly smlouvu o stavbě plynovodu Síla Sibiře, který částečně povede souběžně s ESPO. Loni Gazprom posunul termín dokončení Síly Sibiře na rok 2022 (původně 2018). Termín dalšího, menšího rusko-čínského plynovodu plynovodu Altaj do západní Číny byl Gazpromem posunut na rok 2020 (původně 2019).

"11.12.2015 Velký okamžik pro Polsko i pro celou střední a východní Evropu, tak vítalo Polsko historicky první dodávku zkapalněného zemního plynu LNG do nově postaveného terminálu ve Svinoústí (polsky Świnoujście - pozn.). Po jedenácté hodině dopoledne přirazil tanker Al Nauman katarské společnosti Qatar Gas k molu u terminálu a do trubek začal proudit kapalný plyn. O vybudování terminálu, který je schopný pokrýt až třetinu polské spotřeby plynu, rozhodla polská vláda v roce 2006. O tři roky později se státní plynárenská a ropná společnost PGNiG dohodla na dvacetileté smlouvě o dodávkách LNG s katarskou firmou Qatar Gas."

Chelemendik: "Co Rusko zajímá nejvíce je, aby jeho dominantní role evropského poskytovatele energie číslo 1 nebyla narušena."

*
*
Překročil(a) jsi maximální délku komentáře o 0 znaků.
*  captcha
 

PAŘÁT dnes   Přidejte si nás na Facebooku

 

 

Komodity a deriváty ze stránek Kurzy.cz

 

Zlato - graf ceny

 

RUB/CZK - graf kurzu
Kurzy měn ze stránek Kurzy.cz

Poslední komentáře

  • Ten, co to cáluje:

    A před měsícem mexickej červotoč?

  • Petr:

    Klídek a hadr na čelo - nějaký exot ho...

  • n:

    Vzali nám předsedu nebo nevzali.... https://www.nov...

  • *antibuzna*:

    Samozřejmě, že volby budou. Hnutí ANO...

  • n:

    Stačí si poslechnout poslední vysilání...