Dotace, dotace, dotace, Jourová. Žádost o informaci od min. Babiše

Celý dopis - žádost o informaci - ministerstvu financí vedeným ministrem Babišem. Tím Babišem, o kterém REPORTÉŘI ČT napsali:

 

Vážený pane ministře Babiši

 

Žádost o informaci

 

Je tomu více jak rok, co jsme se pokusili zjistit, kolik stojí 625 miliard korun. Ne, není to nesmysl. Skutečně se snažíme zjistit, kolik stojí obsluha 625 miliard dotačních korun v minulém období a kolik bude stát obsluha dotací na další plánované období.

 

A protože se domnívám, že jste se s tímto dotazem v novém složení vlády nesetkali, raději hned napíši, co mám jako občan na mysli.  Nechci žádat ze zákona nějakou soukromou přetíženost úřadu a výpis „hausnumer“ pro jednotlivce. Naopak, mojí snahou je pro celou veřejnost dát k dispozici cenu skutečné obsluhy, neboli částky peněz, které se dle odhadů některých ekonomů a manažerů dotýkají výše od 25% až k neuvěřitelným odhadům 50% celé sumy dotací, takže se jedná o částky deseti, ale možná sta miliardy korun. A pokud počítáme cenu počítačových papírů v řádech desetitisíců ( a já plně souhlasím), dodnes nemohu pochopit, že částky miliardové a výš prostě nikdo nehledal a přesně neevidoval.

 

Vzhledem k tomu, že ze všech úrovní starostů, podnikatelů i občanů je slyšet o šílené byrokracii u dotačních fondů, přibližně před rokem jsem požádal MMR o rozklad, kolik vlastně stojí obsluha dotačních fondů. A tím nemám na mysli finance, jejichž zdroje pocházejí částečně z Bruselu a jsou pod značkou: OP Technická pomoc ve výši 194 874 312 euro a které se mohou totálně (100%) vybrat.

Výsledek je tristní. Nikdo neví nic.

Co jsem zatím učinil, aniž bych se já, jako občan a následně veřejnost mohla seznámit s „výhodností dotací z EU“ po započtení veškerých, zdůrazňuji veškerých nákladů na jejich čerpání. Takže popořadě:

15.3. 2013 vznesen dotaz na MMR (Ministerstvo pro místní rozvoj.) Zděšení, které dotaz vyvolalo, nelze popsat. Avšak výsledek nula. Nikdo nic nevěděl.

 

28.4.2013 vznesena žádost na MF (Ministerstvo financí vedené ministrem Kalouskem). Z něho jsem odpověď  dostal, avšak výpovědní hodnota nulová, protože výše opsaná Technická pomoc udává hodnotu garantovaných výstupů, ale náklady na veškerou výpomoc a byrokracii nikoliv. Nejde dohledat, kolik stály poradenské firmy, z jakých peněz dostávaly odměny apod.

Pak se měnily vlády až:

14. 4. 2014 zaslán opětovný dopis na MMR, tentokrát pod vedením ministryně Jourové. Odpověď ředitele odboru Krále v květnu 2014 sice obsahovala odkazy a celkové monitorování výdajů, ale opět nelze dohledat cenu obsluhy dotací a všeho souvisejícího.

 

Detailní analýzou věnující se výdajovým položkám v rámci technické pomoci nedisponujeme! Pokud vás zajímají další informace vztahující se k převodům a úschově evropských prostředků a kolik bylo za ně učiněno výdajů, doporučuji se obrátit na Ministerstvo financí ČR, které je za tuto část zodpovědné.

Tolik dopis ředitele odboru Jana Krále, podepsána min. Jourová.

 

A nyní popíši, jak má systém mimo OP Technická pomoc fungovat dle různých zdrojů: chci-li dotaci, vyplatí se mi zaplatit kvalitní poradce. Takže chci-li třeba milion korun dotací, vyplatím na ruku či nějak pošlu peníze poradenské firmě čtvrt milionu. Na můj údiv bylo doloženo: víte, jaké množství poradenských firem nabízí své služby a kolik set poradců na dotace EU se vyrojilo? (Doloženo, stačí se podívat na internet) Ale po odečtení těchto nákladů se to vyplatí. Za druhé: víte, kolik hodin jsem strávil nad sepsáním, kolik hodin nad konsultacemi, které jako nikdo neplatí, protože to se do dotací nějak započítá? A já opět z tisku a jiných médií s jistotou vím, že na šílenou byrokracii a obrovské množství času od soukromníků až po různé starosty všichni vyloženě nadávají. Tudíž opět touto formou ověřeno. Za třetí: víte, jaké mzdy ti lepší pobírají? Stačí se podívat na soud se současnou ministryní Jourovou, kde musela mzdu přiznat. A já po ověření, které lze na internetu dohledat, jsem musel opět dát za pravdu. Nebudu dále popisovat. Jak jsem pochopil, jedná se o tři části: jedna naprosto legální a tou je započítání přes OP Technická pomoc. Pak ty v šedé zóně – pololegální přes nějaké odpočty a pak vyloženě domnívám se kriminální v hotovosti. Samozřejmě ta třetí není dohledatelná, ale ta druhá, že když už někdo v kanceláři sedí a tak je jedno, zda udělá i toto je jako z doby nedávno minulé, kdy vše bylo „zadarmo“, byť to byl totální nesmysl. A právě o tuto zónu, která dle některých ekonomů je značná, mi jde. A z veškerých ohlasů i mnoha jiným občanům.

 

Závěrem: nežádám informaci jako soukromá osoba, ale za občany České republiky, kteří by náklady dotací měli znát. Jinak nemohou posoudit výhodnost či nevýhodnost, kdy část jde do Bruselu a my o ni žádáme zpět. A stát, neboli my z daní ještě další musíme doplatit. Ministerstvo financí musí zveřejnit veškerá data, kdy stavba stojí deset milionů, ale po započítání všech administrací se o mnoho prodraží. A my se skutečnou cenu nedozvíme, protože skutečné náklady zatím nikdo jako v socialismu nepočítal.

A toto je, domnívám se, největší rest ministra Kalouska a TOP 09 z období, kdy byl ministrem financí.

 

Doplnění

 

Nikdo nedokázal analyzovat, kolik se během přesunů rozkradlo, kolik miliard se vyplatilo jako korupce prosebníků vůči „vrchnosti“, kolik stojí povolené, rušené a dalšímu přidané dotace, kolik stojí kauzy kriminální ROP Severovýchod atd., atd.. Ano, MMR to napsalo správně: nikdo těmito informacemi nedisponuje. A totéž předtím kulantně oznámili ostatní „prounijní“ politici a ministerstva.

 

Ne, mě a doufám i občanům České republiky tyto odpovědi stačit nesmí. Proto jsem zaslal další dotaz ministru Babišovi s tím, že kopii předávám těm, kteří by měli toky neuvěřitelných miliard kontrolovat.

 

Petr Pokorný

Komentáře

*
*
Překročil(a) jsi maximální délku komentáře o 0 znaků.
*  captcha
Zeolit
před 2 roky

Podle mého názoru Unijní DOTACE jsou drahým úplatkem. V podstatě takovým DRŽHUBNÝM. Z různých důvodů je vyvíjený tlak, aby se integrace stále prohlubovala a z Unie se stala centralizovaná Federace.

Občané EU by se spokojili se "spolkem", který by jim umožńoval v plné míře volný pohyb osob, služeb, kapitálu, informací. Potom by ale nebylo nutné, aby jenom Evropská komise využívala OBSLUHY 30.000 kvalifikovaných byrokratů.

 

PAŘÁT dnes   Přidejte si nás na Facebooku

 

 

Komodity a deriváty ze stránek Kurzy.cz

 

Zlato - graf ceny

 

RUB/CZK - graf kurzu
Kurzy měn ze stránek Kurzy.cz

Poslední komentáře

  • Ten, co to cáluje:

    A před měsícem mexickej červotoč?

  • Petr:

    Klídek a hadr na čelo - nějaký exot ho...

  • n:

    Vzali nám předsedu nebo nevzali.... https://www.nov...

  • *antibuzna*:

    Samozřejmě, že volby budou. Hnutí ANO...

  • n:

    Stačí si poslechnout poslední vysilání...