Euro nesplnilo svůj cíl. Sílí hrozba kolapsu, míní guvernér ČNB Singer

Podle guvernéra české národní banky Miroslava Singera euro nedokázalo urychlit ekonomický růst Evropské unie. Proti tomu je stále reálnější kolaps eurozóny. Namísto dalších obřích půjček zadluženým zemím volá Singer po vrácení a dodržování původních principů eurozóny.

Projekt eura dosud nesplnil svůj cíl, kterým bylo výrazně urychlit ekonomický růst EU a zajistit tak globální konkurenceschopnost Evropy.

Místo toho nyní sílí hrozba kolapsu eurozóny s potenciálně katastrofálními důsledky pro všechny kolem, včetně Česka. Na Žofínském fóru to řekl guvernér ČNB Miroslav Singer.

Fungování eurozóny v její nynější podobě podle Singera závisí ve stále větší míře na "nestandardních politikách" Evropské centrální banky (ECB), na půjčkách a fiskálních transferech. S tím ovšem guvernér nesouhlasí a eurozóna by se podle něj měla vrátit k dodržování původních principů.

Co zaznělo na Žofíně

Otmar Issing, bývalý člen výkonného rady ECB

Eurobondy mohou ve státech snížit úrokovou míru, ale vyvolá to efekt opačný a to zvýšení míry u států jako Německo. Tohle není výraz solidarity, ale nasilný akt. Dochází k přesunu peněz k ostatním státům od německých občanů, bez jejich demokratické podpory.

Pavel Kysilka, předseda představenstva a generální ředitel České spořitelny

Evropské státy se ve srovnání s USA vyznačují nízkou mobilitou práce. A to navzdory faktu, že se lidé domnívají, že jsou v zahraničí schopni najít lepší práci.

Miroslav Zámečník, člen poradní skupiny NERV

Současná situace už neznamená zodpovědnost jen pro Německo. Začíná zatěžovat i severské státy. Pokud začne docházet k oslabení reforem a konsolidaci, EMU se neudrží.

"Víra, že členství v eurozóně povede k větší disciplíně hospodářských politik, se ukázala být iluzí," řekl. Evropské instituce nejsou navíc podle něj ty, které vyzývají k dodržování rozpočtové disciplíny.

To jako problém označil i bývalý člen výkonného výboru ECB a jeden ze spolutvůrců projektu eura Otmar Issing. "Nejjistější cestou, jak zničit projekt evropské integrace a eura, je zavedení společných evropských eurobondů," řekl.

Kromě toho upozornil, že takovou věc zakazuje samotná maastrichtská smlouva, podle které jedna země nesmí nést odpovědnost za dluhy jiných zemí.

Eurozóně podle Issinga nepomůže vyřešit krizi ani politická integrace. Vytvořit politickou unii trvá podle něj příliš dlouho. "Potřebujete změny ústav, referenda, navíc s nejistým výsledkem. Nemyslím si, že nyní existuje podpora lidí pro takový projekt. Určitě to nepřispěje k vyřešení krize," uvedl.

Silné a stabilní euro je možné podle Issinga zajistit jen návratem k původním principům celého projektu. "Jde o ustanovení nezávislé centrální banky s jasným mandátem udržovat cenovou stabilitu," uvedl. Dále by se podle něj měl dodržovat pakt stability a růstu a nevytvářet záchranné balíky porušující smlouvy EU.

K přijetí eura se Česko zavázalo při vstupu do EU. Podle guvernéra Singera je nejbližším technicky možným termín pro vstup Česka do eurozóny leden 2017.

"Jde o první možný termín bez ohledu na vývoj krize eurozóny," upozornil guvernér s tím, že v takovém případě by Česká republika musela již příští rok plnit maastrichtská kritéria. Termín přijetí eura nyní ČR nemá stanoven.

Autoři: ČTK  , paf (Převzato z Idnes)

Rubriky:

Komentáře

*
*
Překročil(a) jsi maximální délku komentáře o 0 znaků.
*  captcha
Nikdo nekomentoval.
 

PAŘÁT dnes   Přidejte si nás na Facebooku

 

 

Komodity a deriváty ze stránek Kurzy.cz

 

Zlato - graf ceny

 

RUB/CZK - graf kurzu
Kurzy měn ze stránek Kurzy.cz

Poslední komentáře

  • Ten, co to cáluje:

    A před měsícem mexickej červotoč?

  • Petr:

    Klídek a hadr na čelo - nějaký exot ho...

  • n:

    Vzali nám předsedu nebo nevzali.... https://www.nov...

  • *antibuzna*:

    Samozřejmě, že volby budou. Hnutí ANO...

  • n:

    Stačí si poslechnout poslední vysilání...