Zacyklené miliardy. Peníze nalité do Řecka se hned vrací do kapes věřitelské trojky

Novinky.cz - International Herald Tribune: Do Řecka přitékají miliardy eur v souvislosti s mimořádnou pomocí od takzvané věřitelské trojky. Ale skoro žádné peníze nejdou řecké vládě na klíčové veřejné služby, nýbrž míří zpátky do kapes trojky, tedy Evropské centrální bance (ECB)

To, co se šeptá mezi neodborníky po celé Evropě, natvrdo popsal International Herald Tribune: Minulý týden úřad v Aténách sledující státní příjmy uvedl, že by Řecku mohly do července dojít peníze. Pokud by tomu tak bylo, přestalo by splácet dluhy – kromě dluhu ECB, MMF a EU. „Řecko nepřestane platit trojce, protože trojka platí sama sebe,“ řekl vysoký poradce Deutsche Bank Thomas Mayer.

Peníze se vrací jako splátky úroků

V rámci složitého systému splátek, který byl spuštěn po volbách 6. května a který má zajistit, že Řekové nemají přístup k hotovosti, tři velcí věřitelé nyní posílají splátky ze záchranného balíku na účet třetí strany v Řecku. Tam peníze sedí dva tři dny, a pak se jich velká většina vrátí jako splátky úroků řeckých dluhopisů, které Evropa přijala v rámci únorové dohody o pomoci.

Asi tři čtvrtiny řeckého dluhu, tedy 182 miliard eur, nyní má některý z členů trojky, odhaduje investiční banka UBS. „Především ECB chce dostat zaplaceno zpět,“ řekl Mayer. Někteří lidé, kteří mají k celé věci blízko, tvrdí, že trojka se také snaží vyvinout finanční tlak na Řecko, aby udělalo vše pro vybírání daní ze stále zdevastovanější řecké ekonomiky.

Převzato - celé zde: Zacyklené miliardy. Peníze nalité do Řecka se hned vrací do kapes věřitelské trojky

Rubriky:

Komentáře

*
*
Překročil(a) jsi maximální délku komentáře o 0 znaků.
*  captcha
Nikdo nekomentoval.
 

PAŘÁT dnes   Přidejte si nás na Facebooku

 

 

Komodity a deriváty ze stránek Kurzy.cz

 

Zlato - graf ceny

 

RUB/CZK - graf kurzu
Kurzy měn ze stránek Kurzy.cz

Poslední komentáře

  • Ten, co to cáluje:

    A před měsícem mexickej červotoč?

  • Petr:

    Klídek a hadr na čelo - nějaký exot ho...

  • n:

    Vzali nám předsedu nebo nevzali.... https://www.nov...

  • *antibuzna*:

    Samozřejmě, že volby budou. Hnutí ANO...

  • n:

    Stačí si poslechnout poslední vysilání...