Šílený požár v kanadské Albertě nabývá opět síly! Přes zoufalství lidí odmítl kanadský premiér ruskou pomoc!

 

Kanadský premiér Justin Trudeau odmítl nabídnutou Ruskem pomoc v hašení lesních požárů, jež zuří v provincii Alberta, informuje mezinárodní kanadský rozhlas RCI. Politika je důležitější, než životy a zdraví obyčejných lidí. A katastrofa se šíleně šíří!

 

Ruské ministerstvo pro mimořádné situace totiž nabídlo, že pošle do Kanady speciální letouny. Navrhlo rovněž vyslání záchranářů s potřebným zařízením. A Kanada dál bojuje s rozsáhlými požáry. Dalších 12 tisíc lidí muselo opustit okolí nalezišť ropných písků v provincii Alberta poblíž města Fort McMurray. Lesní požáry přitom koncem minulého týdne začaly oslabovat. V posledních hodinách ale zase zesílily.

Úřady z oblasti evakuovaly v uplynulých dvou týdnech na 90 tisíc lidí a nyní je varují, aby se domů ještě nevraceli. Požár se totiž opět začal rychleji šířit. 

 

Ropné firmy v posledních dnech začaly obnovovat svou práci, aby dohnaly zameškanou práci. Teď ale dostávají znovu varování, že požár postupuje rychlostí třicet až čtyřicet metrů za minutu a během dvou hodin může spálit šest kilometrů území. 

Město Fort McMurray už preventivně opustily desetitisíce lidí. Téměř dva a půl tisíce budov plameny zničily. Okolo 90 procent budov přečkalo bez úhony, včetně klíčových staveb jako jsou školy nebo nemocnice. Díky tomu by měl být podle úřadů návrat obyvatel snadnější, i když zatím není úplně možný. 

K dovršení  všeho odeslala Kanada další protipožární letadla na pomoc do USA, takže dnes nemá k hašení skoro nic. Hrdost je víc než lidské neštěstí, alespoň nám to celá severní Amerika ukazuje dnes a denně.

Nebývala to dřív výspa svobody a příkladného života?

(Část převzata z Český rozhlas - Radiožurnál)

Rubriky: , ~ Štítky: ,

Komentáře

*
*
Překročil(a) jsi maximální délku komentáře o 0 znaků.
*  captcha
Anna
před 6 měsíci

Jason Trudeau - povoláním syn- bývalého velmi oblíbeného kanadského premiéra P.Trudeaua, který po celou dobu ve funkci pomáhal Kubě navzdory americkému embargu a vyhrožování Kanadě . Diplomatických kvalit svého otce nikdy nedosáhne. Nic rozumného se od něj tedy ani nedá čekat. Po magorovi Harperovi byl zvolen proto, že byl z té politické bídy co Kanada v současnosti má to "nejlepší".

 

PAŘÁT dnes   Přidejte si nás na Facebooku

 

 

Komodity a deriváty ze stránek Kurzy.cz

 

Zlato - graf ceny

 

RUB/CZK - graf kurzu
Kurzy měn ze stránek Kurzy.cz

Poslední komentáře

  • Ten, co to cáluje:

    A před měsícem mexickej červotoč?

  • Petr:

    Klídek a hadr na čelo - nějaký exot ho...

  • n:

    Vzali nám předsedu nebo nevzali.... https://www.nov...

  • *antibuzna*:

    Samozřejmě, že volby budou. Hnutí ANO...

  • n:

    Stačí si poslechnout poslední vysilání...