Pan Blafoun, aneb vítězství ducha nad hmotou: Kalousek versus Babiš.

 

Otázky Václava Moravce se nesly v duchu vtipnější vyhrává. Jak jinak nazvat mimoběžky, které se střetly v této masochistické diskuzi v pravé poledne...

 

Říkali jsme tomu kameňák: "Babičko, nevíte, kolik je hodin?"  "Já nekouřím" a skočila do kanálu....

Ale k věci: dnešní diskuze se nesla v duchu, že Kalousek žádal snížení deficitu, Babiš tvrdil, že sníží deficit tím, že více vybere. Předtím ale tvrdil, že nezvyšuje dluh, neboť používá rezervy, které vytvořila Nečasova vláda na nečekané výdaje, pokud by se světová krize ještě zhoršila. A Státní pokladna, neboli sledování peněz on-line, umožnila snížení těchto rezerv, které si Babiš a Sobotka náležitě užívá.

Takže nakonec udělá Babiš sekeru přes 100 miliard, rozpustí rezervy a říká tomu snižování zadlužení. Pak oznámil, že investuje do výstavby školek a tím zvýší investice. Jenom mu nikdo neřekl, že děti už v tu dobu budou ve školách, takže zbourá školky a postaví školy.

Pro posluchače OVM tento rozhovor byl, jak kdyby se obnovilo právo útrpné. Také jsme tak trpěli. Už dávno předtím běžel podobný rozhovor. Stejně inteligentní, stejně geniální.

ANO, bude líp...

 

 

Pointa? Na Kalouskovi bylo vidět, jak si to náležitě užívá. Cílenými otázkami deptal a provokoval Babiše o vyrovnaném rozpočtu, až to pan Blafoun Babiš nevydržel a vyjel, že v roce 2017 vybere tolik, že bude vyrovnaný rozpočet. Kalousek to okamžitě využil a zdůraznil natolik, že to  ČT hned zařadila jako hlavní zprávu a samozřejmě Kalousek si nenechal ujít nabodnutí Babiše na vidle, kdy hned z kraje druhé hodiny poukázal na zpravodajství o dluhu 95 miliard v roce 2017 a přitom Babiš tvrdí, že je to rok vyrovnaného rozpočtu.

Pokračování diskuse z 1. hodiny pořadu


Domnívám se, že se Kalousek směje ještě teď, jak Babiše doběhl a Babiš přiznal nechtěně barvu. Babišovi už nikdo vyrovnaný rozpočet na rok 2017 neodpáře. A bude líp...

Komentáře

*
*
Překročil(a) jsi maximální délku komentáře o 0 znaků.
*  captcha
xx
před 2 roky

Kam tím mířím ? Mířím tím tam, kam např. dnešní skvělý článek na webu mises.cz http://www.mises.cz/clanky/clovek-proti-...

Jak se z liberálů stávají defakto zastánci donucovací moci.

Vaše argumentace mi prostě rozsvítila v hlavě červenou kontrolku, ačkoli jsem tento článek četl až dnes.

Jde o tu schopnost rozlišovat věci z podstaty a ne z toho jak se navenek zdají nebo jaké motivy k nim vedou.

Je šumá fuk, jaké měl Drábek nebo kdo motivy k těm opatřením. Podstatné je, že ta opatření nevedla k dobrovolné spolupráci ale k donucovací. A jako taková pro každého skutečného liberála musí být negativní, byť jiná opatření jsou ještě horší.

Myslím že jste naskočil na současnou moderní mediální vlnu, která je vedena snahou odvrátit kritiku od smyslu výdajů a státního donucování ke způsobům.

To totiž umožňuje Babišům i Kalouskům získávat hlasy všech nespokojených voličů a přitom je to nezavazuje ke změně podstaty. Stačí změna formy.

Takže Kalousek i Babiš získávají hlasy povrchně hodnotících pravicových voličů, ale ve skutečnosti nic pravicového na jejich politice nenajdeme, protože oni nemění obsah ale pouze formu, obal, vnější vzhled.

Pamatuju ještě na dobu kolem roku 2005-6 když byl Kalousek v parlamentu a ve vládě se socialisty a hřímal na půdě parlamentu o nutnosti odkrýt lidem skutečnou výši jejich zdanění. Byl tehdy v ostrém střetu se socialisty, kteří to chtěli samozřejmě co nejvíce zakrýt, protože dobře vědí že většinu státních výdajů platí právě jejich voliči.

Tehdy jsem si řikal, že Kalousek tlumočí právě moje názory. Jenomže pak přišel do vlády mnohem silnější, získal moc něco s tím udělat a taky se o to pokusil. Ale dopadlo to spíše tristně a ve víru dění jeho pravicovost zmizela.

A tak to bylo i s ODS i s vaším argumentem že „Nemůžete zlikvidovat pracovní místa, která musíte mít ze zákona.“ !!

Prokrista pána, co to je za argumentací ? Přece od toho jsou pravice a od toho jsou ve vládě, aby špatné zákony změnili a ne aby se jimi řídili a vymlouvali se na ně, že proto nemohou nic dělat !

xx
před 2 roky

To že v době recese zvyšují daně aby udrželi státní výdaje lehkoživkům na úřadech, to je neodpustitelné ze dvou hledisek.

1) poškodilo to ekonomiku jako celek ( v době kdy lidem klesají mzdy se zvyšují ceny díky vyšším daním ? Co to je za ekonomickou teorii ? )

2) poškodilo to pravicovou politiku, protože to vydávali za pravicovou politiku.
A propásli jedinečnou šanci zavést mnohem liberálnější opatření, snížit zatížení ekonomiky daněmi a konečně nastolit podmínky zdravého růstu ekonomiky. To je asi to nejhorší co udělali a čím zabetonovali stávající bídný stav na další dvě nebo více volebních období.

I takové malinkaté střípečky svobody, jako je novela zákona o zeleni je trnem v oku současné levici u moci a chtějí ji zase zpět omezit. A to je skutečně jen drobnost.

Petr Pokorný
před 2 roky

Nemáte v tomto pravdu. Úřadům to nešlo a mohl bych to dokázat. Naopak se snižovalo ve mzdách až o pět tisíc a vytížené úřednice se vzděláním dělají i za 16 tisíc. (GINIS a pod..) To ne-propojení zásluhou Janečka a Jančury je děsné a přitom výběrové řízení zase nebude.
A ta logika spočívá v tom, že když čekám krizi, tak zatáhnu doma za rozpočet. Stát to musí udělat stejně. Jistě, na HDP se to ukáže, ale nyní Babiš jásá, jaké byly rezervy a že má z čeho brát. Ty rezervy nespadly z nebe. Ale viděním davu to pravicovou politiku poškodilo. Souhlasím.

xx
před 2 roky

Já přece netvrdím, že úředníci jsou přeplácení. Ale že to nešlo ? Jistě úřadům to nešlo, protože kapr si rybník nevypustí.

Ale pravicový politik by neměl mít hlavní starost o to aby zachoval pracovní místa na úřadech prokrista.

A kdy je vhodnější příležitost začít úřady likvidovat, než právě v krizi, kdy je odůvodnění nejsnazší !

V naší zemi existuje obrovské množství zbytečných úřadů, které dělají pouze medvědí službu občanům. Některé dokonce nedělají žádnou službu občanům a existují jen sami pro sebe.

To je pravicová politika !

Petr Pokorný
před 2 roky

Nemůžete zlikvidovat pracovní místa, která musíte mít ze zákona. Nebo spíše činnost a výstupy. Můžeme si myslet o Drábkovi co chceme, ale jediná cesta, jak zmenšit počet, je nahradit jednotným programem. To se připravovalo, ale volby a "kauza" to zastavily. (Jančura, Janeček, Randák a Láska) Dnes zase jsou tři programy, které spolu nekomunikují a nestíhá se. Je třeba přijmout další pracovnice. A výběrové řízení v nedohlednu. http://www.paratdnes.cz/2014/01/Za-zloci...

xx
před 2 roky

To byste mně tedy rozesmál. Mluvíte jako nejvyšší byrokrat sir Humphrey Appleby.

„ Co se stane, když se naskytne volný pozemek řekněme v Nothinghamu a jsou protichůdné návrhy na jeho využití, nemocnice, školy nebo letiště.

Předně ustavíme meziresortní komisi z ministerstva zdravotnictví, školství, dopravy, financí, životního prostředí. A ti nám dají podklady, jednáme, navrhujeme, diskutujeme, revidujeme, zkrátka běžná praxe.

Přesně tak. Měsíce užitečné práce. Práce pak vyústí ve zralý a zodpovědný závěr. Pokud by ovšem existovaly regionální samosprávy, rozhodli by si to v Nothinghamu v průběhu dvou schůzí, naprostý amatérismus.

Oni tam bydlí.

A co by to znamenalo pro nás ?!

No, méně práce.

Ano, mnohem méně práce. Tak málo, že by jí pomalu zvládli i sami ministři. Čímž bychom my měli méně moci.

No já ani nevím jestli stojím o nějakou moc.

Bernarde, když správní lidé nebudou mít moc, víte co se stane ? Budou jí mít špatní lidé. Politici a radní. Obyčejní voliči !

Nemá to v demokracii takhle vypadat ?

Tady je Britská demokracie Bernarde !

Co má být ?

Britské demokracie bere především v úvahu potřebu udržovat systém, který chrání důležité součásti života a účinně je brání před rukama barbarů. Věci jako opera, radio 3, náš venkov, právo, univerzity ( dvě z nich ). A ten systém jsme my.

Ach, ježíš !

My řídíme to civilizované aristokratické vládní soukolí občas dolaďované nutnými volbami. Od roku 1832 děláme všechno proto abychom voliče postupně odstavili od vlády. Časem jsme je dostali do postavení, kdy volí maximálně jenom jednou za 5 let a to onu sebranku šašků, která se pokouší zasahovat do naší politiky. A vy byste nyní tyhle výdobytky klidně zahodil ?

Kdepak, takhle jsem to nemyslel.

Bernarde, vy byste chtěl aby se jezerní oblast proměnila v gigantický karavanový kemp ? A královská opera v sál pro bingo, co ? Nebo národní divadlo v obchodní dům pro prodej koberců ?

No, ono už to tak vypadá.

Proto jsme dali architektovi rytířský titul aby se tohle nikdo neodvážil vyslovit !

Chtěl byste snad aby takové rádio 3 vysílalo popmusic celých 24 hodin denně ? A jaký byste měl pocit, kdyby televize nevysílal všechny ty kulturní pořady ?

Nedívám se na ně.

Ale to já taky ne, jenomže je důležité vědět, že tam jsou !

Ale vy jste tvrdil, že samosprávy jsou zkorumpované a neschopné.

No ovšemže ano, tak zkorumpované a neschopné že si toho všimli už i ministři. V důsledku toho centralizují moc. Všechny zodpovědné úkoly potom svěřují nám. My jsme ten výkvět vládnutí Bernarde.“

Petr Pokorný
před 2 roky

Nezlobte se, ale mám dojem, že o tom nic nevíte. Zkuste se zeptat tam, kde tyto programy používají. Jak se ručně dohledává, jak to nelze propojit a jak ženy 8 hodin čumí do miničísílek a dohledávají chyby, které by mohl lehce program najít. Nemyslím na okrese, (a asi i kraji) kde je program jeden a spolupracuje sám se sebou. Ale kde se protínají. Zíral byste jak vizír. Nevím, zda si něco nepřihrál Šiška, ale směr byl správný!

xx
před 2 roky

Jiný příklad ze seriálu Jistě pane ministře - nemocnice ve které nejsou lékaři ani pacienti, ale pilně tam pracuje 500 úředníků.

Ale co tam dělají, když tam nesou pacienti ?

Ale pane ministře, tam funguje celá řada nesmírně zaneprázdněných oddělení.
Především krizové oddělení, pro požáry, stávky, nálety, jaderné války, epidemie, otravy z potravin a vody, v podobných krizích je místní nemocnice jedinou naději k přežití.
Dále je tam oddělení pro správu dat a výzkum, které v tuto chvíli provádí rozsáhlý demografický průzkum spádové oblasti. Musíme totiž předvídat řadu budoucích požadavků na porodnictví, geriatrii, pediatrii i na poměr mužů a žen. Dál, za třetí je tam finanční oddělení, které dělá účetní rozvahy, roční rozpočty, plánuje peněžní toky. Potom je tam nákupní oddělení jež má za úkol objednávat lékařské a jiné vybavení, hledá nové přístupy, studuje ceníky, katalogy.

Nakupuje co ?!

Přece vše pane ministře, od elektroencefalografu po lyzol. Mohu pokračovat ?

Buďte stručný !

Byl bych, kdyby to jen šlo. Myslím že tohle musíte i Vy pochopit.
Za páté je tam technické oddělení, které vyhodnocuje to vybavení. Dále stavební odbor, který se zabývá plány výstavby třetí etapy, náklady a tak dále, pro poslední část nemocnice, jež má být dokončena ve třetím tisíciletí.
Dále je tam údržba, úklid, stravování, personální odbor kvůli dovoleným, zdravotnímu pojištění, mzdám. A dále úředníci starající se o zaměstnance, ti mají momentálně v péči více než pětset lidí. A konečně administrativa.

A, ouřadové. Úředníci kteří mají zúřadovat ostatní úředníky.

Ta práce je velmi důležitá, pane ministře. Papírnické zboží, psací stoly, kancelářský nábytek, vybavení, vztahy mezi odděleními

He he, já nevím jestli mluvíte vážně.

Nerozumím.

Humphrey, tam nejsou žádní pacienti ! Těm to má doufám sloužit ? Pacientům ! Nemocným !

Ovšem. Všechny ty úkony jež jsem vyjmenoval se musejí vykonávat, ať už s pacienty nebo bez nich.

Proč ?!

Proč ?

Proč ?!

Bože, já, já nerozumím.

Tak to řeknu jasněji. Proč ?!

Zbavil byste se armády jenom proto že není válka ?

To je něco úplně jiného. Nemocnice musí mít výsledky!

He, pane ministře, svůj úspěch neměříme výsledky, nýbrž činností, a tam je činnost rozsáhlá a hlavně produktivní. Těch pětset lidí tam trpí skutečnou přepracovaností. Plný stav zaměstnanců má činit 650.

Petr Pokorný
před 2 roky

Nezlobte se, ale já nevím, kam tím míříte, protože...Protože já neobhajuji administrativu, ale pouze tvrdím, že tři systémy, které spolu špatně komunikují, zatěžují šíleně lidi, pracující pro stát a ti dělají chyby z přetížení. Ty smlouvy jsou prapodivné, málem nevypověditelné, takže když chtěl Šiška a Drábek ušetřit státu peníze, musel nové udělat jako přílepek. Samozřejmě nevím, zda něco nešlo někomu do kapsy navíc. Místo výsledku se podařilo srazit Drábka, srazit vládu Nečase (dnes už se ví, že v tom měl prsty i americký velvyslanec), Jančura a Janeček a firma, která to špatně dělá mnoho let, opět pokračuje dál, takže opět všichni šílí. Nevím, jak to lépe vysvětlit. Neobhajuji zbytečnou administrativu, ani způsob, jak k tomu mělo dojít, ale cílový stav.

xx
před 2 roky

Jsem přesvědčený, že Kalousek poškodil naší ekonomiku ve funkci ministra financí.

Nicméně, Babišovi radí Michl a to je taky dáreček. Sice kritizuje současné poměry docela pěkně, ale nabízí staré neosvědčené recepty. Utrácet v recesi a šetřit k konjunktuře. Keynes by měl jistě radost.

Nedávno byl Michl celý roztřesený z toho, že Tesla hledá v Evropě místo pro montážní linku na svoje elektromobily. Když jsem mu namítl, že další automontovna není zrovna to pravé pro ČR, tak mne odkázal na reklamní video Tesly a prohlásil že to není další montovna. A opravdu, není to jen montovna, ale robotická montovna, takže od TPCA se odliší tím, že zaměstná méně lidí. Ale HDP možná o něco povytlačí a Michl s ministrem financí se budou moci poplácat po zádech jak zvedli ekonomiku.

Je mi smutno, když vidím jací diletanti u nás rozhodují o stovkách našich miliard a jak tím zároveň posílají naší ekonomiku stále více ke dnu.

xx
před 2 roky

Na jednu stranu je dobře, když lidé co mají vliv aktivně komunikují s obyčejnými lidmi, ale na druhou stranu sladká je nevědomost.

Kalouskovi poradci asi taky nebyli žádní géniové, ale člověk o nich alespoň nic nevěděl.

Petr Pokorný
před 2 roky

Musím upřímně říci, že o poškození (jako celku, prosím), nikoliv dílčích částech, skutečně nevím. Četl jsem některé texty Kohouta, Klause, opozice tehdejší, ale výhrady opozice byly stupidní a oněch dvou měly svá opodstatnění, ale ani jeden kompletně nenapsal, co by udělal jinak, aby krize západu u nás přešla bez těžkého ublížení do budoucna. Proto v celkovém hodnocení stojím za Nečasem a Kalouskem.

Brabec
před 2 roky

Nevím na co autor příspěvku koukal ! Babiš se zdál jako ten, který problémy řeší, Kraďous opakoval staré fráze - nevím proč jej zvou do TV!

Sůlovská
před 2 roky

Po upozornění pana Pokorného jsem se chtěla podívat, kdo z vás dvou píše pravdu. Byla to zajímavá konfrontace. Pane Brabče, co konkrétně tam je popsáno jinak, než u Moravce bylo? Vše výše popsáno tam zaznělo. V čem se tedy pan Pokorný mýlí?

 

PAŘÁT dnes   Přidejte si nás na Facebooku

 

 

Komodity a deriváty ze stránek Kurzy.cz

 

Zlato - graf ceny

 

RUB/CZK - graf kurzu
Kurzy měn ze stránek Kurzy.cz

Poslední komentáře

  • Ten, co to cáluje:

    A před měsícem mexickej červotoč?

  • Petr:

    Klídek a hadr na čelo - nějaký exot ho...

  • n:

    Vzali nám předsedu nebo nevzali.... https://www.nov...

  • *antibuzna*:

    Samozřejmě, že volby budou. Hnutí ANO...

  • n:

    Stačí si poslechnout poslední vysilání...