Analýza 2012, aneb co ministr financí neřekl

Je li nám stále předhazováno, že s EU a nikdy jinak a samostatné obchodování je cesta do pekel, měli bychom znát i skutečná fakta a data.

Že jsme měli jako Československo v roce 1989 veškerý obchod až na nějaká promile soustředěn na Sovětský svaz a státy RVHP, víme všichni. Že Sovětský svaz neměl peníze na placení, nerostným bohatstvím nechtěl platit a my neměli záruční kapitál, to už dnes snad také víme všichni. A že nás to donutilo během několika let překopat celý obchod a my jsme začali úspěšně vyvážet do západních států, také víme všichni.

To nebyla zásluha Václava  Klause, ale zásluha šikovných a pracovitých občanů z našeho státu. Jistě. Úspěšná transformace ( i když politicky je módní tvrdit jiné) tomu výrazně napomohla. Konvertibilní koruna, správně nasazená, byla základem.

Mimochodem, toto vše se podařilo otočit ještě před vstupem do EU, tudíž tvrzení eurofanatiků, že nám pomohl vstup do EU je lež. Kompletní přeorientování bylo skoro dokončeno ještě před referendem.

Dnes je Evropa v přerozdělovací krizi, neprůhledné a nekontrolovatelné jako RVHP

A opět Klaus jako prezident před třemi léty varoval, že Evropa bude v krizi, začal s předstihem oblétávat svět a na palubu bral lidi z podnikatelské sféry. Když prezident oznámil, že přílišná závislost na Evropě je naše neštěstí, bylo mu ministrem zahraničí až po opozici předhazováno, že je milec starých pořádků  a Sovětského svazu. Tupost si prostě hledá cesty… Jaký je výsledek snažení této relativně malé skupiny a českých podnikatelů? Např. Afrika:

Objem vývozu (nikoliv zisk) za 11 měsíců do května 2012 – nárůst

Nigérie: 1447 miliard (+15,6%)

Mali: 965 miliard (+38%)

Angola: 850 miliard (+32,1%)

Mauretánie: 640 miliard (+0,8%)

Ghana: 474 miliard (+20,5%)

Keňa: 367 miliard (jedna z mála -28,3%)

Senegal: 327 miliard + 44,7%)

 

A především poslední měsíce akcelerují, třeba do Angoly za prvních pět měsíců to bylo 51%!

 

Pokud nás straší ekonomičtí neumětelové kam se řítíme a jedno jest, zda skvělý teoretik profesor Švejnar či jiní, nebo dokonce političtí ekonomové, není to pravda. Ano, řeč čísel jim dává za pravdu, pokud neznáme další fakta. Je jedno, zda máme a budeme mít ještě rok pokles či stagnaci, pokud šetříme jako občané České republiky na „horší časy“ a důchody. V dnešních statistikách se to sice objeví jako zhoršená současnost, ale úložky v bankách, pokud je stát ochrání (a zatím náš bankovní zákon je drží, i když to Brusel chce zvrátit a tyto naše peníze chce dát nejslabším), nemusíme se budoucnosti bát. V okamžiku, kdy světová nebo především evropská krize pomine, můžeme akcelerovat svými výdaji a nikoliv na dluh!!

Hlavně když vyrábíme, vyvážíme a státy či firmy nám za zboží platí, což SSSR po roce 1989 nedělal.

Běžný občan se nemusí řídit meziročním ukazatelem

Ten nic nevypovídá o trendu, ale pouze o aktuálním stavu. A stejně jako rodina, která začne šetřit, tak i stát má jakoby pokles. Ale jakoby. Úložky občanů, vývoz zboží a plusový zahraniční obchod dává za pravdu této vládě, že v hluboké krizi západních států si nevedeme špatně. Naopak. Jasně, ratingová agentura, která nám dává vysokou vizitku, ještě nic neznamená. Ale pokud i stát začne vydělávat na nízkých úrocích, pokud úložky stoupají a firmy mají hotovost v bankách, tak to už je skutečnost, že se příštího období bát nemusíme, i když kolem nás zuří ekonomická válka úpadků a bankrotů včetně vysoké nezaměstnanosti. A pokles plus mínus nula je pro běžného občana zbytečná přítěž informací.

Navzdory byrokracii EU je prostě trajektorie nasazená správně!

Rubriky:

Komentáře

*
*
Překročil(a) jsi maximální délku komentáře o 0 znaků.
*  captcha
Zvracející čtenář
před 4 roky

Pro někoho je výhoda, když tomu lidi nerozuměj. Líp z nás dělaj blbce!

Zeolit
před 4 roky

Skvělý článek, komentář není nutný.

 

PAŘÁT dnes   Přidejte si nás na Facebooku

 

 

Komodity a deriváty ze stránek Kurzy.cz

 

Zlato - graf ceny

 

RUB/CZK - graf kurzu
Kurzy měn ze stránek Kurzy.cz

Poslední komentáře

  • Ten, co to cáluje:

    A před měsícem mexickej červotoč?

  • Petr:

    Klídek a hadr na čelo - nějaký exot ho...

  • n:

    Vzali nám předsedu nebo nevzali.... https://www.nov...

  • *antibuzna*:

    Samozřejmě, že volby budou. Hnutí ANO...

  • n:

    Stačí si poslechnout poslední vysilání...