Zetor Brno se vzpamatovává: zahajuje útok na ruské trhy

Po propadu v roce 2009, způsobeném ekonomickou krizí, a po následujících nutných změnách hlásí tradiční brněnský výrobce traktorů Zetor druhý rok po sobě mírný nárůst a očekává, že tomu tak bude i příští rok. Zároveň dál hledá nové trhy.

* E15: Podařilo se navázat na kontrakty zpřetrhané v roce 2009? Nebo jste se letos dostali i na nové trhy?

Letos se nám podařilo proniknout na trhy v Makedonii a Srbsku a také v Iráku. V prvním čtvrtletí jsme na irácký trh dodali prvních 55 traktorů a zhruba v polovině roku jsme spolu s naším importérem podepsali kontrakt s iráckou vládou na dodávku 1500 traktorů v příštích třech letech. To považujeme za významný kontrakt, protože Irák byl historicky naším velkým odbytištěm. V Iráku byl dokonce kdysi i montážní závod traktorů Zetor.

* E15: Neuvažujete opět o jeho obnovení, právě kvůli nové zakázce?

O tom je zatím předčasné hovořit.

* E15: Mezi lety 2008 a 2009 poklesla v důsledku krize výroba a prodej traktorů Zetor asi o třetinu. Ztratili jste nějaké trhy?

Tehdy to byl celkový pokles. Nedá se říci, že bychom ztratili některý konkrétní trh. Na druhé straně si ale držíme podíly na trzích v ČR, na Slovensku a v Polsku.

* E15: Loni jste nově dodali traktory i do Afriky, konkrétně do Jihoafrické republiky a Angoly…

V Africe vyvíjíme aktivity, protože i tam byl Zetor dříve významným dodavatelem. Snažíme se svou pozici obnovit, stejně jako se zkoušíme prosadit na všech trzích, u kterých se nám zdá, že mají potenciál.

* E15: Neuvažujete, že byste zřídili montážní závod někde mimo Česko?

V tuto chvíli ne, do budoucna to nevylučujeme. Například vzhledem k výši dovozních cel v Rusku by to bylo zajímavé právě na tomto trhu.

* E15: Chystáte se na něj vstoupit?

V různé fázi máme rozjednáno několik obchodů, z nichž alespoň jeden vypadá velice slibně a mohl by být podepsán začátkem příštího roku. Je to právě na ruském trhu, na který se snažíme dlouhodobě dostat. Nechtěl bych předbíhat, protože jednání probíhají už přes rok, ale bohužel tak to asi někdy musí být. Ruský trh je složitý v dovozní přirážce. Všichni, kteří tam montují nebo vyrábějí traktory, mají cenovou výhodu proti dovozcům v rozmezí 15 až 19 procent. Nechci předjímat, kolika kusů by se to týkalo, budeme o tom samozřejmě informovat. Počkejme si nějaké dva měsíce.

* E15: Šlo by o traktory, nebo komponenty?

O traktory. Ale uvažujeme i o tom, co jste naznačoval, že bychom tam zřídili montovnu. Uvidíme, jak se to vykrystalizuje.

Rubriky:

Komentáře

*
*
Překročil(a) jsi maximální délku komentáře o 0 znaků.
*  captcha
Nikdo nekomentoval.
 

PAŘÁT dnes   Přidejte si nás na Facebooku

 

 

Komodity a deriváty ze stránek Kurzy.cz

 

Zlato - graf ceny

 

RUB/CZK - graf kurzu
Kurzy měn ze stránek Kurzy.cz

Poslední komentáře

  • Ten, co to cáluje:

    A před měsícem mexickej červotoč?

  • Petr:

    Klídek a hadr na čelo - nějaký exot ho...

  • n:

    Vzali nám předsedu nebo nevzali.... https://www.nov...

  • *antibuzna*:

    Samozřejmě, že volby budou. Hnutí ANO...

  • n:

    Stačí si poslechnout poslední vysilání...