Ústavní soud odmítl Rathovu stížnost na pokutu za urážku Kalouska

Ústavní soud odmítl stížnost poslance a středočeského hejtmana Davida Ratha ve sporu o pokutu 10 tisíc korun, kterou mu udělil sněmovní mandátový a imunitní výbor. Důvodem pokuty byl výrok na adresu ministra financí Miroslava Kalouska. Rath jej nařkl z opilosti. Ústavní soud stížnost odmítl pro nedodržení lhůty.

Ústavní stížností napadl Rath usnesení mandátového a imunitního výboru z února 2011 a usnesení Poslanecké sněmovny z března téhož roku. Sněmovna tehdy pokutu uloženou výborem potvrdila. Rath si stěžoval na to, že mu usnesení sněmovny nebylo řádně doručeno. Musel doručení urgovat.

Podle ústavních soudců podal sociálnědemokratický poslanec svou stížnost příliš pozdě. "Lhůta 60 dnů k podání ústavní stížnosti marně uplynula přede dnem jejího podání," uvedl v usnesení soudce zpravodaj Pavel Holländer.

Rath dostal pokutu ze předloňský výrok, kdy na schůzi sněmovny na Kalouskovu adresu řekl: "Pravděpodobně nejste úplně ve střízlivém stavu, pane ministře". Kalousek se proti nařčení ohradil a řekl, že mu jeho zdravotní stav nařizuje přísnou abstinenci. Výrok předal k posouzení mandátovému výboru.

Proti pokutě se Rath brání také u obecných soudů. Deník Právo v lednu informoval, že Městský soud v Praze Rathovu žalobu zamítl a politik prý podal kasační stížnost k Nejvyššímu správnímu soudu. Podle Ratha bylo udělení pokuty politickým rozhodnutím, které odporuje ústavě.

Verdikt výboru považoval Rath za útok na svobodu projevu a nebezpečný politický precedens. Hájil se tím, že jako lékař poznal, že Kalousek nebyl střízlivý. Obvinil členy výboru, že měřili dvojím metrem, neboť nechali bez trestu Kalouskovy dřívější slovní útoky, které citoval. Jeho slova byla prý reakcí na Kalouskovy "oplzlé vulgarity".

Autor: ČTK

Komentáře

*
*
Překročil(a) jsi maximální délku komentáře o 0 znaků.
*  captcha
Nikdo nekomentoval.
 

PAŘÁT dnes   Přidejte si nás na Facebooku

 

 

Komodity a deriváty ze stránek Kurzy.cz

 

Zlato - graf ceny

 

RUB/CZK - graf kurzu
Kurzy měn ze stránek Kurzy.cz

Poslední komentáře

  • Ten, co to cáluje:

    A před měsícem mexickej červotoč?

  • Petr:

    Klídek a hadr na čelo - nějaký exot ho...

  • n:

    Vzali nám předsedu nebo nevzali.... https://www.nov...

  • *antibuzna*:

    Samozřejmě, že volby budou. Hnutí ANO...

  • n:

    Stačí si poslechnout poslední vysilání...