Fond ESM, přes který se může Česká republika dostat do dluhové pasti

Než začneme přemýšlet, co vlastně tento fond znamená a zda je výhodný, neměli bychom se spoléhat na odpovědi zaručených moudrých, ale podívat se do dějin. Do dějin dvě stě let nazpět. A přes „velkou louži“. Do kolébky trhu, na území Spojených států amerických. A podobnost s Evropou čistě náhodnou…

Válka Severu proti Jihu

Také tam byl chudý jih, který čelil otrokářským vzpourám, byť do té doby z otroků žil. Také tam byl bohatý sever, který z průmyslové revoluce a tvrdého trhu žil. A proč bychom se měli na tento přechod k “padesáti hvězdičkám“ podívat podrobněji? Protože chudý jih po dvou stech létech je stále chudý, zatímco bohatý sever je stále bohatý. A ani dvě stě let nedokázalo smazat tyto rozdíly, byť USA byly celou dobu v čele pelotonu ekonomického světa. A Evropa se tomu stejně podobá. Také je zde daleko bohatší sever a jih, propadající se do dluhových krizí. Pomohlo v USA přerozdělování a jednotná měna? Ne! Kalifornie, Nové Mexico či Arizona budiž výstrahou a New Orleans (Luisiana) mementem. Také v USA byla obrovská válka, než se sjednotily.

Dokonce i úpadek byl podle evropského scénáře

Dokud v USA byl skutečný trh, akcelerace ekonomiky byla úžasná. Předstihly celý svět a neměly soupeře. Bohužel po „černém pátku“, nástupem keynesiánství, obrovských zadlužení a …Dotací a přerozdělování najednou USA hledají svou tvář. Ani USA totiž nemají na výrazné sociální výdobytky, ani USA si nemohou dovolit už žít na přehnaný dluh. Jenomže zatímco v USA se ekonomika čistí přirozeně napříč všemi státy a banky padají tam i onde, Evropa, potažmo Francie a Německo vymyslely ďábelský plán: za jednotlivé úvěry budou ručit občané všech států.

 V okamžiku vstoupení do eurozóny budeme muset vložit do fondu kapitál a zaručit se za jeho závazky. Za předpokladu, že se podmínky založení fondu nezmění, bude výše splaceného kapitálu Českou republikou  cca 1,3 miliardy eur (32 miliard Kč) a objem celkových záruk cca 11,1 miliardy eur (280 miliard Kč). Samostatná smlouva zakládající ESM případné vystoupení neupravuje. A to je opět kámen úrazu. Proč asi?

 Měli bychom podporovat vládu s podpisem ESM. Ale za jediného předpokladu: v okamžiku, než na nás tato smlouva dolehne, neboli před vstupem do eurozóny a přijmutí eura  vyhlásit referendum, zda ho skutečně chceme a všechna pro a proti by měla vysvětlit a doložit ČNB, nikoliv politici, kteří jednou jsou fanaticky pro, aby příště byli proti.

 

Rubriky:

Komentáře

*
*
Překročil(a) jsi maximální délku komentáře o 0 znaků.
*  captcha
Nikdo nekomentoval.
 

PAŘÁT dnes   Přidejte si nás na Facebooku

 

 

Komodity a deriváty ze stránek Kurzy.cz

 

Zlato - graf ceny

 

RUB/CZK - graf kurzu
Kurzy měn ze stránek Kurzy.cz

Poslední komentáře

  • Ten, co to cáluje:

    A před měsícem mexickej červotoč?

  • Petr:

    Klídek a hadr na čelo - nějaký exot ho...

  • n:

    Vzali nám předsedu nebo nevzali.... https://www.nov...

  • *antibuzna*:

    Samozřejmě, že volby budou. Hnutí ANO...

  • n:

    Stačí si poslechnout poslední vysilání...