Otázky Václava Moravce: neuvěřitelně kvalitní, palec výjimečně nahoru

Nepamatuji se, kdy jsem byl naprosto spokojený z diskuze v OVM o České republice mezi ministrem průmyslu a opozicí. Mezi Urbanem (ČSSD) a Kubou (ODS) plus další. Nepolitické, a i když i jiné názory, přesto věcné a smysluplné. A najednou vidíme, kde nás bota tlačí....

Totální dvojkolejnost: zatímco Schwarzenberg parazituje na EU a hlásá politické proklamace, firmy a podnikatelé (zaměstnanci) vidí realitu.

Ale rád bych vypíchl jednu naprosto zásadní věc: zatímco v politických debatách je Evropská unie a nikdy jinak, v této naprosto věcné debatě se celým pořadem prolíná červená nit: zatím jsme unii darovali vše, oč si žádala. A prý na nás doplácí. (Říká kníže, Rouček a Špidla např...)

Dnes stínový ministr Urban oznámil, abychom zamezili blackoutu, budeme muset investovat až padesát miliard do přenosové soustavy. A co že to ten blackout je?

Přes naši soustavu se valí energie z obnovitelných zdrojů z Německa. Když dojde k velkému množství neplánovaného přetoku energie, může dojít k blackoutu," řekl šéf provozovatele přenosové soustavy ČEPS Vladimír Tošovský. Němce to nezajímá a my se musíme přizpůsobit. Poláci zase staví za miliardy transformační stanice. Přece chudé Německo nebude své zdroje chránit.... ;Problém obnovitelných zdrojů je v tom, že výroba elektřiny z jejich zdrojů se nedá regulovat. Větrníky vyrábějí, když fouká vítr, neřídí se spotřebou," vysvětlil Tošovský. Přebytek energie pak může přetížit přenosovou soustavu. A tak nás Němci vydírají.

Vedle nárazového výkonu větrných parků na severu Německa přispěl ke krizovému stavu také výrazný nárůst instalovaného výkonu německých fotovoltaických elektráren. Problémy s přenosem energie také způsobilo odstavení osmi jaderných elektráren na severu a jihu Německa.

 

Proč prodáváme elektřinu na burze v Německu, když Německo to zneužívá, místo abychom doma prodávali za naši cenu a jenom přebytky nechali na burzu. Světe div se, opět ministr Kuba nic nenamítal a ještě přidal nějaké důkazy. I prezident České hospodářské komory Petr Kužel souhlasil. A totálně mě zlomilo, když Urban vyslovil obvinění (ale fakta), že náš regulační úřad podléhá Bruselu a na nás je nezávislý, tudíž české firmy, ale i občané dostávají na frak. A opět souhlas a s hledáním řešení.

Zbláznili se snad? Jsou normální? To přece není možné... (Samozřejmě si dělám legraci, prostě jsem byl nadmíru spokojený, kor když Urban nabídl další destinaci na vývoz a zastupitelství Kazachstán s nerostným bohatstvím a Kuba kontroval: ukázal mu dokumenty, kde narozdíl od slovutného ministra zahraničí Schwarzenberga už v návrhu tento stát měl...)

Ano, tentokrát za pořad děkuji. Takto se chovají zodpovědní politikové vůči své vlasti. A Němci či Francouzi nedělají nic jiného. Tak proč je to u nás podle TOP 09 špatné?

Kdo neviděl, nechť se podívá. Stojí tato část za to:

První část    12. 2. 2012 (od 38 minuty)

Otevřít video Václav Moravec 12.2.2012


 

Komentáře

*
*
Překročil(a) jsi maximální délku komentáře o 0 znaků.
*  captcha
Nikdo nekomentoval.
 

PAŘÁT dnes   Přidejte si nás na Facebooku

 

 

Komodity a deriváty ze stránek Kurzy.cz

 

Zlato - graf ceny

 

RUB/CZK - graf kurzu
Kurzy měn ze stránek Kurzy.cz

Poslední komentáře

  • Ten, co to cáluje:

    A před měsícem mexickej červotoč?

  • Petr:

    Klídek a hadr na čelo - nějaký exot ho...

  • n:

    Vzali nám předsedu nebo nevzali.... https://www.nov...

  • *antibuzna*:

    Samozřejmě, že volby budou. Hnutí ANO...

  • n:

    Stačí si poslechnout poslední vysilání...