Zlodějny kolem ŘSD začínají mít svá jména

Podnikatel Martin Kobrle měl prý jen štěstí: od státu levně koupil velký pozemek u pražského obchvatu, naopak sousední bezcennou parcelu státu prodal za 1,7 milionu. Přesto může čekat návštěvu policistů. Jak HN zjistily, ŘSD na tento případ podalo trestní oznámení.

Jméno podnikatele Martina Kobrla se prolíná trestním oznámením, které noví manažeři státních silnic a dálnic podali kvůli machinacím s pozemky.

Třiačtyřicetiletý muž, udělal předloni s Ředitelstvím silnic a dálnic výhodný obchod: draho se zbavil nepoužitelné parcely u potoka i bezcenného pozemku pod dálnici.

A místo nich získal 1,5hektarový pozemek hned u pražského obchvatu v Ruzyni.

Kobrle ale má jednoduché vysvětlení: vydělat mu umožnili hloupí státní úředníci, ne korupce nebo vyšlapané cestičky k vrcholným manažerům ŘSD.

Podle trestního oznámení, jehož obsah HN zveřejnily jako první už ve čtvrtek, ŘSD předloni souhlasilo, že s Kobrlem vymění velkou parcelu u obchvatu za jeho pozemky pod dálnicí D5.

Jenže zatímco ty pod dálnicí nejsou státu k ničemu, na těch ruzyňských se dá v budoucnu dobře vydělat. Poblíž například už stojí velký autosalón. Navíc Kobrle ho koupil jen za 52 korun za metr. Kobrle to uznává, ale cenu si prý stanovovalo samo ŘSD.

"Já jsem přišel u ulice, nikoho jsem neznal, neměl jsem žádnou protekci. A měl jsem prostě o ten pozemek velký zájem," říká dnes.

Podle dnešního vedení ŘSD to však byla jasná spekulace: parcelu pod dálnici, kterou nabídl státu výměnu za tu u obchvatu, totiž získal jen pár dní před směnou - sám si ji nejdřív musel koupit. "Já jsem ty pozemky prostě nějak získal. Co se týká metodiky směn, odhadů - to všechno si dělalo ŘSD. Já jsem tam nepřišel se svým odhadcem a neřekl jsem: Udělejte to takhle a takhle," tvrdí podnikatel.

Kobrle přitom nezastírá, že jednou chce na parcele dobře vydělat, zatím je ale v územním plánu vedená jako pole. "A je záhada, jestli se to povede změnit tak, abych tam jednou mohl stavět. Úřady to nechtějí povolit," vysvětluje.

 

Tohle je ale jen jedna část podezřelého příběhu. V sousedství se ještě rozkládá další téměř bezcenná parcela - úzká "nudle" táhnoucí se podél potoka. Kobrle ji koupil od restituenty, která ji před tím marně nabízela ŘSD.

Jeho šéfové odepsali, že nemají zájem. Když ji ale od 90tileté majitelky koupil Kobrle, vše se změnilo: ŘSD ochotně souhlasilo, že ji odkoupí. Za 3600 korun za metr. Celkem tak Kobrle vydělal 1,7 milionu.

Nebylo mu divné, že je stát ochoten zaplatit takového peníze za tak špatnou parcelu? "Byl jsem příjemně překvapen," vybavuje si Kobrle. "Ale kdyby mi za to nabídli 100 korun za metr, tak jsem jim to klidně prodal taky."

Oba obchody se odehrály v době, když ŘSD šéfoval Alfred Brunclík, mluvit o nich ale nechce. Jen vzkázal, že je vázaný mlčenlivostí. Jakou mlčenlivostí a proč by nemohl o transakcích mluvit, když jde o veřejné peníze, už nevysvětlil.

Podezření z nevýhodných obchodů s pozemky je už druhé během krátké doby. Před Vánoci protikorupční detektivové zatknuli Brunclíkova předchůce, bývalého generálního ředitele Petra Laušmana, jeho pravou ruku Michala Halu a podnikového právníka Roberta Wolfa.

Mají důkazy, že za úplatky zmanipulovali pronájmy dálničních odpočívadel pro stavbu benzinek. Stát kvůli nim přišel o 264 milionů.

Komentáře

*
*
Překročil(a) jsi maximální délku komentáře o 0 znaků.
*  captcha
Nikdo nekomentoval.
 

PAŘÁT dnes   Přidejte si nás na Facebooku

 

 

Komodity a deriváty ze stránek Kurzy.cz

 

Zlato - graf ceny

 

RUB/CZK - graf kurzu
Kurzy měn ze stránek Kurzy.cz

Poslední komentáře

  • Ten, co to cáluje:

    A před měsícem mexickej červotoč?

  • Petr:

    Klídek a hadr na čelo - nějaký exot ho...

  • n:

    Vzali nám předsedu nebo nevzali.... https://www.nov...

  • *antibuzna*:

    Samozřejmě, že volby budou. Hnutí ANO...

  • n:

    Stačí si poslechnout poslední vysilání...