Singer: Zadlužení Řecka nelze řešit jinak než odchodem země z eurozóny

Hospodářské noviny

Řešením řeckých problémů ztrácejí podle něj politici příliš mnoho času. Jedinou další variantou je "dát Řecku masivní peníze z evropských strukturálních fondů", a k tomu se Evropa zatím nemá, dodal.

"Pokud tu není vůle dát Řecku masivní peníze z evropských strukturálních fondů, nevidím jiné řešení než jeho odchod z eurozóny a masivní devalvaci nové řecké měny," domnívá se guvernér České národní banky Miroslav Singer a dodává, že politici se alespoň budou moci věnovat důležitějším věcem.

Česko je silně závislé na vývoji eurozóny. Její dosavadní boj s dluhovou krizí však guvernér České národní banky (ČNB) Miroslav Singer nepovažuje za efektivní. Řešením řeckého zadlužení podle něj ztrácejí politici příliš mnoho času, říká v exkluzivním rozhovoru pro HN.

"Evropa dva roky řeší Řecko, tedy dvě procenta své ekonomiky. Jak by vypadalo Česko, kdybychom poslední dva roky neustále řešili zadlužení města velikosti například Kladna?“ klade si řečnickou otázku se v rozhovoru Singer.

Krize do Česka nepřichází

Hospodářská krize srovnatelná s rokem 2008 nepřichází, tvrdí guvernér. Minimálně v prvním pololetí by měla produkce českého výrobního sektoru s výjimkou stavebnictví růst.

Optimistický výhled podporují nejčerstvější čísla z konce loňského roku. Průmysl vzrostl v listopadu o 5,4 procenta, oproti prognóze sedmkrát rychleji, i když to je zčásti dáno dokončením jednorázových projektů.

Ve stejném období dosáhl zahraniční obchod nejlepšího výsledku v historii samostatného Česka. Vývoz vzrostl téměř o deset procent, a protože import roste dlouhodobě pomaleji, skončila obchodní bilance v rekordním přebytku.

 

"Půjde o rok nízkého nebo mírně záporného růstu ekonomiky," dodává Singer k výhledu na letošní rok.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Nezaměstnanost výrazně stoupla, lidí bez práce je přes půl miliónu

Nezaměstnanost v Česku vzrostla z listopadových osmi procent na prosincových 8,6 procenta. Počet evidovaných uchazečů o zaměstnání činil 508 451. Oba údaje jsou nejvyšší od dubna loňského roku. Vyplývá to z údajů zveřejněných v pondělí ministerstvem práce a sociálních věcí.

„Takto špatný výsledek nikdo nečekal,“ komentoval výsledek analytik Tomáš Volf ze společnosti Citfin. Počet volných pracovních míst v prosinci klesl na 35 784, což je příliš nízký počet na obrat v nezaměstnanosti.

V dalších měsících se situace nezlepší. Firmy budou nadále obezřetné v nabírání nových zaměstnanců. „Počasí koncem roku sice mohlo některé sezónní práce prodloužit, ale jejich útlum přijde začátkem roku,“ dodal Volf, podle něhož je zde navíc stále otázka zeštíhlování státního sektoru.

Předešlé

Analýza na rok 2012 - bude v České republice lépe?

Rubriky:

Komentáře

*
*
Překročil(a) jsi maximální délku komentáře o 0 znaků.
*  captcha
Nikdo nekomentoval.
 

PAŘÁT dnes   Přidejte si nás na Facebooku

 

 

Komodity a deriváty ze stránek Kurzy.cz

 

Zlato - graf ceny

 

RUB/CZK - graf kurzu
Kurzy měn ze stránek Kurzy.cz

Poslední komentáře

  • Ten, co to cáluje:

    A před měsícem mexickej červotoč?

  • Petr:

    Klídek a hadr na čelo - nějaký exot ho...

  • n:

    Vzali nám předsedu nebo nevzali.... https://www.nov...

  • *antibuzna*:

    Samozřejmě, že volby budou. Hnutí ANO...

  • n:

    Stačí si poslechnout poslední vysilání...