Petr Mach: Vyberte si, zda chcete "zelenou" energii, podle toho zaplatíte

Strana svobodných občanů (SSO) má plán, jak zamezit růstu cen elektřiny v důsledku tzv. solárního boomu. Návrh řešení na úterní tiskové konferenci přestavil předseda SSO Petr Mach.

"Cena, kterou spotřebitel platí navíc za elektřinu z obnovitelných zdrojů, není poplatek, ale daň, protože tuto cenu musí platit všichni," začal Mach.

Řešení navržené Machem spočívá ve třech opatřeních.

"V prvé řadě by mělo být na spotřebiteli, aby se mohl rozhodnout, jakou elektřinu si chce kupovat. Proto by měla existovat možnost, aby si lidé mohli tuto ekologickou elektřinu objednat u distributora a také ji zaplatit. Neměla by to být povinnost," řekl Mach.

"Takovou elektřinu by si možná koupil pan (Martin) Bursík (SZ), který ji dlouhodobě podporuje, nebo pan (ministr financí Miroslav) Kalousek (TOP 09), který zákon o podpoře výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů podpořil ve sněmovně," dodal předseda SSO.

Mach uznává, že je nepravděpodobné, aby dobrovolný odkupu elektřiny pokryl všechny závazky, které stát vůči výrobcům energie z obnovitelných zdrojů (OZE) má. "Proto navrhujeme zvýšit tranzitní poplatky pro tento typ elektřiny přes území ČR," dodal.

V současnosti totiž přes českou distribuční síť "protéká" elektřina z německých slunečních a větrných elektráren do Rakouska. "Pokud zrovna na německém pobřeží fouká vítr, tak to velmi zatěžuje naši distribuční síť a několikrát hrozil tzv. black out, tedy výpadek elektřiny," dodal šéf Svobodných s tím, že za tento tranzit by se mělo účtovat řádné mýto.

Výši takového poplatku však Mach neuvedl. "Nelze to pořádně kalkulovat, protože neznáme poptávku po zelené elektřině, takže nevíme, jaká část závazků by zůstala nepokrytá," vysvětlil. Dále dodal, že EU nemá směrnici, která by regulovala výši tranzitních poplatků za energie, jako je tomu například u nákladní dopravy.

Jako třetí opatření SSO navrhuje zrušení daňové výjimky u elektřiny z OZE. "V současnosti platíte normální daň z elektřiny, od níž jsou však obnovitelné zdroje osvobozeny. Podle nás by to mělo být nastaveno férově, aby tuto daň platili všichni. Ovšem měl by tuto daň platit výrobce, nikoli spotřebitel," dodal Mach.

Svobodní vyzývají české politiky, aby se soustředili na již dojednané výjimky. V přístupové smlouvě si například v oblasti OZE ČR vymohla výjimku, že je možné v důsledku nepříznivých klimatických faktorů závazek stran OZE nenaplnit. "Bohužel Topolánkova vláda přijala novou směrnici již bez tohoto závazku. A k tomu teď pan ministr (Martin) Kocourek (ODS) přišel s návrhem na zvýšení podílu OZE o dalších 0,5 procentního bodu ze 13 procent na 13,5 procenta," dodal Mach.

Svobodní soudí, že touto cestou by šlo minimalizovat dopady na spotřebitele, aniž by došlo k nabourání platných smluv. Ty výrobcům elektřiny z OZE garantují maximální snížení výkupních cen elektřiny o pět procent ročně, přičemž distribuční společnosti musí tuto elektřinu vykupovat. Tato garance platí 15 let od uzavření smlouvy. Zákon vznikal v době, kdy podle tohoto ustanovení vznikala investice s návratností mezi 10 a 15 lety. Od té doby však prudce poklesly náklady spojené s pořízením a provozem zejména u fotovoltaických panelů, takže zákon vytvořil investici s garancí zisku.

Zákon byl sice novelizován, ale již uzavřené smlouvy nejde jednostranně změnit, takže hrozí, že v příštím roce výrazně stoupnou náklady na elektřinu v důsledku vysokých výkupních cen za elektřinu z OZE.

Svobodní na tiskové konferenci dále vyjádřili svou podporu Slovensku, které odmítlo pomoci zadluženému Řecku. "Tato pomoc je zcela v rozporu s platnými smlouvami i se zásadami Evropské unie. Pokud bude na Slovensku v tomto vyvíjen nátlak, budeme to považovat za další důkaz nepřijatelnosti Evropské unie," dodal Miloslav Bednář, místopředseda SSO a kandidát za tuto stranu do Senátu.

-Jiří Táborský, Mediafax

Rubriky: ,

Komentáře

*
*
Překročil(a) jsi maximální délku komentáře o 0 znaků.
*  captcha
Nikdo nekomentoval.
 

PAŘÁT dnes   Přidejte si nás na Facebooku

 

 

Komodity a deriváty ze stránek Kurzy.cz

 

Zlato - graf ceny

 

RUB/CZK - graf kurzu
Kurzy měn ze stránek Kurzy.cz

Poslední komentáře

  • Ten, co to cáluje:

    A před měsícem mexickej červotoč?

  • Petr:

    Klídek a hadr na čelo - nějaký exot ho...

  • n:

    Vzali nám předsedu nebo nevzali.... https://www.nov...

  • *antibuzna*:

    Samozřejmě, že volby budou. Hnutí ANO...

  • n:

    Stačí si poslechnout poslední vysilání...