Nafouknutý galský kohout: Francie se podobá Španělsku, užívá si ale jako Německo

Francie si stále užívá tříprocentní prémie na výnosech dlouhodobých dluhopisů. Důvody takto nízkých výnosů se ale hledají jen ztěžka. Můžeme očekávat, že Francie bude muset svým věřitelům připlatit, její makroekonomická čísla totiž nejsou dobrá.

Důvod, proč si Francie dokáže udržet současný AAA/AA+ rating a extrémně nízké výnosy vládních dluhopisů je z makroekonomického hlediska naprostou záhadou.

Pohybujeme se sice obecně v globálním prostředí extrémně nízkých výnosů vládních dluhopisů, ale dynamika francouzské ekonomiky je výrazně podobnější spíše zemím PIGS (Portugalsko, Itálie, Řecko a Španělsko) než Německu, severským zemím Evropy, či USA.

Důkazní materiál, proč Francie směřuje k osudu zemí PIGS je velmi přímočarý:

a) Průmyslová produkce Francie kopíruje osud italské průmyslové produkce a jelikož se dnes ani jedna země není schopna vyrovnávat se ztrátou konkurenceschopnosti devalvací měny, průmyslová produkce spadla na úrovně, které jsme naposledy viděli před dvaceti lety.

b) Je důležité si uvědomit, že příčinou destrukce francouzské průmyslové báze není nízká kvalita výrobních faktorů (PIGS), ale zcela výlučně sociální, regulatorní a daňová politika francouzského státu a odborů. Francie totiž disponuje kvalifikovanou pracovní sílou, solidním institucionálním prostředím, levnými zdroji energie a dostatečnou zásobu produktivního kapitálu.

Všechny tyto faktory by měly činit z Francie solidního konkurenta německé ekonomiky. Problém tedy musí být v růstu podílu státu na HDP a patologické sociální politice, která preferuje zaměstnance nad skutečným motorem hospodářského růstu, tj. zaměstnavateli.

část převzata z IHNED: Autor je analytikem Best Buy Investments

Rubriky:

Komentáře

*
*
Překročil(a) jsi maximální délku komentáře o 0 znaků.
*  captcha
Nikdo nekomentoval.
 

PAŘÁT dnes   Přidejte si nás na Facebooku

 

 

Komodity a deriváty ze stránek Kurzy.cz

 

Zlato - graf ceny

 

RUB/CZK - graf kurzu
Kurzy měn ze stránek Kurzy.cz

Poslední komentáře

  • Ten, co to cáluje:

    A před měsícem mexickej červotoč?

  • Petr:

    Klídek a hadr na čelo - nějaký exot ho...

  • n:

    Vzali nám předsedu nebo nevzali.... https://www.nov...

  • *antibuzna*:

    Samozřejmě, že volby budou. Hnutí ANO...

  • n:

    Stačí si poslechnout poslední vysilání...